ASV diplomāts: Afganistāna pamazām ieslīgst pilsoņkarā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes/LETA
Afganistāna
Foto: Foto: Zumapress.com/Scanpix

Pēc ASV sauszemes spēku izvešanas no Afganistānas šī valsts, visticamāk, ieslīgs pilsoņkarā, tā paziņojis bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas vēstnieks Afganistānā Rajens Krokers (Ryan Crocker).

Līdz ar ASV un NATO spēku izvešanu no Afganistānas, pēdējo mēnešu laikā manāmi nostiprinājies grupējums “Taliban”. Tā kaujinieki savā kontrolē turpina pārņemt arvien jaunas teritorijas.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Talibi savā kontrolē pārņēma Kunduzas provinces galvaspilsētu. Talibi šajā reģionā ieņēma ne tikai vietējā gubernatora biroju, bet arī policijas iecirkni.

“[ASV] Prezidents [Džo] Baidens ir skaidri paziņojis – mēs ejam ārā no Afganistānas,” sacīja televīzijā ABC paziņoja R. Krokers. Viņš uzsvēra, ka šādi pašreizējais ASV prezidents turpina iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa politiku attiecībā uz šo valsti.

Talibi turpina pārņemt savā kontrolē Afganistānas robežkontroles punktus, mazinot iespējas starptautiski atzītajai Afganistānas valdībai gūt ienākumus.

ASV apvienoto štābu priekšnieks ģenerālis Marks Millijs aizvadītajā mēnesī paziņoja, ka Talibi kontrolē aptuveni pusi no valsts teritorijas, īpašu uzmanību pievēršot reģionu galvaspilsētu ieņemšanai.

Sestdien ASV Centrālā pavēlniecība paziņoja, ka ASV militārās lidmašīnas veikušas triecienus sauszemes mērķiem, tādējādi cenšoties pasargāt savus sabiedrotos.

Dalies ar šo ziņu