Krievija plāno palielināt finansējumu kodolieroču izstrādei

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
Krievijas starpkontinentālā ballistiskā raķete "Sarmat"
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Krievija plāno nākamo trīs gadu laikā pakāpeniski palielināt izdevumus savu kodolieroču izstrādei un kodolspējām Krievijas bruņotajos spēkos.  To paredz Krievijas Parlamentā apspriestais valsts budžeta projekts, vēsta ASV portāls “Defense News”.

Priekšlikums palielināt finansējumu Krievijas kodolarsenāla modernizācijai nācis laikā, kad Krievija uzsākusi ieviest jaunus kodolieroču nesējus -  hiperskaņas raķetes ar kurām plānots aizstāt padomju laika stratēģiskos ieročus.

Aizvadītajā nedēļā, runājot ar Krievijas likumdevējiem, Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Andrejs Kartapolovs šos budžeta piedāvājumus raksturoja kā “sabalansētus”.

Saskaņā ar piedāvāto priekšlikumu, 2022. gadā un 2023. gadā valsts aizsardzība kopumā būtu jāatvēl aptuveni 3,5 triljonus rubļu (49.3 miljardi ASV dolāru) un 3,8 triljoni rubļu 2024. gadā.

Valsts kodolarsenāla uzlabošana joprojām ir Kremļa prioritāte. A. Kartapolovs sacīja, ka no 2022. līdz 2023. gadam kodolbruņojumam ik gadu tiks piešķirti 49 miljardi rubļu. Savukārt 2024. gadā tie būs aptuveni 56 miljardi rubļu.

“Izdevumu pieaugumu, visticamāk, ir izraisījusi nepieciešamība modernizēt lielu skaitu kodollādiņu, kas ražoti vēl pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un deviņdesmito gadu pirmajā pusē,” tā Krievijas parlamentā iesniegto priekšlikumu “Defense News” skaidro Maskavā bāzētā Stratēģiju un tehnoloģiju analīzes centra vadītājs Ruslans Puhovs.

Viņš piebilda, ka lielākā daļa Krievijas kodolbruņojumā esošo “Topoļ” klases nesējraķešu sistēmu UR-100N (RS-18A) un R-36 (Р-36) tuvojas savam ekspluatācijas cikla beigām.

“Tās ir simtiem kaujas galviņu, kuras šobrīd ir jādemontē,” viņš teica. “Jaunākās paaudzes “Sarmat” klases starpkontinentālo nesējraķešu ieviešana bruņojumā līdztekus prasa arī strauji palielināt kodolgalviņu ražošanas apjoms. Tāpat jāturpina jaunu zemūdeņu būvniecība, kas būs apgādātas ar “Bulava” tipa starpkontinentālajām raķetēm,” skaidroja R. Puhovs.

“Defense News” atgādina, ka starpkontinentālā uz Krievijas zemūdenēm bāzētā raķete “Bulava” izmēģinājumu laikā tika palaista no Krievijas zemūdenes “Kņaz Oļeg” šā gada 21. oktobrī, veiksmīgi trāpot mērķī.

Krievijas bruņoto spēku Stratēģisko spēku komandieris ģenerālpulkvedis Sergejs Karakajevs iepriekš norādījis, ka Krievija līdz 2024. gadam vēlas pilnībā aizvietot tās rīcībā esošās padomju laika kodolieroču sistēmas. Šīs modernizācijas ietvaros pilnībā plānots aizvietot Krievijas bruņojumā esošās R-36 “Vojevoda” (“Satan”) starpkontinentālās raķetes ar jaunā tipa “Sarmat” RS-28 ieročiem.

Dalies ar šo ziņu