Lietuvā virs militārajiem objektiem būtiski pieaudzis nesaskaņotu dronu lidojumu skaits

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Bezpilota lidpaparāts
Foto: Pixabay.com

Lietuvas bruņotie spēku ziņo, ka šogad pieaudzis nesaskaņotu dronu lidojumu skaits virs Lietuvas militārajiem objektiem, vēsta ziņu aģentūra “BNS” un Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”

“Salīdzinot ar iepriekšējā gada datiem, mēs vērojam nozīmīgu neautorizētu bezpilota lidaparātu lidojumu pieaugumu pār mūsu objektiem,” aģentūrai BNS pavēstīja Lietuvas bruņotajos spēkos.

“Vienā no militārajiem objektiem viena mēneša laikā vien nesaskaņoto lidojumu skaits bijis lielāks, nekā visa pagājušā gada laikā,” teikts Lietuvas bruņoto spēku paziņojumā.

Pagaidām Lietuvas amatpersonas un eksperti nesteidzās apgalvot, ka šīs aktivitātes saistītas ar spiegošanu. Arī Lietuvas bruņotie spēki šādu versiju vēl neapstiprina.

Saskaņā ar Lietuvas aizsardzības nozares analītiķa Aleksandra Matoņa (Aleksandras Matonis) vērtējumu, nesaskaņoto lidojumu mērķis varētu būt divējāds.

"Iespējams, ka nelielu daļu no šiem lidojumiem vienkārši veic likumpārkāpēji, kuri vēlas lidot ar saviem droniem, pārkāpjot likumus un noteikumus. Bet vienlaikus ir pieaugusi arī naidīgo valstu interese par militārajiem objektiem, tāpēc visticamākā ir versija, ka šādi palielinājies mērķtiecīgas spiegošanas lidojumu skaits,” aģentūrai BNS vērtēja A. Matonis.

Lietuvas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka bezpilota lidaparātus varētu izmantot gan Krievijas gan Baltkrievijas izlūkdienesti, tomēr līdz šim šādi gadījumi nav fiksēti.

“Informācijas vākšana par Lietuvas militārajiem un kritiskās infrastruktūras objektiem ir svarīgi Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienestiem,” atzina Lietuvas Aizsardības ministrija. “Šāda informācijas vākšana var tikt īstenota dažādos veidos, pielietojot dažādas metodes, tostarp bezpilota lidaparātus,” teikts paziņojumā.

Vienlaikus Lietuvas Aizsardzības ministrija norāda, ka tās rīcībā “nav datu, kas apstiprinātu, ka šos bezpilota lidaparātus izmantojuši Krievijas un Baltkrievijas specdienesti.”

Tikmēr bijušais Lietuvas bruņoto spēku komandieris Jons Vitauts Žuks (Jonas Vytautas Žukas) atzina ka cīņa pret šādiem bezpilota lidaparātu lidojumiem ir sarežģīta.

“Mēs parasti mēģinām viņus [dronu operatorus red.] notvert. Mēs izsūtam patruļas un izlūkgrupas uz vietām, no kurienes droni varētu tikt palaisti. Tomēr nevienā no šīm reizēm mums nav izdevies noskaidrot, kas ir šo dronu izmantotāji,” viņš atzina.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka kopš iebrukuma Ukrainā Krievija gan Latvijā, gan pārējās Baltijas valstīs aktivizējusi savu spiegu aģentūru, aicinot tos vākt informāciju par militārajiem objektiem.

Nesen ar šādu uzsaukumu nāca klajā prokremliskais neonacistu kaujinieku grupējums “DŠRG “Rusič””, kura kaujinieki šobrīd karo krievu okupantu pusē Ukrainā. Tajā aicināts sniegt informāciju ne tikai par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas militāro infrastruktūru, bet arī identificēt karavīrus, sniegt par tiem personas datus, kā arī nodrošināt informāciju par karavīru ģimenes locekļiem.

Dalies ar šo ziņu