Lai aizstātu ārvalstu importu, Krievija ciešāk sadarbosies ar Baltkrieviju

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reform
Baltkrievija
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas līderis Vladimirs Putins paziņojis, ka Maskava novirzīs līdzekļus, lai finansētu ražošanas projektus Baltkrievijā tiem produktiem, pēc kuriem ir pieprasījums Krievijā. Tāpat viņš norādīja, ka Baltkrievija ir saglabājusi kompetenci atsevišķās Krievijai nozīmīgās ražošanas jomās, tostarp mikroelektronikas ražošanā. Lai gan pats atzinis, ka Baltkrievijā ražotajām mikroshēmām tomēr esot zemāka kvalitāte nekā, piemēram, Japānā ražotajām.

Tikmēr Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā par Baltkrievijas mikroelektronikas ražošanas uzņēmuma “Integral” produkcijas izmantošanu importu aizstāšanā ir izteicies divas reizes. Pirmajā reizē februāra beigās viņš norādīja, ka uzņēmuma ražotajām mikroshēmām ir nedaudz lielāki gabarīti nekā Japānā ražotājai produkcijai, tāpēc mūsdienu telefonos tās izmantot nevarēs, taču tās būšot pielietojamas lidmašīnās.

Otro reizi par “Integral” produkciju viņš izteicās pirms pēdējās vizītes Krievijā 19. maijā, kad atzina, ka Baltkrievijas mikroshēmu kvalitāte tomēr varētu būt zemāka nekā Japānas, ASV vai Dienvidkorejas ražojumiem, tomēr “lidmašīnas un raķetes lidos, automašīnas pārvietosies”.

Importa aizstāšana ir bijis viens no Minskai nozīmīgākajiem jautājumiem pēdējās A. Lukašenko un V. Putina tikšanās reizēs. Baltkrievijai ir uz eksportu orientēta ekonomika, un konflikta Ukrainā un tiešo un netiešo sankciju rezultātā, saskaņā ar vicepremjera Nikolaja Snopkova teikto, tās eksports 2022. gadā varētu samazināties par 30%, radot zaudējumus 14 miljardu ASV dolāru apmērā. To Baltkrievija cenšas kompensēt, pārorientējot daļu eksporta uz Krievijas un trešo pasaules valstu tirgiem.

Dalies ar šo ziņu