Polija izsaka Baltkrievijai protestu par bruņotu cilvēku ienākšanu tās teritorijā

Ārvalstīs
LETA/AP
bilde
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Uz Polijas Ārlietu ministriju saistībā ar uniformās tērptu un ar garām šautenēm bruņotu cilvēku ienākšanu Polijas teritorijā izsaukts Baltkrievijas pilnvarotais lietvedis, trešdien pavēstīja ministrija.

Polijas karavīri pamanījuši trīs uniformās tērptus cilvēkus ar garām šautenēm, sacīja Polijas drošības dienesta pārstāvis sakariem ar presi Staņislavs Zarins.

"Sastopot Polijas patruļu, viņi pārlādēja savus ieročus un tad devās Baltkrievijas virzienā," norādīja amatpersona.

Atgadījums noticis Polijas teritorijā 300 metru attālumā no Baltkrievijas robežas, ziņu aģentūrai "Associated Press" sacīja Zarins.

"Tas bija pietiekami, lai saprastu, ka tā nav kļūda," viņš piebilda.

Kā sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Lukašs Jasina, incidents noticis naktī uz otrdienu.

Baltkrievijas pilnvarotais lietvedis Aleksandrs Česnovskis uz vēstniecību izsaukts otrdien, viņš piebilda.

Tikšanās gaitā ārlietu ministra vietnieks Pjotrs Vavšiks pieprasījis paskaidrojumus un uzsvēris, ka "soļiem, ko Baltkrievijas varasiestādes spērušas pēdējo nedēļu laikā, ir arvien izteiktākas tīšas eskalācijas iezīmes".

Vavšiks sacījis, ka "Polija šādu rīcību uzskata par nepieņemamu un to necietīs. Viņš uzsvēris, ka Polija ir apņēmības pilna aizsargāt savu robežu un Eiropas Savienības ārējo robežu", paziņojumā norādīja Jasina.

Baltkrievijas puse pagaidām nekādus komentārus nav sniegusi.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Kā norādīja Zarins, pieredzēti "vairāki incidenti un provokācijas, ko organizējuši baltkrievi, bet šīs ir līdz šim bīstamākais un nopietnākais incidents".

Sastopot Polijas karavīrus, Baltkrievijas karavīri iepriekš tēmējuši šautenes gaisā un šāvuši tukšas patronas, viņš sacīja. Baltkrievijas karavīri arī postījuši uz robežas uzslieto dzeloņstiepļu žogu un mudinājuši migrantus šķērsot robežu.

Dalies ar šo ziņu