“Chatham House”: Krievijas karavīru pieplūdums Baltkrievijā var brīdināt par uzbrukuma gatavošanu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Krievija
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Krievijas karavīru pārvietošanās uz Baltkrieviju varētu kļūt par “agro brīdinājumu”, kas varētu vēstīt par iespējamu Maskavas plānotu militāro agresiju pret Baltijas valstīm. Tā liecina “Chatham House” analītiķa ziņojums, ko pasūtījis Viļņas Politikas analīzes institūts, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt” Pētījums, kurā analizēta situācija Baltkrievijā un Krievijā Viļņā ticis prezentēts 23. jūnijā.

“Chatham House” analītiķe Anaisa Marina (Anais Marin) pētījumā analizējusi dominējošos mītus par abu valstu integrāciju, ieskaitot militāro savienību, ko paredz Krievijas un Baltkrievijas 1999. gadā parakstītais Savienotās valsts līgums.

Kopš pagājušā gada abas valstis iesaistījušās visai pretrunīgā diskusijā par šī līguma ieviešanu dzīvē. Kā Baltkrievijas ziņu aģentūrai “BelTa” 1. jūlijā sacījis Baltkrievijas vēstnieks Krievijā Vladimirs Semaško, Maskava cenšas piespiest Minsku nodot “95 procentus” Baltkrievijas suverenitātes, kas pēc būtības nozīmētu valsts “milzu kapitulāciju”.

Kā norāda A. Marina, neraugoties uz Baltkrievijas pašas pasludināto neitralitāti, kādu valsts noteica, Krievijai 2008. gadā iebrūkot Gruzijā un 2014. gadā iebrūkot Ukrainā, Krievija cenšas uzturēt iespaidu par aizvien funkcionējošu militāro aliansi, ko tā it kā būtu izveidojusi ar Baltkrieviju. Ziņojumā gan piebilsts, ka vēl 2019. gadā Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka nekādā gadījumā nevēlas tikt ievilkts “kādas citas valsts karos”.

Ziņojumā norādīts, ka gadījumā, ja piepildītos visai “maz iespējams scenārijs”, ka Krievija gatavotu plaša mēroga uzbrukumu pret Lietuvu vai Poliju, Minska “varētu labi apliecināt savu vēlmi pēc neitralitātes, apturot diplomātisko atbalstu Krievijai, vai arī kavējot centienus uzlabot abu valstu militāro savietojamību, vai nodrošinot Krieviju ar savu spēku atbalstu”.

Pētījumā citēts arī Vaterlo Universitātes profesors Aleksandrs Lanoszka (Alexander Lanoszka), kurš norādījis, ka pastiprināta Krievijas karavīru ieplūšana Baltkrievijā būtu kā brīdinājums NATO par iespējamu uzbrukumu Lietuvai vai Polijai.

"Tā vietā, lai Baltkrieviju uzskatītu tikai par Krievijas Rietumu militārā apgabala paplašinājumu, tā varētu būt buferis pret Krievijas konvencionālo iebrukumu Baltijas valstīs vai Polijā,” ziņojumā raksta A. Marina.

“Chatham House” eksperti norāda, lai neitralizētu Krievijas mēģinājumus izmantot Baltkrieviju savām militārām avantūrām, NATO valstu reģionālās drošības pieejai vajadzētu mudināt aliansi pastiprināt kontaktus un sadarbību ar Baltkrieviju, proti, darīt to, pret ko līdz šim ir iebilduši paši Lietuvas pārstāvji.

“Chatham House” analītiķi atgādina par pērn veikto ASV domnīcas “Jamestown Foundation” pētījumu, kurā atgādināts, ka Lietuva Astravjecas atomelektrostacijas celtniecības dēļ iepriekš bloķējusi NATO sadarbības līgumu ar Baltkrieviju. Šī Atomelektrostacija tiek celta tikai 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuva uzskata to par nedrošu un norāda, ka šī atomelektrostacija, ko būvē un finansē Krievijas uzņēmumi, turpmāk kalpos par ietekmes sviru uz Baltijas valstīm un Poliju. Minska šīs apsūdzības noraida.

Dalies ar šo ziņu