Igaunija apstiprina Aizsardzības ministrijas attīstības plānu nākamiem četriem gadiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/Err.ee/postimees.ee
Igaunija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Igaunijas Aizsardzības ministrija nākamo četru gadu laikā attīstīs Aizsardzības spēku sakaru sistēmas, kā arī situācijas apzināšanas un brīdināšanas spējas, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR”.

Saskaņā ar “ERR” informāciju, to paredz Igaunijas Aizsardzības ministra Jiri Luika apstiprinātais ministrijas attīstības plāns laika periodam no 2021. līdz 2024. gadam 2021.-2024.

Pēc Luika teiktā, galvenā uzmanība tiks pievērsta jau esošo Aizsardzības spēku vienību stiprināšanai, kuras, sadarbojoties ar NATO sabiedrotajiem, uz draudiem spētu reaģēt ļoti īsā laikā. 

"Papildus izlūkošanai un agrīnai brīdināšanai ievērojama uzmanība tiks pievērsta dažāda līmeņa sakaru sistēmām, četru gadu laikā ieguldot vairāk nekā 200 miljonus eiro," pauda J. Luiks.

Pēc Igaunijas Aizsardzības ministra teiktā, kaimiņvalsts Aizsardzības spēki tiks apgādāti ar modernām sakaru un vadības sistēmām, kā arī ar modernām prettanku ieroču iekārtām.

Igaunijas Aizsardzības spēku Pirmo kājnieku brigādi paredzēts veidot no trim bruņotiem bataljoniem, bet otrajai kājnieku brigādei - uzlabot mobilitātes un ātrās reaģēšanas spējas.

Tāpat Igaunijas Aizsardzības spēku Pirmajā brigādē paredzēts integrēt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu.

"Svarīgs atslēgvārds ir bruņojums. Nākamo četru gadu laikā plānots piegādāt jaunas triecienšautenes, ložmetējus, prettanku raķešu kompleksus, citus prettanku ieročus un snaiperu šautenes. Tāpat plānots piegādāt arī mobilās artilērijas iekārtas."
Jiri Luiks
Igaunijas aizsardzības ministrs
Jiri Luiks (Jüri Luik)

Tāpat ar jaunu ekipējumu un bruņojumu paredzēts apgādāt dažādus atbalsta bataljonus, izlūkus un militārās policijas vienības. Aprīkot paredzēts arī jauno kiberoperāciju komandcentru. Plānoti arī citi nozīmīgi infrastruktūras projekti, piemēram, Militārā un katastrofu medicīnas centra attīstība Tartu un citi.

J. Luiks uzsver – Igaunijas Aizsardzības spēkiem jāaug skaitliski. Tālab plānota gan personālsastāva, gan atalgojuma palielināšana. Plāns paredz, ka līdz 2024. gadam bruņotie spēki jāpalielina par 3800 cilvēkiem.

Tāpat paredzēts veidot munīcijas uzkrājumus, kam tiks atvēlēti 232 miljoni eiro, no kuriem daļa ir ASV atbalsts.

Dalies ar šo ziņu