Somijas tiesa atsakās izdot Ukrainai kara noziegumos apsūdzēto krievu neonacistu bandas "Rusič" vadoni

Ārvalstīs
LETA/RFE/RL/Sargs.lv
Ekrānšāviņš: "Telegram" ДШРГ “Русич” lapas ieraksts, Jans Petrovskis 2014.gadā Ukrainā
Foto: Ekrānšāviņš: "Telegram" ДШРГ “Русич” lapas ieraksts, Jans Petrovskis 2014.gadā Ukrainā

Somijas Augstākā tiesa aizliegusi izdot Ukrainai krievu neonacistu bandas "Rusič" vadoni Voislavu Tordenu, iepriekš pazīstamu kā Janu Petrovski, jo tur esot apdraudēta viņa "cilvēciskā cieņa", piektdien vēsta laikraksts "Iltalehti".

Spriedumā norādīts, ka ārvalstnieku nedrīkst izraidīt vai izdot, ja tam draud nāves sods, spīdzināšana vai cita veida apiešanās, kas apdraud viņa cilvēcisko cieņu.Tiesa devusi rīkojumu krievu bandītu, kas agrāk bija pazīstams kā Jans Peterovskis, atbrīvot.

Laikraksts "Helsingin Sanomat" vēsta, ka par sprieduma pamatojumu kalpo sliktie apstākļi Ukrainas cietumos, kas esot pārlieku pārpildīti.

Ukraina savā pieprasījumā izdot Petrovski norādījusi, ka tā ievēro Cilvēktiesību konvencijas normas, taču Somijas tiesa atzinusi, ka pienācīga izturēšanās pret Tordenu neesot garantēta. Tiesa atsaucas arī uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) praksi, kās arī uz kādu nesenu Zviedrijas tiesas spriedumu.

Ukraina apsūdz Petrovski par noziegumiem, kas 2014. un 2015. gadā pastrādāti Doneckas un Luhanskas apgabalos.

"Sargs.lv" jau ziņoja par Janu Petrovski. Viņš ir grupējuma līdzdibinātājs un vadošais militārais instruktors. Viņš ir parādījies vairākos “Rusič” ierakstos par saviem “varoņdarbiem” pēdējo septiņu gadu laikā, tostarp par sīriešu spīdzināšanu un sagraizīšanu gabalos.

Image
“Rusič” "Telegram" attēls, kurā krievu nacisti stāv uz sīriešu līķiem
Ekrānšāviņš: “Rusič” "Telegram" attēls, kurā krievu nacisti stāv uz sīriešu līķiem

J.Petrovskis, kā arī citi “Rusič”  biedri lepojās ar savu neslavu, ievietojot sociālajos tīklos zvērību attēlus, sefijus ar mirušajiem. “Rusič” plašās sociālo mediju aktivitātes kalpoja par noderīgu propagandu, piesaistot jaunus dalībniekus, kuri kļūtu par nežēlīgajiem karotājiem.

J.Petrovskis 2014. un 2015. gadā cīnījās pret Ukrainu kā brīvprātīgie Donbasā un kļuva par "Donbasa brīvprātīgo savienības" biedriem, kas ir vēl viens Krievijas separātistu veidojums okupētajā teritorijā. Toreiz Krievija vairākkārt noliedza, ka tās spēki karo Donbasā, apgalvojot, ka iesūtīto krievu vietā karo “vietējie partizāni”, kuri cīnās pret Ukrainas karaspēku.

Image
"Vkontakte" 2014.gadā ievietotā bilde ar sagraizītiem Ukrainas karavīru līķiem "Vkontakte" 2014.gadā ievietotā bilde ar sagraizītiem Ukrainas karavīru līķiem
"Vkontakte" 2014.gadā ievietotā bilde ar sagraizītiem Ukrainas karavīru līķiem

Jans Petrovskis ir dzimis Krievijā, taču pusaudžu gados ar māti pārcēlās uz Norvēģiju, kur viņš kļuva radikāls un sāka interesēties gan par skandināvu, gan slāvu mitoloģiju, kā arī šo tautu pārākumu pār citām.

2016. gada oktobrī J.Petrovskis tika arestēts Norvēģijā, esot saistīts ar galēju labēju grupējumu – “Odina karavīri”. Tajā pašā mēnesī viņš tika deportēts uz Krieviju.

Pēc izraidīšanas no Norvēģijas medijam “Meduza” viņš sacīja: “Šeit es pārstāvu no politiskā viedokļa nevēlamu elementu.[...] Atklāti sakot, Norvēģijā esmu valsts ienaidnieks. Šeit [Krievijā] es esmu tās pamatelements”.

Neonacistu banda "Rusič" joprojām turpina dalību Krievijas agresijā pret Ukrainu. Šī banda tiek apsūdzēta dažādos kara noziegumos, tostarp karagūstekņu un civiliedzīvotāju spīdzināšanā un slepkavībās.

“Sargs.lv” jau iepriekš vēstīja, ka šis neonacistiskais grupējums “Rusič” savā “Telegram” kontā aicina arī lietotājus Baltijas valstīs anonīmi dalīties ar informāciju par militāro un ar to saistīto infrastruktūru.

Ziņojumā, kuru apskatījuši vairāk nekā 84 000 lietotāju, tika prasīts sniegt informāciju par militārajām vienībām, norādot konkrētas atsauces uz biedru datiem un nodarbošanos, dalībnieku radiniekiem un viņu personīgo transportu. Tiek prasīta sīkāka informāciju par patruļu kustību, kā arī robežposteņu, novērošanas sistēmu un transportlīdzekļu atrašanās vietu.

Dalies ar šo ziņu