NBS komandieris: Nākotnē Gaisa spēku vajadzībām plānots iegādāties dažāda veida lidmašīnas

Viedoklis
Sargs.lv
Gaisa spēku lidmašīnas An-2 lidojumā virs Rīgas par godu 18. novembra militārajai parādei 2022. gadā
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Nākotnē NBS Gaisa spēkos plānots iegādāties virkni lidmašīnu, kuru uzdevumos ietilps ne tikai personāla un kravu transportēšana, bet arī kaujas atbalsta funkcijas. Tā intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Konkrētus lidmašīnas tipus un markas viņš gan neatklāja, bet atzina, ka tik modernā lidlaukā, kāda šobrīd ir Lielvārdes Gaisa spēku bāze, NBS nevar iztikt bez savām lidmašīnām.

Jau šogad plānots saņemt pirmos divus no četriem iegādātajiem kaujas helikopteriem “Black Hawk”, bet nākamajā gadā plānots uzsākt ekspluatēt “Tarragon” ultravieglās klases treniņu lidmašīnas. Latvija ar ASV un sabiedroto atbalstu plāno iegādāties vēl papildus lidaparātus, taču šobrīd konkrētus modeļus un daudzumu atklāt nevar.

Image
Gaisa spēku Lielvārdes Aviācijas bāze /  štāba virsseržants Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Foto: Gaisa spēku Lielvārdes Aviācijas bāze / štāba virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija
“Mēs nevaram uzbūvēt tādu spēcīgu aviācijas bāzi un tur neizvietot nacionālos lidaparātus. Vietējā industrija ir izveidojusi vieglo lidaparātu “Tarragon”. Šis lidaparāts jau ir saņemts, un mūsu piloti ar to veic apmācības. Gada beigās plānots saņemt otru šādu lidaparātu,” pauž ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Komandieris atklāja, ka šobrīd plānots pilnā mērā apgūt jaunos “Black Hawk” helikopterus, nodrošināt to aprīkošanu tā, lai ar šiem lidaparātiem varētu nodrošināt kaujas atbalstu no gaisa.

Image
Gaisa spēku lidmašīnas An-2 kabīne /  štāba virsseržants Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
Gaisa spēku lidmašīnas An-2 kabīne / štāba virsseržants Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)
“Mūsu Gaisa spēkiem ir četri uzdevumi - kaujas atbalsts, mācību lidojumi, treniņi izpletņu lēkšanai un transportēšanas nodrošināšana. Helikopters kā transportēšanas līdzeklis ir dārgs, tāpēc šādu funkciju veikšanai labāk piemēroti būtu fiksēto spārnu lidaparāti. Mēs pie tā strādājam, un mūsu personāls tiek trenēts."
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

NBS komandieris atzina, ka ir nepieciešams attīstīt pretgaisa aizsardzību un agrās brīdināšanas spējas, kas ir viens no stūrakmeņiem, lai atturētu ienaidnieku no uzbrukuma.

Image
Gaisa spēku mobilā radaru sistēma TPS-77 MRR
Foto: Gaisa spēku mobilā radaru sistēma TPS-77 MRR / štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Karš Ukrainā daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī Latvijai, ir devis spēcīgu signālu, ka par pretgaisa aizsardzību turpmāk būs jādomā daudz nopietnāk.

Vienlaikus gaidāms, ka jau drīzumā aizsardzības nozarei tiks palielināts budžets, kas nozīmē, ka būs iespēja papildināt iztrūkstošo tehniku un iegādāties jaunu aprīkojumu.

Dalies ar šo ziņu