Lielbritānijas Aizsardzības ministrija noliedz Krievijas ziņas par šāvieniem "HMS Defender" virzienā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UK Ministry of Defence Press Office
Foto: Lielbritānijas Karaliskās flotes iznīcinātājkuģis "HMS Defender"
Foto: Foto: UKRINFORM/SIPA/Scanpix

Krievijas bruņotie spēki pa Lielbritānijas karakuģi “HMS Defender” nav raidījusi brīdinājuma šāvienus, tā pēc trešdien izplatītās Krievijas Aizsardzības ministrijas izplatītās informācijas par to, ka “HMS Defender” it kā pārkāpis Krievijas teritoriālo ūdeņu robežas un tādēļ pa kuģi veikti brīdinājuma šāvieni, paziņojusi Lielbritānijas aizsardzības ministrija.

“Pa iznīcinātājkuģi “HMS Defender” nav tikuši izdarīti brīdinājuma šāvieni. Lielbritānijas Karaliskās flotes kuģi šobrīd veic ceļu caur Ukrainas teritoriālajiem ūdeņiem saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām,” savā oficiālajā “Twitter” kontā vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

“Mēs uzskatām, ka Krievija Melnajā jūrā veikusi kaujas šaušanas treniņus, par šīm aktivitātēm iepriekš ziņojusi. Pret kuģi “HMS Defender” netika raidīts neviens šāviens. Mēs arī noraidām apgalvojumus, ka kuģa ceļā tika nomestas aviācijas bumbas,” uzsver Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ziņu aģentūras un Lielbritānijas aizsardzības nozares izdevums “UK Defence Journal” iepriekš, atsaucoties uz Krievijas aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēstīja, ka šodien ap pusdienlaiku kuģis “HMS Defender” ienācis trīs kilometru dziļumā rajonā pie Fiolentas raga, ko Krievija uzskata par saviem teritoriālajiem ūdeņiem pēc nelikumīgās Ukrainai piederošās Krimas aneksijas 2014. gadā.

Lai padzītu kuģi, saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas izplatīto informāciju, tā kustības virzienā šāvienus raidījis Krievijas robežsardzes kuģis raidījis brīdinājuma šāvienus, bet Krievijas bruņoto spēku lidmašīna Su-24M nometusi četras aviācijas bumbas.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Krievija kopš nelikumīgās un starptautiski neatzītās Ukrainai piederošās Krimas pussalas sagrābšanas īsteno gan karaspēka savilkšanu Krimas pussalā, kā arī būtiski ierobežo jūras satiksmi šajā reģionā, uzskatot ūdeņus ap Krimas pussalu par savu teritoriju.

Šā gada pavasarī Krievija īstenoja masīvu spēku savilkšanu ap Ukrainas robežām un okupētajā Krimā, raisot aizdomas par iespējama visaptveroša uzbrukuma gatavošanu. Vēlāk gan Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja par karaspēka atgriešanu, tomēr Ukrainas puse norāda, ka Krievija tās robežu tuvumā aizvien tur nozīmīgu militāro kontingentu, ko iespējams izmantot uzbrukumā.

Tāpat Krievija no 4. aprīļa līdz 31. oktobrim ierobežojusi ārvalstu kuģu kustību caur Kerčas šaurumam, tādējādi bloķējot Ukrainas ostas Azovas jūras krastā.

Dalies ar šo ziņu