Zemessardzes psiholoģe: Kļūsti par psihologu lielākajā Nacionālo bruņoto spēku struktūrā jau šodien

Viedoklis
Sargs.lv
Psiholoģe

kapteine Helēna Deksne–Briede

Zemessardzes psiholoģe

Zemessardzes psiholoģe: Nevilcinies un pievienojies mūsu saimei - kļūsti par psihologu lielākajā Nacionālo bruņoto spēku struktūrā jau šodien

Zemessardze ir lielākā Nacionālo bruņoto spēku struktūra, kurā dien vairāk nekā 8000 zemessargu - patriotiski noskaņotie Latvijas pilsoņi, kuri savus pienākumus pilda no pamatdarba brīvajā laikā. Lai uzturētu zemessargu morālo stāju un pozitīvu noskaņojumu, kopš 2017.gada rudens savus pienākumus Zemessardzē pilda psiholoģe kapteine Helēna Deksne–Briede. Aicinām arī Tevi, Sargs.lv lasītāj, ieskatīties Zemessardzes psihologa ikdienā. Kādām rakstura īpašībām un prasmēm jāpiemīt, lai kļūtu par psihologu?  Kāda ir psihologa ikdiena? Par  jau paveikto un iecerēto, uz sarunu aicinājām Zemessardzes psiholoģi kapteini H. Deksni–Briedi, kurai ir vairāk nekā 18 gadu dienesta pieredze Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Līdz kļūšanai par Zemessardzes psihologu Jūsu ikdiena bija saistīta ar profesionālā dienesta karavīru psihodiagnostiku. Kāpēc nolēmāt savu turpmāko dienestu saistīt ar Zemessardzi? 

Dienot bruņotajos spēkos ir jāpierod pie izaicinājumiem un darba dinamikas. Jāatzīst, ka dienests Zemessardzē ļoti atšķiras no dienesta citās bruņoto spēku vienībās. To es varu teikt pēc pusotra gada, kas nodienēts šajā vienībā. Pirms pieņēmu lēmumu rotēt, man bija sajūta, ka Zemessardzē dienesta pieredze stipri atšķirsies no mana tā brīža pieredzes. Un tā arī ir. Man tas bija izaicinājums veidot un aizsākt kaut ko jaunu un nebijušu, jo Zemessardzē pirms tam nebija psihologs. Īsi pēc manas pāriešanas uz Zemessardzi, 2018.gadā sākām jaunu projektu, ar mērķi piesaistīt Zemessardzei psihologus, ņemot vērā Zolitūdes traģēdiju un Ukrainas militārā konflikta gūto pieredzi, lai varētu efektīvāk strādāt un nodrošināt nepieciešamo psiholoģisko atbalstu krīzes situācijās. Tā kā Zemessardzes brigādes un bataljoni ir izvietoti visā Latvijas teritorijā, šī ir lieliska iespēja ikvienam pilsonim, kurš ieguvis psihologa izglītību, iesaistīties un strādāt kopā mūsu komandā.

Protams, vispirms ir jāsaprot, kas ir zemessargs. Zemessargs no pirmdienas līdz piektdienai ir civilās profesijas pārstāvis, kurš var būt skolotājs, zemnieks, pārdevējs, uzņēmējs, students, ārsts vai kādas citas profesijas pārstāvis, kurš saņem par to atalgojumu. Savukārt brīvdienās šis cilvēks uzvelk formastērpu, nāk un piedalās Zemessardzes organizētajās mācībās un aktivitātēs. Zemessargu motivācija ir apbrīnojami augsta, un arī vēlme apgūt jaunas iemaņas un prasmes ir neizsīkstoša. Laiks, kuru viņi pavada Zemessardzē ir viņu brīvais laiks un attiecīgi, laiks, ko pavada kopā ar savām ģimenēm tiek samazināts. Šis fakts izsaka ļoti daudz par šo personu degsmi un ieinteresētību aizstāvēt savas valsts intereses.

Kāda ir Zemessardzes psihologa ikdiena un ar kādiem izaicinājumiem nākas saskarties?

Ikdiena ir ļoti dinamiska un spraiga, katra diena ir savādāka, nav rutīnas. Uz visu lielo vienību un uzdevumu izpildi pagaidām esmu viena, līdz ar to ir ļoti strikti un pārdomāti jāplāno savs laiks un darbi. Turklāt laiku pa laikam ir akūtas situācijas, uz kurām jāreaģē nekavējoties un jādodas ceļā, neskatoties uz to, ka diena jau saplānota. Ļoti bieži gadās tā, ka vakar biji Kurzemē, šodien Latgalē un rīt jau Vidzemē. Turklāt jāgatavojas gan nodarbību vadīšanai, gan arī jāparedz laiks konsultācijām.

Tāpēc projekts par zemessargu – psihologu piesaistīšanu ir ļoti svarīgs un liels izaicinājums. Katrai apakšvienībai ir nepieciešams savs speciālists, kurš strādā ar savu personālu. Tādā veidā ir ciešāka saikne un var veidot apakšvienības iekšējo mikroklimatu. Dažkārt darba pārrunās redzu, ka atnāk šajā jomā ļoti profesionāls un pieredzējis cilvēks, bet viņš diemžēl nav gatavs stāties Zemessardzē militārās specifikas dēļ, tajā pašā laikā atnāk students, kurš vēl studē maģistratūrā, un jā – viņš ir gatavs kļūt par psihologu Zemessardzē. Cilvēki ir dažādi, bet mūsu gadījumā svarīgāks ir cilvēks, kurš vēlas iesaistīties un gūt šāda veida pieredzi Zemessardzē.

Vai psihologa konsultāciju var apmeklēt ikviens zemessargs? Kāda ir pieteikšanās kārtība?

Protams, ikviens Zemessardzē dienošs karavīrs, zemessargs un arī civilais darbinieks var pieteikties un nākt uz konsultāciju. Regulāri dodos izbraukumos arī uz brigādēm un bataljoniem, kur konsultācijai tiek atvēlēta atsevišķa telpa. Ir konsultācijas, kas notiek pastarpināti caur vienības komandieriem, kad komandieris nosūta zemessargu, karavīru vai civilo darbinieku pie psihologa uz konsultāciju. Tomēr ir konsultējamie, kuri nemaz nevēlas, lai komandieris un dienesta biedri zinātu par psihologa apmeklējumu. Šo vēlmi respektēju. Ļoti bieži personāls nāk pārrunāt ļoti personīgus jautājumus, piemēram, attiecību problēmas ģimenē. Jāsaprot, ja zemessargam vai karavīram ģimenē ir problēmas, tad arī darbā viņš nebūs spējīgs darboties ar pilnu atdevi. Protams, ir vēl daudzi citi problēmjautājumi, kuros tiek meklēts psihologa atbalsts, piemēram, izdegšana, nespēja sastrādāties, atkarības.

Kāda bija Zemessardzē dienošo karavīru un zemessargu attieksme, uzzinot, ka Zemessardzē ir psihologs?

Jāatzīst gan, ka sākumā pirmās sajūtas bija nedrošas - kā nu būs. Tomēr tiklīdz iepazīst cilvēku no profesionālās puses un zina, ka ir šāda iespēja, nāk arvien vairāk. Esmu elastīga šajā ziņā - vienmēr ir iespēja vienoties par konsultācijas laiku un vietu. Cilvēki ir diezgan atvērti un uzticas. Dažkārt pārrunājam arī ļoti personīgus jautājumus, bet tāds ir mans darbs. Arī vadot nodarbības redzu, ka personālam ir ļoti pozitīva attieksme un manī ieklausās. Daudz diskutējam par dažādām tēmām, ikviena viedoklis tiek uzklausīts. Liels atbalsts ir arī no Zemessardzes vadības un NBS Galvenā psihologa. Zemessardzes komandieris labi izprot psihologa lomu vienībā, tāpēc ir vieglāk strādāt ar Zemessardzes personālsastāvu.

Ko Zemessardze sagaida no kandidāta, kurš vēlas kļūt par psihologu?

Aicinu Zemessardzei pievienoties psihologus no visas Latvijas. Šobrīd ir tendence, ka vislielākā interese ir vērojama Rīgā. Īpaši gribētu uzrunāt pievienoties Zemessardzē iestāties psihologus Jēkabpils, Aizkraukles, Alūksnes, Ventspils un Valmieras pusē. Informācija par iespējām pievienoties Zemessardzē psihologiem ir pieejama gan psihologu asociācijās un augstskolās, gan arī izvietota Latvijas pilsētās, kā arī var interesēties tuvāko bataljonu štābos. Esam uzrunājuši cilvēkus arī caur Latvijas armijas sociālajiem tīkliem. Informatīvos nolūkos zvana daudzi, un, ja ir padziļināta interese, tad tiekamies klātienē un pārrunājam tālākas iespējas stāties Zemessardzē. Šādā veidā dienestu uzsākuši jau ir vairāki speciālisti. 

Kas attiecas uz uzņemšanas prasībām, kandidātam ir jābūt Latvijas Republikas pilsonim, vecumā no 18 līdz 55 gadiem, un ir jābūt vēlmei stāties Zemessardzē. Vēlama ir arī darba pieredze psihologa jomā un krīzes intervences darbā, jo viens no galvenajiem psihologa uzdevumiem ir sniegt palīdzību akūtās krīzes situācijās. Svarīgi, lai kandidātam rodas izpratne par Zemessardzi, priekšstats par aizsardzības nozari kopumā. Kā ikvienam jaunajam zemessargam, arī psihologa kandidātam, jāiziet pamatapmācības kurss, kura laikā tiek apgūtas lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanas pamatprincipi, topogrāfija, pirmā medicīniskā palīdzība, ierindas apmācība, kā arī citas svarīgas militārās pamatiemaņas. Pamatapmācības kursa ilgums ir 21 diena lauka nometnē vai arī 21 diena gada laikā - brīvdienās. Un pēc šī kursa sekmīgas absolvēšanas psihologa kandidāts kļūs par psihologu Zemessardzē.

Kādas ir izaugsmes iespējas jaunajiem zemessargiem – psihologiem?

Tāpat kā profesionālā dienesta karavīriem arī zemessargiem atalgojums ir atkarīgs no izdienas un dienesta pakāpes. Manuprāt, šī ir lieliska iespēja gūt noderīgu profesionālo pieredzi, strādājot ar plašām, dažāda vecuma mērķauditorijām. Civilajā sektorā šādu iespēju nemaz nav tik daudz. Turklāt šis ir darbs brīvdienās, ko var apvienot arī ar pamatdarbu. Par katru nostrādāto dienu psihologs saņems zemessargam noteikto atalgojumu – virs 20,00 eiro par dienu.  

Zemessardzes psihologiem būs iespēja regulāri apmeklēt profesionālās un personības izaugsmes kursus, jo uzskatu, ka psihologam regulāri sevi ir jāpilnveido un jāapgūst jaunas zināšanas. Noteikti arī atbalstīsim Zemessardzes psihologu dalību profesionālās efektivitātes paaugstināšanā pārraudzībās. Turklāt, ja Zemessardzes psihologam būs interese un vēlme paaugstināt savu militāro kvalifikāciju, arī šī iespēja tiks nodrošināta.

Kāds ir Jūsu redzējums par psihologiem Zemessardzē pēc pieciem gadiem?

Svarīgi, lai mēs esam komanda – saliedēta un liela komanda. Ir vajadzīgs liels cilvēku resurss, lai varētu īstenot visas ieceres un izvirzītās ambīcijas. Piecu gadu laikā mums jāspēj piesaistīt psihologus Zemessardzes apakšvienībās, kas var funkcionēt un sniegt atbalstu, kad tas ir nepieciešams. Man ir svarīgi, lai ikviens zemessargs, ikviens karavīrs, ikviens civilais darbinieks zina, ka viņam ir pieejams speciālista atbalsts un palīdzība ikvienā dzīves situācijā. 

Uzziņai:
Ja ir radusies vēlme pievienoties mūsu saimei un vēlies uzzināt, kā iestāties Zemessardzē, zvani uz uzziņu tālruni 1811 vai sazinies ar dzīvesvietai tuvāk dislocēto Zemessardzes bataljonu. Informācija par prasībām uzņemšanai ir pieejama arī www.zs.mil.lv sadaļā “Prasības uzņemšanai”.

Dalies ar šo ziņu