Krievijas stratēģiskie bumbvedēji Tu-160 veic lidojumu gar Norvēģijas piekrasti

Ārvalstīs
Sargs.lv// Thebarentsobserver.com
Krievijas bumbvedējs Tu-160, lidojot virs Arktikas
Foto: Foto: Russian Ministry of Defense

Norvēģijas gaisa spēku iznīcinātāji starptautiskajā gaisa telpā netālu no valsts ziemeļiem pārtvēruši divus Krievijas Gaisa spēku stratēģiskos bumbvedējus Tu-160 “Blackjack”, kuri otrdien veikuši 12 stundu lidojumu Eiropas Arktikas reģionā gar Norvēģijas un Grenlandes piekrastēm, ziņo portāls “thebarentsobserver.com”

Krievijas bumbvedēji pacēlās no Engelsas gaisa spēku bāzes Krievijā netālu no Saratovas, lidojot Ziemeļu virzienā lai izietu starptautiskajā gaisa telpā. Tālāk lidojuma maršruts vedis pāri Barenca Jūrai gar Kolas pussalu un ziemeļrietumu virzienā gar Norvēģiju, pāri Grenlandes jūrai, pēcāk pagriežoties uz Ziemeļiem Svalbāras virzienā pāri Franča Jozefa zemei pretim Novaja Zemļa arhipelāgam, kur atpakaļceļā uz Krieviju bumbvedējus eskortēja divi Krievijas gaisa spēku pārtvērēji MiG-31 no Rogačevas Gaisa spēku bāzes.

Kā norāda portāls “thebarentsobserver.com”, reaģējot uz Krievijas bumbvedēju lidojumu gaisā tika pacelti arī divi Norvēģijas karalisko gaisa spēku iznīcinātāji F-16 no Bodo gaisa spēku bāzes. NATO iznīcinātāji Krievijas bumbvedējus pārķēra pie Finnmarkas.

“Mūsu gaisa spēku iznīcinātāji F-16 tika pacelti gaisā, lai identificētu Krievijas lidmašīnas, kuras lidoja starptautiskajā gaisa telpā uz Ziemeļiem no Norvēģijas teritorijas. Šī ir normāla standarta procedūra,”  telefona intervijā “thebarentsobserver.com” sacīja Norvēģijas bruņoto spēku apvienotā štāba pārstāvis  Jorns Hammarbeks (Jørn Hammarbeck).

Kā norāda portāls, Krievijas stratēģisko bumbvedēju lidojums sakritis ar dienu, kad Norvēģijā sākās vērienīgās aizsardzības spēku mācības “Arctic Hawk 21”, kurās piedalās visi bruņoto spēku veidi – Jūras spēki, Armija, Zemessardze, Gaisa spēki un Kiberaizsardzības vienības.

Norvēģijas bruņoto spēku mācībās galvenā loma atvēlēta Krasta apsardzes reindžeru pavēlniecībai (Kystjegerkommandoen), kuras karavīri veica operācijas, saņemot Armijas izlūkbataljona, Jūras spēku kuģu un Gaisa spēku iznīcinātāju atbalstu.

Mācību scenārijs paredz, ka šī vienība darbojas aiz ienaidnieka līnijām pēc tam, kad pret Norvēģiju ir vērsts ārējs uzbrukums. Izdomātais mācību scenārijs paredz, ka mācību kauju zona stiepsies gar visu Norvēģijas piekrasti līdz pat Finnmarkai, kas robežojas ar Krievijai piederošo teritoriju Kolas pussalā.

Kā norāda “thebarentsobserver.com”, līdz ar Krievijas militāro nostiprināšanos Arktikas reģionā pieaug spriedze gan Ziemeļatlantijas gan Arktikas reģionā, tostarp Norvēģijas Ziemeļos.

Pieaugot spriedzei, pirmo reizi Norvēģijas teritorijā Orlandas gaisa spēku bāzē izvietoti arī ASV stratēģiskie bumbvedēji “Rockwell B-1B “Lancer””.

Komentējot šo lēmumu ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā ģenerālis Džefs Harrigans (Jeff Harrigian) norādīja, ka bumbvedēju izvietošanai Norvēģijā ir liela nozīme sabiedroto operacionālajai gatavība viedokļa, jo ātrums, ar kādu tie spējīgi ierasties vietā, kur nepieciešams, ir kritiski svarīgs sabiedroto atbalstam.

“Mēs augstu vērtējam līdzšiinējo sadarbību ar Norvēģiju aizsardzības jomā un lūkojamies nākotnē, lai vēl vairāk to uzlabotu, veicinot arī mūsu kolektīvo drošību,” piebilda ģenerālis Dž. Harrigans.

Orlandas gaisa spēku bāze atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā no Krievijas teritorijas.

ASV bumbvedēju izvietošana jau izsaukusi asu Krievijas amatpersonu reakciju. Piemēram sociālās vietnes “Facebook” komentārā Krievijas vēstniecība Norvēģijā norādījusi, ka pieļaujot ASV bumbvedēju izvietošanu savā teritorijā, Norvēģija tiešā veidā apdraudot drošību kā Eiropā, tā arī Arktikā. Savukārt Krievijas arvien pamanāmākā militārā kontingenta muskuļu audzēšana Arktikas reģionā, saskaņā ar Krievijas vēstniecības rakstīto ir “vienīgi aizsardzības mērķiem”.

Tiesa šī nav vienīgā Krievijas muskuļu izvingrināšana Arktikā netālu no Norvēģijas. Vakar Krievijas Jūras spēku Ziemeļu flote paziņoja par raķešu kreisera “Maršal Ustinov” izvietošanu Barenca jūrā, kur tas aizvadīs visaptverošas kaujas gatavības mācības. Starp veicamajiem uzdevumiem ir pretgaisa aizsardzības un pretzemūdeņu operācijas.

Dalies ar šo ziņu