Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks draud Lielbritānijas Karaliskajai flotei

Ārvalstīs
Sargs.lv/Newsweek/ Daily Mail
Lielbritānijas iznīcinātājkuģis "HMS Defender"
Foto: Foto:Crown Copyright 2013 Photographer: LA(Phot) Chris Mumby

Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Mihails Popovs brīdinājis Apvienotās Karalistes un NATO valstu jūras spēkus atturēties no aizvien oficiāli Ukrainai piederošo teritoriālo ūdeņu šķērsošanas ap Krimas pussalu, ko Krievija pēc Krimas sagrābšanas un aneksijas tagad uzskata par saviem teritoriālajiem ūdeņiem. Ja tas tikšot darīts, sekos “vissmagākā atbilde”.

Ar šādiem paziņojumiem M. Popovs nācis klajā intervijā Kremli atbalstošajā laikrakstā “Rossiyskaya Gazeta”.

Izdevums “Newsweek” norāda, ka M. Popova komentāri liecina par nebeidzamajām Kremļa dusmām pēc tam, kad Lielbritānijas Karaliskās flotes iznīcinātājkuģis “HMS Defender” 23.jūnijā izgāja caur ūdeņiem pie okupētās Krimas, kurus šobrīd Krievija uzskata par saviem. Šo Lielbritānijas Kara flotes soli Maskava uzskata par klaju spļāvienu savā sejā.

“Līdzīgas darbības Krievija nākotnē izjauks ar visstingrākajām metodēm neatkarīgi no pārkāpēja valstiskās piederības. Mēs iesakām mūsu pretiniekiem nopietni padomāt, vai ir vērts rīkot šādas provokācijas, ņemot vērā Krievijas bruņoto spēku iespējas,” intervijā “Rossiyskaya Gazeta” sacīja M. Popovs.

Šajā incidentā, kas notika īsi pirms Ukrainas Jūras spēku, ASV Jūras spēku un NATO rīkotajām mācībām “Sea Breeze 2021” Melnajā jūrā, ko Krievija uzskata par savu ietekmes teritoriju, M. Popovs vainoja arī ASV, apgalvojot, ka NATO valstu jūras spēki tiekot izmantoti kā pret Krieviju vērstā spiediena radīšanas instrumenti.

M. Popovs žēlojās, ka Lielbritānijas Jūras spēki "apzināti" pārkāpuši jūras robežu, ko Krievija uzskata par saviem ūdeņiem. Tāpat viņš kritizējis Lielbritānijas paziņojumus, ka tās karakuģis kuģojis starptautiski atzītajos Ukrainas teritoriālajos ūdeņos, norādot, uz Apvienotās karalistes premjerministra Borisa Džonsona un Lielbritānijas ārlietu ministra Dominika Rāba izteikumiem, ka šāda kuģošanas prakse turpināsies.

"Tas nozīmē, ka Lielbritānija neizslēdz šādu provokatīvu akciju iespējamību nākotnē,” viņš piebilda.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka iepriekš Krievijas Ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs piedraudējis, ka Krievijas iznīcinātājlidmašīnas sabombardēs Lielbritānijas Karaliskās flotes kara kuģus, ja tie šķērsos ūdeņus ap Ukrainai aizvien piederošo, bet Krievijas okupēto Krimu, ko Krievija uzskata par saviem teritoriālajiem ūdeņiem.

“HMS Defender” kuģoja 12 jūras jūdžu attālumā no okupētās Krimas pussalas Fiolentas raga rajonā. Šos ūdeņus Krievija pēc nelikumīgās Krimas okupācijas un aneksijas uzskata par saviem, kamēr Rietumvalstis aizvien tos uzskata par starptautiskajiem ūdeņiem vai Ukrainas teritoriālajiem ūdeņiem, kuros atļauta brīva kuģu kustība.

Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, lai piespiestu Lielbritānijas karakuģi mainīt tā kursu, it kā tā kustības virzienā raidot brīdinājuma šāvienus, un pavēlot lidmašīnai "Su-24M" tā ceļā nomest četras aviobumbas kuģa kustības ceļā. Lielbritānija šo Krievijas izplatīto informāciju noliedz, apvainojot Maskavu melos.

Dalies ar šo ziņu