Krievijas Kara flotes četru ballistisko raķešu palaišana izraisījusi trauksmi Ramšteinas bāzē

Ārvalstīs
Sargs.lv/CNN
bulava
Foto: Foto: AP/Scanpix

Aizvadītās nedēļas nogalē Krievijas jūras spēku Klusā okeāna flotes kodolzemūdene “Vladimir Monomakh” mācību ietvaros izšāva četras ballistiskās raķetes “Bulava”. Lai arī Krievijas Aizsardzības ministrija bija brīdinājusi par mācībām reģionā, negaidītais raķešu skaits izraisījis trauksmi ASV spēku Ramšteinas bāzē Vācijā.

Atsaucoties uz Pentagona sniegto informāciju, CNN informē – Krievijas mācības svētdien izraisījušas ārpuskārtas trauksmi ASV Ramšteinas bāzē. Pēc incidenta Ramšteinas bāze savā profilā sociālo mediju platformā “Facebook” sniedza īsu skaidrojumu, tai skaitā izsakot pateicību ASV Stratēģiskās pavēlniecības komandcentra darbiniekiem par ātro reakciju.

Trauksme ilgusi vairākas minūtēs, līdz izskanējis paziņojums par tās atcelšanu.

Svētdien Ohotskas jūrā Krievijas Kara flotes kodolzemūdene “Vladimir Monomakh” mācību ietvaros izšāva četras ballistiskās raķetes “Bulava” Dažus mirkļus vēlāk Ramšteinas bāzē atskanējusi trauksme, tās personālam saņemot elektroniskus paziņojumus un brīdinājumiem atskanot arī pa bāzes skaļruņu sistēmu. Tiek pieņemts, ka raķešu zemūdens startu reģistrējuši ASV militārie satelīti, kas seko ballistisko raķešu infrasarkanajam nospiedumam.

ASV Bruņoties spēki paziņojuši, ka “tika saņemts brīdinājums par raķešu palaišanu. Kontroles centrs, sekojot standarta procedūrām, laicīgi brīdināja nepieciešamo personālu”. Jāatzīmē, ka gaisā netika pacelta neviena ASV lidmašīna. Raķetes palaišana tika identificēta kā daļa no reģionā notiekošajām mācībām, un jau pēc dažām minūtēm kontroles centrs, atkal sekojot standarta procedūrām, paziņoja par trauksmes atcelšanu – ziņoja ASV Gaisa spēku centrs Eiropā un Āfrikā.

Pentagona amatpersonas ziņo, ka Krievija bija pāris dienas iepriekš, darbojoties pēc standarta procedūras, paziņojusi brīdinājumu gaisa kuģiem izvairīties no noteiktā reģiona militāro mācību dēļ.

ASV Stratēģiskā pavēlniecība drīz vien konstatējusi, ka palaistās raķetes nerada draudus, līdz ar to pagaidām nav skaidrs, kāpēc izskanēja brīdinājums. Viena no Pentagona amatpersonām atzīmēja, ka incidents radījis bažas, jo, lai gan viņš uzsvēra, ka nav bijis nekādu draudu indikatoru, attiecības ar Krieviju nekad nav pilnībā paredzamas – ziņo CNN.

Dalies ar šo ziņu