“Erasmus+” projekta ietvarā Nacionālās aizsardzības akadēmijas jaunos kadetus apmāca krīzes vadībā

Izglītība
Sargs.lv
Gatis Dieziņš /Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš /Aizsardzības ministrija

No 26. novembra līdz 10. decembrim Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) Vada taktikas kursa ietvaros tiek rīkots Krīzes vadības operāciju (Crisis Management Operations (CMO)) modulis, kur kopā ar NAA kadetiem teorētiskās un praktiskās zināšanas apgūst arī kadeti no septiņām citām Eiropas valstīm.

Kursa ievadā kadeti vieslektoru asociētā profesora pulkveža H. Gela un pulkveža H. Stokera vadībā apgūs akadēmiskās zināšanas par krīzes vadību, NATO 5. pantu, pārrunu vešanu, nemieru novēršanu, par spēka pielietošanas kritērijiem, kā arī par hibrīdkara pamatprincipiem, karu Ukrainā un migrantu krīzi.

Pulkvedis H.Gels intervijā “Sargs.lv” uzsver, ka mācības tiks balstītas uz NATO dalībvalstu pieredzi krīzēs, lai apmācītu jaunos komandierus profesionāli vadīt un kontrolēt krīzes situācijas.

Kursa laikā notiks arī praktiskās nodarbības, kuru laikā kadeti apgūs iemaņas pūļa kontrolē, motorizētā vada taktikā, ko darīt situācijā, kad krīze kļūst par karu.

Kā atklāj NAA Krīzes vadības mācību kursa priekšnieks kapteinis Arturs Baltais, lauka apmācībās tiks inscenēta Baltkrievijas mākslīgi radītās migrantu krīzes situācija uz Latvijas robežas, lai pielīdzinātu mācības, cik vien iespējams tuvas realitātei. 

Apmācībās piedalās 38 NAA kadeti un 20 kadeti no sabiedrotajām un partnervalstīm - Polijas, Čehijas, Norvēģijas, Rumānijas, Itālijas, Portugāles un Kipras.

Starptautisko kadetu dalība NAA organizētajā kursā notiek militāro izglītības iestāžu studentu apmaiņas programmas “Erasmus+ EMILYO” ietvaros. Tā ir jauno virsnieku apmaiņas programma, kas veidota pēc civilā “Erasmus+” programmas parauga. Tās galvenais mērķis ir apmācīt jaunos Eiropas valstu virsniekus ar vienādām drošības un aizsardzības vērtībām un tādējādi padarītu kopīgo aizsardzību Eiropā pilnībā saskaņotu. “Erasmus+ EMILYO” programma tiek realizēta visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī ārpus ES robežām, to militārās, jūras, gaisa spēku, tehniskās un medicīniskās universitātēs un akadēmijās.

Dalies ar šo ziņu