Drošības situācija Afganistānā var ietekmēt arī pārējo pasauli

Konfliktu zonas
Sargs.lv/BBC/The Guardian/LETA
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Afganistānas valdības spēki brīdinājuši, ka spraigās cīņas ar talibiem, kurās grupējums pārņēmis savā kontrolē ievērojamas teritorijas, arī pārējai pasaulei rada ievērojamus drošības draudus, vēsta raidorganizācija “BBC”.

Afgāņu ģenerālis Sami Sadats, kurš vada cīņu pret talibiem Helmandas dienvidu provincē, kuras galvaspilsētā izcēlušās spraigas cīņas ir pārliecināts, ka grupējums pilsētu neieņems. Viņš raidorganizācijai “BBC” pastāstījis, ka, lai gan daļa teritorijas ir zaudēta, talibi nespēs uzturēt uzbrukumu ilgstoši. Tāpat viņš norādīja, ka talibus atbalsta citu islāmistu grupējumu kaujinieki, kā arī brīdināja, ka talibu teritoriālie guvumi Afganistānā rada draudus arī ārpus valsts robežām.

“Tas palielinās cerību mazām ekstrēmistu grupām mobilizēties Eiropas un Amerikas pilsētās, un tam būs postoša ietekme uz globālo drošību,” sacīja ģenerālis S. Sadats, norādot, ka talibu panākumi var iedvesmot ekstrēmistu grupas citviet pasaulē.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani vainojis ASV valdību un tās karaspēka straujo izvešanu situācijas saasināšanā Afganistānā. Talibi smagās cīņās turpina pārņemt savā kontrolē valsts teritoriju, kā arī liekot tūkstošiem civiliedzīvotāju bēgt no kaujiniekiem.

Prezidents Ašrafs Gani pirmdien sacīja parlamentam, ka sasteigts miera process ne tikai nespēs panākt mieru, bet arī radīs šaubas un neskaidrības afgāņu vidū. Tāpat viņš sacīja, ka viņa administrācija tagad koncentrēsies uz provinču galvaspilsētu un lielāko pilsētu teritoriju aizsardzību, ņemot vērā straujo talibu virzību.

“Talibi netic ilgstošam vai taisnīgam mieram,” sacīja Afganistānas prezidents.

Kaujinieki pēdējos mēnešos ir strauji pārņēmuši savā kontrolē ievērojamas teritorijas uzreiz pēc tam, kad pēc 20 gadus ilgām militārajām operācijām valstī atkāpušies ASV spēki.

“Šis nav Afganistānas karš, šis ir karš starp brīvību un totalitārismu,” apgalvoja ģenerālis S. Sadats.

ASV un Lielbritānija pirmdien paziņoja, ka talibi varētu būt pastrādājuši kara noziegumus, apsūdzot kaujiniekus mierīgo iedzīvotāju slepkavošanā Spinboldakas pilsētā pie robežas ar Pakistānu.

"Spinboldakā talibi atriebības nogalināšanā noslepkavojuši desmitiem mierīgo iedzīvotāju. Šīs slepkavības varētu būt kara noziegumi, tās ir jāizmeklē un vainīgie talibu kaujinieki vai komandieri jāsauc pie atbildības," pavēstīja ASV un Lielbritānijas vēstniecības. Afganistānas Neatkarīgā cilvēktiesību komisija paziņojusi, ka talibi Spinboldakā izvērsuši atriebības nogalināšanas.

"Pēc Spinboldakas rajona pārņemšanas talibi vajāja un identificēja esošās un agrākās valdības amatpersonas un nogalināja šos cilvēkus, kuriem nav bijusi nekāda kaujas loma konfliktā," pavēstīja komisija, piebilstot, ka talibi nogalinājuši vismaz 40 cilvēkus.

Tāpat ASV pirmdien paziņoja, ka ir gatavas uzņemt vēl tūkstošiem afgāņu, kuru sakari ar ASV viņus pakļauj riskam no talibu puses.

ASV Valsts departaments paplašinājis uzņemamo bēgļu loku papildu tiem aptuveni 20 000 afgāņu, kuri pieteikušies patvērumam tulkiem paredzētās programmas ietvaros. Departaments pavēstīja, ka paplašinātais loks aptver afgāņus, kuri strādājuši ar ASV bāzētām mediju organizācijām, nevalstiskajām organizācijām vai ASV finansētiem projektiem.

Departaments arī ļaus doties uz ASV vairāk afgāņu, kuri strādājuši par tulkiem vai citos palīdzības darbos ASV vadītās koalīcijas spēkiem, bet neatbilda agrākajām prasībām

Dalies ar šo ziņu