Krievija pie Ukrainas robežām izvieto bruņojumu, kas var tikt izmantots kodoluzbrukumam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defence-Blog
Krievijas bruņoto spēku taktisko ballistisko raķešu "Iskander" palaišanas iekārta netālu no Voroņežas
Foto: Foto: tom_bullock_/Twitter

Krievijas bruņotie spēki pierobežā ar Ukrainu izvieto smago uzbrukuma bruņojumu, tostarp taktisko raķešu “Iskander” palaišanas iekārtas un smagos pašgājēja mīnmetējus 2S4 Tyulpan”. Abas šīs ieroču sistēmas ir spējīgas nest kodolgalviņas, ziņo aizsardzības ziņu portāls “Defence-Blog”.

Portāls vēsta, ka “Iskander” raķešu palaišanas iekārtu pārvietošanu netālu no Voroņežas Krievijā, kas atrodas tikai 250 kilometrus no Ukrainas Harkovas un Luhanskas reģioniem fiksējis militārās informācijas portāla “Janes” atvērto failu izlūkošanas speciālists Tomass Bulloks (Thomas Bullock).

Kā norāda analītiķis, šo raķešu sistēmu pārvietošana notiek kopš marta beigām.

Raķešu palaišanas iekārtas aprīkotas ar R-500 paplašinātā rādiusa no virszemes palaižamajām spārnotajām raķetēm.

Saskaņā ar T. Bulloka novērojumiem, šīs raķešu palaišanas iekārtas, visticamāk, pieder Krievijas bruņoto spēku 119 Raķešu brigādei, kas uz Voroņežu pārvietotas no Sverdlovskas apgabala.

T. Bulloka atlasītajos Krievijas sociālo tīklu lietotāju materiālos redzamas “Iskander” palaišanas iekārtas ar borta numuriem 111 un 121. Tie ir līdzīgi numuri iepriekš pamanītajām “Iskander – K” raķešu palaišanas iekārtām, kā Krievijas Aizsardzības ministrija publiskoto foto un video materiālos redzamajām iekārtām.

 

“Iskander-K” ir jaunākais no “Iskander” raķešu sistēmu variantiem. Raķešu palaišanas sistēma aprīkota ar divām 9M728 vai 9M729 pagarinātā rādiusa spārnotajām raķetēm, ko iespējams palaist no sauszemes.

Krievijas izstrādātās “Iskander” raķešu palaišanas iekārtas var tikt apbruņotas ar R-500 raķetēm. Tā var nest 500 kilogramu smagu konvencionālo kaujas galviņu vai kodolgalviņu, kuras jauda sasniedz 10-50 kilotonnas. Kā apgalvo tās izstrādātāji, šīs raķetes ir grūti pārtveramas un spēj pārvarēt modernās pretgaisa aizsardzības sistēmas

Tāpat netālu no Ukrainas robežas Krasnodaras reģiona Kropotkinas dzelzceļa stacijā pamanīts vilcienu sastāvs ar 240 milimetru “2S4 Tyulpan” pašgājējmīnmetējiem.

 

Ņemot vērā šīs iekārtas lielo kalibru, tā var šaut ne tikai ar trotila, aizdedzinošajiem un vadāmajiem lādiņiem, bet arī ar mīnām, kuras aprīkotas ar kodollādiņu.

Krievijas rīcībā ir ap 430 šādas ieroču sistēmas. Lai gan iepriekš tās bija izņemtas no bruņojuma un nodotas glabāšanā, kopš 2016. gada tās ir daļēji atgrieztas bruņojumā.

Dalies ar šo ziņu