“Sargs.lv” pēta: Kas ir krievu neonacistu grupējums “Rusič”, kas karo Ukrainā un spiego Latvijā?

Konfliktu zonas (Papildināts)
Sargs.lv/ The Moscow Times/ Meduza/ The Guardian/ The Telegraph/ Bellingcat/ Radio Free Europe/Current Time/ New America/ Fokus
"Rusič" kopbilde
Foto: vk.com/rusiczpolska

Agresorvalsts Krievijas režīmu atbalstošais neonacistu kaujinieku grupējums “Izlūkošanas un diversiju trieciengrupa (DŠRG) “Rusič””, kas šobrīd karo Krievijas militārajā agresijā pret Ukrainu, sociālās saziņas vietnē “Telegram” izplatīja paziņojumu, vēršoties pie tā atbalstītājiem Baltijas valstīs. Tajā viņi lūdz sniegt detalizētu izlūkinformāciju par militārās infrastruktūras objektiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. “Sargs.lv” skaidro, kas ir šis grupējums, kāda ir tā izcelsme un iepriekšējā darbība.

Kas ir neonacistu grupējums “Rusič”?

“Izlūkošanas un diversiju trieciengrupa (DŠRG) “Rusič”” ir neformāla Krievijas bruņoto spēku apakšvienība, kas pašlaik piedalās pilna mēroga karā pret Ukrainu. “Rusič” 2014. gada vasarā dibināja neonacists no Sanktpēterburgas Aleksejs Miļčakovs un Jans Petrovskis, krievu "nacionālists un patriots", kurš uzaudzis un radikalizējies Norvēģijā.

“Rusič” dalībnieki sevi dēvē par Krievijas patriotu "brīvprātīgo vienību", kas no 2014. gada jūnija līdz 2015. gada jūlijam aktīvi piedalījās bruņotā konfliktā Ukrainā separātistu pusē.

Jau no pirmajām dienām grupējums izpelnījās īpaši brutālu un sadistisku reputāciju, 2014. gadā izplatot fotogrāfijas, kurās kaujinieki fotografējušies ar ukraiņu karavīru līķiem. Hāgas Starptautiskā tiesa jau tad ir sākusi izmeklēšanu par “Rusič” pastrādātajiem kara noziegumiem.

2015. gada sākumā Kanāda, Lielbritānija un Eiropas Savienība noteica A.Milčakovam un J.Petrovskim sankcijas. Kā teikts 2015. gada Lielbritānijas ziņojumā, A.Milčakovs "ir aktīvi atbalstījis darbības un politiku, kas grauj Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību un turpina destabilizēt Ukrainu. “ Pašlaik sankcijas pret “Rusič” ir ieviesusi ASV, Eiropas Savienība, Austrālija, Kanāda, Šveice, Ukraina un Jaunzēlande.

2017. gadā “Rusič” pievienojās militāro algotņu vienībai “Vagner”, kuru vada tuvs Vladimira Putina sabiedrotais – ASV meklētāko personu sarakstā esošais oligarhs Jevgeņijs Prigožins, kurš pazīstams ar iesauku “Putina pavārs”. Drīz pēc tam grupējums tika pārcelts no Donbasas uz Tuvajiem Austrumiem, lai piedalītos karā Sīrijas diktatora Bašara al Asada valdības spēku pusē.

2022. gada aprīlī Luhanskas apgabalā tika pamanīti “Rusič” kaujinieki. Vācijas izlūkdienests ziņo, ka pašlaik Ukrainas teritorijā karo desmitiem Krievijas neonacistu grupējumu, kas iestājas pret “separātistu veidojumu - Ukrainu”.

Kā norāda Krievijas neatkarīgais medijs “Meduza”, “Rusič” nav daļa no Krievijas armijas, kā arī pilnvērtīga “Vagner” daļa, ko norāda grupējuma “Telegram” kanālā publiskotie pastāvīgie aicinājumi “ziedot” naudu, lai iegādāties ieročus, transportlīdzekļus, dronus, zābakus, apģērbu – visu, kas nepieciešams, lai tā sauktā “patriotisma” vārdā nogalinātu ukraiņus.

“Rusič” izcelsme

“Rusič”  formāli tika dibināta kā Sabotāžas un uzbrukuma izlūkošanas grupa Sanktpēterburgā 2014. gadā. Grupas ir noslēgta, taču spēcīga krievvalodīgo neonacistu kustība, ko raksturo aizraušanās ar skandināvu un slāvu mitoloģiju un tieksme uz vardarbību.

Kā norāda “Meduza”, “Rusič” pamatā ir utrapatriotiski jauni vīrieši vecumā līdz 30 gadiem no tādām valstīm kā Norvēģijas, Slovākijas, Polijas un, protams, Krievijas. Viņi brīprātīgi apvienojās militārā grupējumā un devās karot uz Donbasu. Vairumā gadījumu “Rusič” rīcībā nebija nekā patriotiska, bet gan novērojams avantūrisms, tieksme uz sadismu un zvērībām.

Pētījumu centrs “New America” skaidro, ka nosaukuma izcelsme meklējama mītiskajā viduslaiku cietoksnī jeb “sich” no “Rus” - pirmsimpēriskā skandināvu tautu konfederācija, kas radusies Zviedrijā un vēlāk apmetusies teritorijā starp Baltijas un Melno jūru.

Kā arī, iespējams, “Rusič” ir arī atsauce uz populāru 2007. gada kaujas videospēli ar tādu pašu nosaukumu - “8th Century “Rusich” -Glory or Death”. Spēles varonis ir Aleksandrs Ņevskis, mītiskais viduslaiku karavadonis, ko grupējuma komandieris Aleksejs Miļčakovs sasaista ar sevi.

Donbass un Sīrija

Brīvprātīgi veidotais grupējums, ierodoties Ukrainas kara zonā 2014. gada septembrī, sāka veidot sadistu reputāciju. Netālu no Ščastjas ciema Luhanskas apgabalā “Rusič”  kaujinieki sakāva Ukrainas bataljona “Aidar” kolonnu. Pēc kaujas Aleksejs Milčakovs atklāti publiskoja fotogrāfiju, kurā viņš redzams ar bojāgājušo ukraiņu karavīru līķiem.  

2014. gada septembrī Rusičs uzbruka Ukrainas brīvprātīgo kaujinieku kolonnai netālu no Donbasa pilsētas Metalists, nogalinot desmitiem cilvēku, kā liecina Ukrainas mediji. Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka “Rusič”  kaujinieki sakropļoja un sadedzināja mirušos, kuru attēli izplatījās tīmeklī un kļuva par daļu no grupas tēla.

Image
A.Milčakova ievietotā bilde "VKontakte", kurā viņš stāv pie aizdedzināta Ukrainas karavīra 2014.gadā
A.Milčakova ievietotā bilde "VKontakte", kurā viņš stāv pie aizdedzināta Ukrainas karavīra 2014.gadā

No 2014. līdz 2015. gadam dislokācijas laikā A.Milčakovs, J.Petrovskis, kā arī citi “Rusič”  biedri lepojās ar savu neslavu, ievietojot sociālajos tīklos zvērību attēlus, sefijus ar mirušajiem. Ukrainas cilvēktiesību organizācijas ir apsūdzējusi “Rusič” karagūstekņu spīdzināšanā. “Rusič” plašās sociālo mediju aktivitātes kalpoja par noderīgu propagandu, piesaistot jaunus dalībniekus, kuri kļūtu par nežēlīgajiem karotājiem. Tiesa, laikā no 2014. līdz 2015. gadam “Rusič”  rindās darbojās salīdzinoši mazs cilvēku skaits.

Image
"Vkontakte" 2014.gadā ievietotā bilde ar sagraizītiem Ukrainas karavīru līķiem
"Vkontakte" 2014.gadā ievietotā bilde ar sagraizītiem Ukrainas karavīru līķiem

Gan A.Miļčakovs, gan J.Petrovskis 2014. un 2015. gadā cīnījās pret Ukrainu kā brīvprātīgie Donbasā un kļuva par "Donbasa brīvprātīgo savienības" biedriem, kas ir vēl viens Krievijas separātistu veidojums okupētajā teritorijā. Toreiz Krievija vairākkārt noliedza, ka tās spēki karo Donbasā, apgalvojot, ka iesūtīto krievu vietā karo “vietējie partizāni”, kuri cīnās pret Ukrainas karaspēku.

“Rusič” pameta Ukrainu 2015. gada vasarā, dažus mēnešus pēc tam, kad Lielbritānija, Kanāda un Eiropas Savienība par vienības līdzdalību iespējamos kara noziegumos Donbasā noteica sankcijas grupas komandierim A. Miļčakovam.

Lai gan nav skaidru pierādījumu, taču “New America” liecina, ka sociālajos tīklos publiskotajos attēlos iespējams konstatēt, ka “Rusič” strādāja kopā ar “Vagner” Sīrijā, sargājot stratēģiski svarīgu naftas un gāzes infrastruktūru, kas pieder valsts atbalstītajām Krievijas firmām. Grupējuma “Instagram” kontā publicētajos ierakstos bija redzams, ka 2017. gada aprīlī tā dalībnieki Palmīras reģiona Sīrijas centrālajā daļā netālu no al-Shaer gāzes lauka filmēja sevi, spīdzinot un nogalinot Sīrijas armijas dezertieri Hamdi Butu.

Sociālajos medijos 2020.–2021. gadā publicētās fotogrāfijas un video liecina, ka “Rusič”  kaujinieki atradās Sīrijā, lai atbalstītu Bašara al Asada režīmu un likvidētu tur esošos opozīcijas kaujiniekus.

Vienā no nesenākajiem “Telegram” ierakstiem, publiskojot nacistu grupējuma arhīva bildes, kurās kaujinieki ar kāju uzkāpuši uz nogalinātajiem sīriešiem, teikts: “Kopā ar ziemeļniekiem Marena [slāvu mitoloģijas nāves dieviete] nāk uz karstajām, citu dievu zemēm.”

Image
“Rusič” "Telegram" attēls, kurā krievu nacisti stāv uz sīriešu līķiem
Ekrānšāviņš: “Rusič” "Telegram" attēls, kurā krievu nacisti stāv uz sīriešu līķiem

“Rusič” līderi

“Rusič” dibinātājs Aleksejs Milčakovs jau kopš pusaudža gadiem ir popularizējis savu brutalitāti. Pirmo atpazīstamību viņš guva Krievijā populārāsa vietnes “VKontakte” paša izveidotajā kontā, publiskojot attēlus, kā viņš nogalina un sagriež gabalos kucēnu, kuru pēc tam apēd.

 

Kā norāda Krievijas medijs “Meduza”, pēc video publicēšanas pret viņu tika uzsāka tiesvedību, taču tā ar neko nebeidzās. Savas “VKontakte” lapas ierakstos viņš ievietoja paša fotogrāfijas ar nacistu un padomju simboliem, kas piepildīti ar ekstrēmistu saukļiem un aicinājumiem nogalināt dzīvniekus, bezpajumtniekus un bērnus. Vēlāk A.Milčakovs iestājās armijā un dienēja vienā no Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) specvienībām.

“Radio Free Europe/ Radio Liberty” norāda, ka kādā no intervijām A. Miļcakovs atklāti atzinis, ka ir nacists, neslēpjot savas sadistiskās tieksmes: "Es esmu nacists. Jums jāsaprot, ka, nogalinot cilvēku, jūs jūtat medību azartu. Ja jūs nekad neesat medījis, jums tas ir jāizmēģina. Tas ir interesanti."

A.Milčakova tuvākais biedrs un neonacistu grupējuma līdzdibinātājs Jans Petrovskis ir vadošais militārais instruktors. Viņš ir parādījies vairākos “Rusič” ierakstos par saviem “varoņdarbiem” pēdējo septiņu gadu laikā, tostarp par sīriešu spīdzināšanu un sagraizīšanu gabalos.

Image
"Telegram" ДШРГ “Русич” lapas ieraksts, Jans Petrovskis 2014.gadā Ukrainā
Ekrānšāviņš: "Telegram" ДШРГ “Русич” lapas ieraksts, Jans Petrovskis 2014.gadā Ukrainā

Jans Petrovskis ir dzimis Krievijā, taču pusaudžu gados ar māti pārcēlās uz Norvēģiju, kur viņš kļuva radikāls un sāka interesēties gan par skandināvu, gan slāvu mitoloģiju, kā arī šo tautu pārākumu pār citām.

2016. gada oktobrī J.Petrovskis tika arestēts Norvēģijā, esot saistīts ar galēju labēju grupējumu – “Odina karavīri”. Tajā pašā mēnesī viņš tika deportēts uz Krieviju.

Pēc izraidīšanas no Norvēģijas medijam “Meduza” viņš sacīja: “Šeit es pārstāvu no politiskā viedokļa nevēlamu elementu.[...] Atklāti sakot, Norvēģijā esmu valsts ienaidnieks. Šeit [Krievijā] es esmu tās pamatelements”.

Lai gan nav daudz informācijas par “Rusič” militāristiem, kā arī vairumā grupējuma “Telegram” kanālā bildēs dalībnieku sejas ir aizklātas, papildus šiem minētajiem nacistiem laikraksts “Der Spiegel” vēsta, ka Vācijas izlūkdienests ir identificējis “Rusič”  dalībnieku Aleksandru M, kā militāro korespondentu no Krievijas “Pirmā kanāla”.

Ko ”Rusič” dara pašlaik?

“Der Spiegel” vēsta, ka Vācijas izlūkdienests ziņo par “Rusič” kaujinieki atrašanos Ukrainā jau kopš aprīļa sākuma.

Vācijas izlūkdienestu publicētajā dokumentā par krievu nacionālistu dalību pilna mēroga karā Ukrainā teikts, ka sadarbība ar "Rusič " un "Krievijas impērijas leģionu" samazina Kremļa deklarēto kara iemeslu - " denacifikāciju" - līdz absurdam.

Taču šos nacistus neietekmē Rietumu nosodījums un uzliktās sankcijas, viņus darboties mudina spīdzināšanas un nāves garša. Kā ziņo Ukrainas medijs “Fokus”, savā “Telegram” kanālā “Rusič” ievietojis instrukciju, kā veikt Ukrainas karagūstekņu nopratināšanu un sodīšanu ar nāvi. Lai iegūtu nepieciešamo informāciju, pret sagūstītājiem tiek ieteikts izmantot spīdzināšanu.

"Nopratināt vispirms bez fiziska spiediena, pēc tam izmantot tādus ietekmes elementus kā: pirkstu nogriešana, auss nogriešana, sitieni cirkšņos un locītavās, adatu dzīšana zem nagiem. Galvenais, lai ienaidnieks var apzināti atbildēt uz jautājumiem. Atbildes var nofilmēt," teikts okupantu instrukcijā.

Pēc nopratināšanas DŠRG “Rusič” aicina Krievijas militārpersonas nogalināt karagūstekņus ar nazi vai kājnieku ieročiem.

"Otrs variants ir ieslodzītos ievainot un nosūtīt uz slimnīcu. Jāiedur aknu rajonā, lai izslēgtu iespēju izdzīvot, kā arī ieteicams šaut no neliela attāluma caur aramīda maisu, lai izvairītos no ķermeņa apdegumiem, kas varētu liecināt par tīšu šāvienu. Nebaidieties nogalināt ieslodzītos!”

Lai uzturētu savu dalību karā, jau kopš 2022. gada marta “Rusič” ir aktīvi mēģinājusi atrast veidus, kā iegūt finanšu līdzekļus. “Rusič” piedāvā krieviem "pelnīt naudu" ar sagūstīto ukraiņu līķiem. Pieprasot noslepkavoto ukraiņu radiniekiem "atlīdzību" 2-5 tūkstošu dolāru apmērā “Bitcoin” kontā apmaiņā pret informāciju, kur atrodas tuvinieka līķis.

Medijs “Meduza” vēsta, ka papildus kara noziegumiem nacistu grupējums apzog kriptovalūtu kontus. “Meduza” ir noskaidrojusi, ka vairākās mājaslapās kuras paredzētas ziedojumu vākšanai karā cietušajiem Ukrainā, “Rusič” ir novirzījuši kriptovalūtas sūtījumus uz saviem kontiem.

Turklāt grupējuma atbalstītāji tiek aicināti veikt “ziedojumus” kriptovalūtā. Kā neonacistu grupējums norāda savā “Telegram kanālā”, līdz 5.decembrim ir “saziedoti” 750 000 dolāru, pa kuriem iegādāti  tādi kaujas līdzekļi kā ieroči, transportlīdzekļi, droni un bruņuvestes.

Ar šiem droniem tiek apšaudīti iedzīvotāji un evakuācijas grupas. Grupējums par to nekaunās un izplata par to informāciju savā “Telegram” kanālā, norādot, ka “evakuācijas vienības un ātrās palīdzības mašīnas ir likumīgi mērķi”.

Video file
Telegram ДШРГ “Русич” lapas video, kurā no "Rusič" drona tiek nomesta bumba uz karavīriem, kas nes ievainoto

“Telegram” ДШРГ “Русич” lapai pašlaik seko 46,9 tūkstoši cilvēki, un tā parasti tiek izmantota, lai popularizētu savus “sasniegumus” kaujas laukā, prasītu saviem atbalstītājiem finansiālu atbalstu, kā arī dažāda veida militāro informāciju. Lapā arī netrūkst ierakstu, kurā “Rusič” pārstāvji ņirgājas par Ukrainas karagūstekņiem un civiliedzīvotājiem, viņu nāvi, lielās ar spīdzināšanu.

Vienā no ierakstiem tika izsmietas no gūsta atbrīvotās ukrainietes. “Visi briesmīgie ukraiņi tika padzīti no gūsta. Interesanti, cik maskaviešus viņas dzemdēs? Galu galā nebrīvē viņas daudz darīja, lai dabūtu ēdienu,” teikts “Rusič” ierakstā.

Image
“Telegram” ДШРГ “Русич” lapas ieraksts apsmejot ievainotās ukrainietes
Ekrānšāviņš: “Telegram” ДШРГ “Русич” lapas ieraksts apsmejot ievainotās ukrainietes

“Sargs.lv” jau iepriekš vēstīja, ka šis neonacistiskais grupējums “Rusič” savā “Telegram” kontā aicina lietotājus Baltijas valstīs anonīmi dalīties ar informāciju par militāro un ar to saistīto infrastruktūru. Ziņojumā, kuru apskatījuši vairāk nekā 84 000 lietotāju, tika prasīts sniegt informāciju par militārajām vienībām, norādot konkrētas atsauces uz biedru datiem un nodarbošanos, dalībnieku radiniekiem un viņu personīgo transportu. Tiek prasīta sīkāka informāciju par patruļu kustību, kā arī robežposteņu, novērošanas sistēmu un transportlīdzekļu atrašanās vietu.

Lielbritānijas laikraksta “The Guardian” vēsta, ka avoti, kas vēlējās palikt anonīmi, sacīja, ka “Rusič” "ārkārtējais" solis varētu liecināt par sarūgtinājumu Kremlī un neapmierinātību ar to, kā notiek V.Putina karš Ukrainā. Ja Kremlis zaudē kontroli pār savām galēji labējām Krievijas paramilitārajām organizācijām, tās var izmantot ekstrēmākas metodes, lai turpinātu Ukrainas karu, radot bažas par eskalāciju, uzbrūkot kādai no NATO valstīm.

Dalies ar šo ziņu