Krievija vēlas ieroču kontroles līgumā iekļaut jaunos kodolieročus un hiperskaņas raķetes

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defensenews.com
hiperskaņas raķete
Foto: Foto: EPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apsprieduši ieroču kontroles jautājumus, ņemot vērā, ka Maskava paziņoja par savu vēlmi iekļaut dažus no Krievijas jaunākajiem kodolieročiem pēdējā vēl spēkā esošajā ieroču kontroles līgumā, kas noslēgts abu valstu starpā. Tomēr sākumā Vašingtonai vēl ir jāpieņem Kremļa piedāvājums par šī līguma pagarināšanu pagarināt līgumu.

ASV Valsts departaments sacīja, ka abi diplomāti apsprieda nākamos soļus divpusējā stratēģiskā drošības plānā. M. Pompeo uzsvēra, ka visām turpmākām sarunām par ieroču kontroli ir jābalstās uz ASV prezidenta Donalda Trumpa vīziju par trīspusēju ieroču kontroles līgumu, kas tajā iekļautu ne tikai Krieviju un ASV, bet arī Ķīnu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piedāvājis pagarināt “New START” ieroču kontroles līgumu, kura termiņš beidzas 2021. gadā. D. Trampa administrācija ir izvirzījusi prasību, ka jaunā līgumā jāiekļauj arī Ķīna. Maskava gan nosaukusi šādu mērķi par nereālu, ņemot vērā to, ka Pekina nevēlas apspriest darījumus, kas samazinātu tās kodolarsenālu, kas, salīdzinot ar ASV un Krievijas rīcībā esošo, ir daudz mazāks.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka valsts ir gatava līgumā iekļaut savu jauno smago starpkontinentālo ballistisko raķeti “Sarmat”, hiperskaņas raķeti “Avangard” un citus ieročus.

“Sarmat” joprojām atrodas izstrādes procesā, savukārt pirmā raķešu vienība ar ieročiem “Avangard” sāka darboties pagājušā gada decembrī.

“New START” līgumā, kuru 2010. gadā parakstīja ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, katrai valstij nosaka 1550 izvietotu kaujas galviņu un 700 izvietotu raķešu un bumbvedēju limitu.

Līgums, kuru var pagarināt par vēl pieciem gadiem, paredz visaptverošu pārbaudes mehānismu, kura ietvaros katra puse kodolbāzes pārbauda klātienē.

“New START” ir vienīgais joprojām spēkā esošais ASV un Krievijas ieroču kontroles līgums. Ieroču kontroles eksperti ir brīdinājuši, ka tā nepagarināšana varētu izraisīt jaunu bruņošanās sāncensību, kura izjauktu stratēģisko stabilitāti pasaulē.

Dalies ar šo ziņu