Talibi ieņēmuši stratēģiski svarīgo Gaznī pilsētu

Konfliktu zonas
LETA
Taliban kaujinieki Afganistānā
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Talibu kaujinieki ceturtdien Afganistānā ieņēmuši stratēģiski svarīgo Gaznī pilsētu, kas atrodas tikai 150 kilometrus no valsts galvaspilsētas Kabulas.

Gaznī ir viens no nozīmīgākajiem talibu iekarojumiem ofensīvā, kurā nepilnas nedēļa slaikā talibi ieguvuši kontroli pār desmit provinču galvaspilsētām.

Afganistānas Iekšlietu ministrija apstiprināja, ka Gaznī kritusi talibu rokās. Gaznī atrodas pie Kabulas- Kandahāras šosejas un kalpo par vārtiem starp galvaspilsētu un talibu kontrolētajām teritorijām dienvidos.

Afganistānas valdība ir zaudējusi kontroli pār lielāko daļu valsts ziemeļu un rietumu. Valdības spēku kontrolētajām pilsētām šajos apgabalos arī draud krišana talibu rokās.

Kopš maija, kad ASV vadītie spēki sāka pēdējo posmu savu karavīru izvešanā no Afganistānas, situācija šajā valstī ir dramatiski pasliktinājusies.

Nepilnas nedēļas laikā talibi ir sagrābuši savā kontrolē desmit no 34 Afganistānas provinču galvaspilsētām un aplenkuši lielāko pilsētu ziemeļos Mazārešarīfu, kur tradicionāli bāzējušies spēki, kas cīnās pret talibiem.

Cīņas notiek arī Kandahārā un Laškargāhā, valsts dienvidos, un Herātā, Afganistānas rietumos.

Trešdien talibi paziņoja, ka ieņēmuši stingri nocietināto cietumu Kandahārā.

Kauju dēļ mājas bijuši spiesti pamest simtiem tūkstoši cilvēku, un pēdējās dienās bēgļi ir pārpludinājuši Kabulu, kur viņi ierīko apmetnes parkos un citās publiskās vietās.

Dalies ar šo ziņu