Ģenerālleitnants B. Hodžess: Līdz šim ASV nav pilnībā nodrošinājušas Ukrainas spējas uzvarēt karā

Viedoklis
Sargs.lv/Err.ee
Bens Hodžess
Foto: Postimees/Scapix Baltics

ASV līdz šim tā arī nav izdevies izdarīt visu nepieciešamo, lai dotu iespēju Ukrainai gūt uzvaru karā pār agresorvalsti Krieviju. Vašingtonas sniegtā palīdzība Kijivai ir bijusi vien tādā līmenī, lai Ukraina spētu noturēties cīņā par neatkarību un nezaudēt, tik skarbu viedokli par ASV līdzšinējo atbalstu Ukrainai Igaunijas sabiedriskās televīzijas “ERR” raidījumā “Välisilm” pauda atvaļinātais ASV ģenerālleitnants, bijušais ASV armijas komandieris Eiropā Bens Hodžess.

Viņš norādīja, ka ASV valdība konsekventi uzsvērusi, ka atbalstīs Ukrainu līdz tās uzvarai. Ukrainas gadījumā uzvara nozīmē visas tās starptautiski atzītās teritorijas atgūšanu, kuras šobrīd ir okupējusi Krievija. Līdztekus Ukrainas uzvara nozīmētu arī Krievijas kara noziedznieku izdošanu un to saukšana pie atbildības, kā arī agresorvalsts reparāciju saņemšanu. Kā norādīja ģenerālleitnants B. Hodžess, ASV līdz pat šim brīdim nav skaidri definējušas, ko tām nozīmētu Ukrainas uzvara.

Pēdējo mēnešu laikā pasaules medijos plaši novērojams Ukrainas kara atspoguļojums, kas liek domāt, ka, tuvojoties kārtējam ziemas periodam, ukraiņu bruņotie spēki ir nolemti ilgstošai karadarbībai pret Krieviju. Savukārt Krievija gatavo jaunus uzbrukumus Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai, kamēr Ukraina saņem arvien mazāku Rietumu militāro palīdzību.

“Mūsu griba un apņēmība nodrošināt Ukrainas faktisko uzvaru ir atslēgas elements. Līdz šim mēs to neesam skaidri demonstrējuši. Esmu lepns par to, ko ASV ir nodrošinājusi Ukrainai, bet šī palīdzība ir bijusi tikai tik liela, lai Ukraina nezaudētu,” uzsvēra atvaļinātais ASV ģenerālleitnants B. Hodžess.

Viņš norādīja, ka ASV augstākā militārā vadība nekad nesūtītu uzbrukumā amerikāņu karavīrus, iepriekš nepanākot pilnīgu pārākumu pār pretinieku gaisa telpā un, nesagatavojot gana lielu skaitu atmīnēšanas vai inženiertehnikas, pretinieka nocietināto aizsardzības līniju pārraušanai.

“Joprojām ir vērojama milzīga vilcināšanās ap bruņojuma nodošanu Ukrainai. Tas redzams saistībā ar liela darbības rādiusa ieroču nodošanu - tādu, kuri spētu sasniegt mērķus okupētajā Krimā un iznīcināt Krievijas pretgaisa aizsardzību, tās bruņoto spēku komandcentrus un Krievijas karaspēka degvielas rezerves,” atzina bijusī Baltā nama padomniece Debra Čagana.

Atsaucoties uz B. Hodžesa teikto, noprotams, ka ASV Aizsardzības departamentā ir amatpersonas, kuras ir kritiski noskaņotas par Ukrainas pretuzbrukumu. Noprotams, ka tā pašreizējais iznākums tagad tiek uzskatīts par daļēju neveiksmi, kura dēļ karadarbība Ukrainā nonākusi sava veida “pata” situācijā.

Politiskais analītiķis Džons Mearšeimers ir pārliecināts, ka Krievijas iebrukumu motivēja Rietumu pievēršanās Ukrainas dalībai NATO un Eiropas Savienībai. Viņaprāt, Ukrainai karā uzvarēt nav iespējams, jo karš vilksies vēl ilgi.

“Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu. Mēs turpināsim meklēt iespējas iznīcināt krievus, un krievi turpinās meklēt veidus, kā iznīcināt mūs. [Austrumeiropā] būs šīs nejaukās drošības sāncensības. Nepatikšanām, ar kurām mēs šobrīd saskaramies Ukrainā, pašlaik nav pārredzamu beigu,” norādīja Dž. Mearšeimers.

Savukārt politikas analītiķis Nails Fergasons norāda, ka nav nekādu pārsteigumu par to, ka arvien biežāk dzirdamas runas par “miera sarunu nepieciešamību”.

“Mēs no pašpārliecinātības brīža 2022. gadā, kad uzvara šķita sasniedzama, esam nonākuši līdz ieilgušam karam, kas ir ārkārtīgi dārgs abām pusēm. Viņi [krievi] sāk sadzirdēt balsis ne tikai no Eiropas galvaspilsētām, bet tagad arī no Vašingtonas, kuras uzskata, ka mums ir nepieciešamas pārrunas,” sacīja N. Fergasons.

Viens no šāda viedokļa paudējiem bija bijušais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers, kurš uzskatīja, ka Ukraina varētu teritoriāli piekāpties Krievijai, pretī saņemot dalību NATO. Tomēr pēc visa piedzīvotā, jo īpaši Krievijas pastrādātajiem plašajiem, daudzskaitlīgajiem un brutālajiem kara noziegumiem, atvaļinātais ģenerālleitnants B. Hodžess aizvien neredz iespēju Ukrainai sēsties pie sarunu galda ar agresoru.

“Kurš gan pasaulē var iedomāties, ka var panākt miera izlīgumu ar pie varas esošo Vladimiru Putinu! Pirmkārt - sagaidīt, ka viņš ievēros visus pamiera nosacījumus un, otrkārt, domāt, ka dzīve pēc tam kļūs labāka,” retoriski vaicāja B. Hodžess.

Vēsturniek Stīvens Marks Kotkins norāda, ka karš Ukrainā atgriežas pie nepieciešamības definēt uzvaru. Viņa ieskatā ukraiņiem ir jāizlemj, kas viņiem ilgtermiņā ir svarīgākais un par ko viņi ir gatavi panākt kompromisu.

“Mana definīcija par to, kas varētu tikt uzskatīta par uzvaru, šo visu 19 mēnešu laikā nav mainījusies. Ukrainai ir jāpievienojas Eiropas Savienībai, kas liks ukraiņiem pielāgot savas valsts institūcijas un tās ir kaut kādas drošības garantijas, kas, visticamāk, īstermiņā nebūs NATO, bet varētu būt divpusēji nolīgumi, kā arī ir jāveic Ukrainas atjaunošana,” norādīja S. Kotkins.

Savukārt ģenerālleitnants B. Hodžess uzsvēra, ka Ukrainas atjaunošana ir nepieciešama, taču tā nekad nebūs iespējama, kamēr “krievi sēdēs Krimā”.

Kā norāda bijušais NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbovs – visticamākā un efektīvākā atturēšana pret jebkādu turpmāko Krievijas agresiju Ukrainā ir valsts dalība NATO. Tas pabeigtu Eiropas integrāciju, kuru tik rupji pārtrauca V. Putins ar savu pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu