“Exonicus” veiksmes stāsts: līgumi ar ASV Aizsardzības departamentu un plāni sadarboties ar NATO

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/Magnetic Latvia
Exonicus
Foto: Publicitātes foto

Virtuālā traumu simulatora “Trauma Simulator” izstrādātājs medicīnas izglītības un tehnoloģiju jaunuzņēmums “Exonicus” ir pirmais Latvijas uzņēmums, kas noslēdzis jau otro sadarbības līgumu ar ASV Aizsardzības departamentu, izstrādājot virtuālās realitātes traumu simulatoru ASV militāro mediķu apmācībai. Tāpat uzņēmums paralēli attīsta simulatora versiju, kas pielāgota NATO dalībvalstīm, ko paredzēts sasniegt ar Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas (EDIDP) projekta “VireTS” palīdzību. Kā “Sargs.lv” stāsta uzņēmuma līdzdibinātājs Jānis Kondrāts, Eiropas Komisijā tikko iesniegts projekta pieteikums, nu jācer uz pozitīvu iznākumu – finansējuma piešķiršanu šī projekta īstenošanai.

Sākums – veiksmīgs anatomijas eksperiments

Uzņēmuma “Exonicus” līdzdibinātājs Jānis Kondrāts atzīst – uzņēmuma stāsts sācies pirms apmēram sešiem gadiem, kad viņa brālis Sandis Kondrāts, pēc izglītības mākslinieks, pārcēlies uz dzīvi ASV. Savukārt Jānis tolaik strādājis par programmētāju “Latvijas Vēstnesī”, pievērsies arī jaunuzņēmumu jeb start-up jomai, kādu laiku pastrādājis Nīderlandē, tad vairākkārt mēģinājis izveidot savu jaunuzņēmumu. Kad tas nav izdevies, piekritis brāļa Sanda aicinājumam – doties pie viņa uz ASV.

“Mans mērķis bija strādāt kādā no šiem tehnoloģiju gigantiem – vai nu uzņēmumā “Amazon”, vai “Microsoft”, biju pat uz intervijām. Taču tā kā man nebija darba uzturēšanās atļaujas, brālis toreiz vaicāja, vai nevēlos pievienoties viņa start-up uzņēmumā “Exonicus” un būvēt 3D cilvēka anatomiju. Tā pievienojos riskantam un iepriekš nezināmam ceļam, jo nevienam no mums nebija medicīniskās izglītības. Brālim ir maģistra grāds mākslā, bet es esmu datorzinātnes maģistrs un IT projektu vadītājs,” uzņēmuma pirmsākumus atceras Jānis.

Lai gūtu ieskatu uzņēmuma vadīšanā, kurā iepriekš nevienam nebija pieredzes, abi izgājuši Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizēto mini MBA inovāciju vadības un administrēšanas kursu, tāpat arī programmu “Startup Wise Guys akselerators”, tā vairāku mēnešu garumā nodrošina treniņa un mentoringa programmu, kas pielāgota tieši B2B jaunuzņēmumiem.

Sākums bija ar uzņēmumu “Anatomy Next”, kas veidoja virtuālu mācību līdzekli medicīnas studentiem. 2017. gadā brāļi nejauši iepazinās ar ASV militāro mediķi Kailu Kouperus (Kyle Couperus) ASV armijas Madiganas armijas medicīnas centra (Madigan Army Medical Center) neatliekamās medicīniskās palīdzības instruktoru, kad viņš viesojās pie Sanda krusttēva, pie kura abi puiši dzīvojuši. “Mums bija paplašinātās realitātes brilles ar galvaskausa aplikāciju, kurā tas it kā uzsprāgst daudzos gabalos un pēc tam jāsaliek kopā kā puzle. ASV militārais ārsts par šo ideju iedegās, un tā sākās sadarbība jau uzņēmuma “Exonicus” ietvaros,” stāsta Jānis.  Viņš piebilst, ka tagad “Anatomy Next” uzņēmums joprojām nodarbojas ar 3D anatomijas materiālu radīšanu māksliniekiem un studentiem, taču uzņēmums “Exonicus” veido traumu simulatoru ASV armijas vajadzībām.

Image
Exonicus
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto
Būtībā tas ir virtuālās realitātes neatliekamās medicīniskās palīdzības treniņu simulācijas rīks, kas mediķiem, ārstiem, veselības aprūpes speciālistiem un medmāsām palīdz apgūt prasmes un uzturēt sagatavotību sarežģītām situācijām. Simulatora mērķis ir uzlabot militāro mediķu gatavības pakāpi un risināt instruktoru trūkumu.

Turklāt simulatora piedāvāto scenāriju klāsts varot būt neierobežots, kas dod mediķiem iespēju trenēties arī tādos gadījumos, kas realitātē notiek reti.

Sandis Kondrāts joprojām dzīvo ASV un ir atbildīgs par šo tirgu, savukārt Jānis Kondrāts atgriezies Latvijā un rūpējas par traumu simulatora projekta attīstību un virzību Eiropā.

Divos gados – divi līgumi ar ASV Aizsardzības departamentu

Pirmais līgums ar ASV Aizsardzības departamentu noslēgts jau 2018. gadā. Jānis stāsta, ka šī projekta mērķis bija izveidot “Trauma Simulator” programmatūras pirmo versiju, kurā tika izstrādāti četri visbiežāk sastopamie kaujas ievainojumu veidi – iekšējā un ārējā asiņošana, pneimotorakss un elpceļu bojājumi, kamēr cietušais atradās neatliekamās palīdzības nodaļas telpā “Role 3” apstākļos.

Image
Exonicus
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto

Otrais līgums ar ASV valdību paredz, ka “Exonicus” izstrādās virtuālās realitātes traumu simulatora masu negadījumu scenāriju ar pieciem cietušajiem. Virtuālā vide būs militārā telts, kas aprīkota ar nepieciešamajiem medicīnas piederumiem un instrumentiem. “Spēlētājam” jeb “Trauma Simulator” lietotājam būs jāveic pacientu prioritizēšana, stabilizēšana un lēmuma pieņemšana par turpmāko rīcību. Projektu iecerēts pabeigt 12 mēnešu laikā, pēc tam Madiganas Armijas medicīnas centrā tiks uzsāks jauns apjomīgs validācijas pētījums, kurā tiks izmantota “Exonicus” produkta “Trauma Simulator” jaunā versija.

Jānis atzīst, ka šie līgumi ar ASV uzņēmuma tālākajā attīstībā ir ļoti nozīmīgi, jo potenciāliem investoriem parāda, ka sadarbība ir mērķtiecīga, tā turpinās, jo ASV ir ieinteresēta produktā.

Pievienojas Latvijas militārās industrijas uzņēmumu pulkam

Jānis stāsta, ka Latvijas aizsardzības un militāro nozari iepazinis tikai 2018. gadā, kad uzņēmums noslēdzis pirmo sadarbības līgumu ar ASV, iepriekš ar militāro jomu nebijis nekāda sakara, jo sadarbība bijusi tikai ar medicīnas universitātēm. Tajā laikā arī iepazinies ar Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju (“DAIF Latvija”) un Aizsardzības ministrijas industrijas atbalsta jomas speciālistiem. 

“2018. gada nogalē mēs prezentējam ideju par virtuālo traumu simulatoru “DAIF Latvija” ideju domnīcā, bijām vieni no vēl padsmit citām idejām. Vēlāk uzzinājām, ka mūsu ideja ir labākā, ko industrija vēlas atbalstīt, nespējām noticēt,” pirmsākumus Latvijas militārās industrijas jomā atceras Jānis.

Image
Exonicus
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt 2019. gada decembrī “Exonicus” ieguva Aizsardzības ministrijas grantu, kas ļauj īstenot gadījuma izpētes publikāciju, ko veic Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU) sadarbībā ar Medicīnas izglītības tehnoloģiju centru un RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centru. Šis grants ļāva papildināt simulatoru ar vēl četriem traumu scenārijiem. Šobrīd produktā jau ir astoņi scenāriji. Lai īstenotu visas iespējamās traumu kategorijas, kas aprakstītas mācību grāmatā “Advanced Trauma Life Support”, uzņēmumam jāizstrādā 21 dažādu traumu scenārijs.

Kā atzīst Jānis, galvenā uzņēmumu panākumu atslēga ir veiksmīga sadarbība ar partneriem un konsultantiem. Medicīnas kompetenci un atbalstu ASV sniedz Madiganas armijas medicīnas centra mediķi, bet Latvijā tie ir vairāki – Aizsardzības ministrija “DAIF Latvija”, RSU, tagad veiksmīga sadarbība veidojas arī ar pašmāju tehnoloģiju milzi – uzņēmumu “LMT”.
Image
Exonicus
Foto: Publicitātes foto
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Mēs radām jaunas produkta versijas, bet RSU eksperti palīdz tās testēt. Dažādos studentu pasākumos, konferencēs esam ielūgti kā inovāciju radītāji – ļaujam studentiem paspēlēties, bet tajā pašā laikā gūstam atgriezenisko saiti, saprotam, kas vēl pilnveidojams. Arī nesen bija pētījums sadarbībā ar Militārās medicīnas pētījumu un studiju centru, kurā tika salīdzināts tradicionālais mācību manekens un mūsu izstrādātais virtuālās realitātes simulators. Šobrīd notiek datu apkopošana, bet pirmie rezultāti ir diezgan interesanti,” pauž Jānis.

Pretendē uz Eiropas finansējumu virtuālā simulatora projektam

Šajās dienās “Exonicus” Eiropas Komisijā iesniedzis Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas (EDIDP) projekta “VireTS” pieteikumu. VireTS ir virtuālās realitātes traumu simulators, kas paredzēts virtuālai apmācībai daudznacionālām militārā medicīniskā personāla komandām ar pamata medicīnisko pamatizglītību un ierobežotu pieredzi medicīniskā atbalsta sniegšanā kaujas operācijās un lielu starpgadījumu gadījumā.

Image
Exonicus
Foto: Publicitātes foto
Publicitātes foto
To savā veidā var salīdzināt ar programmatūru, kas ļauj ātri un viegli izveidot, piemēram, internetveikalu. “Trauma Simulator” ļaus bez padziļinātām zināšanām informācijas tehnoloģijās un 3D modelēšanas pieredzes izveidot individuālo traumu scenāriju starptautisku militāro mediķu apmācībām masu incidentu gadījumos.

Kā norāda J. Kondrāts, nepieciešamība pēc šāda risinājuma izriet no vairākām pašreizējām operatīvajām problēmām, ar kurām saskaras militārais medicīniskais personāls Eiropas Savienības dalībvalstīs – ierobežotas iespējas miera laikā uzlabot savas prasmes konkrētu kara traumu gadījumā, apmācības bāzes trūkums medicīniskās ārkārtas situācijas plānošanai un medicīniskā personāla sadarbībai un lielu incidentu gadījumā, kā arī ļoti lielas reālu dzīves simulētu apmācību izmaksas par lieliem negadījumiem (vides pielāgošana, izmantotie materiāli, viesnīcu un transporta izmaksas utt.). Tāpat dalībvalstīm ir ierobežotas iespējas emocionāli sagatavoties lielu incidentu gadījumiem un, iespējams, trūkst arī kopīgu standartu un vadlīniju militārajai medicīniskajai sadarbībai starp dalībvalstīm.

Image
Exonicus
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Projekta pieteikumam bija jāsaņem Aizsardzības ministrijas garantijas, jo viens no uzņēmuma līdzīpašniekiem ir ASV pilsonis, tāpēc tiek vērtēta trešās valsts potenciālā ietekme uz projektu. “Lai arī neražojam atomieročus vai raķetes, bet gan mācību simulatoru mediķiem, šis ir oficiāls solis, kas jāveic. Projekta vērtēšanas ilgums ir deviņi mēneši, ja rezultāts būs pozitīvs un EK grants tiks piešķirts, tad projektu varētu sākt īstenot jau 2022. gada janvārī,” saka Jānis.

Viņš stāsta, ka projekta ietvaros izveidots konsorcijs jeb valstu apvienība, kurā pārstāvētas pieci uzņēmumi no četrām valstīm–  pats “Exonicus” Vācijas uzņēmums “Aditerna”, kas nodarbojas ar analītisko datu ievākšanu, apstrādi un atspoguļošanu, Igaunijas uzņēmums “Criffin R&D / VR Lab”, apakšuzņēmums no Somijas “Zaibatsu Interactive” un Latvijas partneris – uzņēmums “LMT”. Konsorcija partneru meklēšanā daudz palīdzējuši personīgie kontakti, kas iegūti dažādos tīklošanās pasākumos, konferencēs, braucienos.

“Esam vienīgais uzņēmums no Latvijas, kurš izveidojis konsorciju šim projektu uzsaukumam un ir tā vadošais partneris. Tas viss nebūtu iespējams bez Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas, Aizsardzības ministrijas un Rīgas Stradiņa universitātes atbalsta,” uzsver Jānis.

Kā galvenais darbības rezultāts būs funkcionējošs novatorisks, uz nākotni vērsts aizsardzības risinājums – VireTS prototips, kuru ir pārbaudījuši un apstiprinājuši militārās medicīnas profesionāļi. Prototips būs pilnībā funkcionāls, lai virtuālās realitātes imitētajā vidē apmācības un rezultātu analīzes veiktu ne tikai militārie mediķi. Nākotnē šī platforma būtu par pamatu visdažādākajiem pētniecības darbiem un tai būs potenciāls izstrādāt plašāku risinājumu, pievienojot saturu un funkcionalitāti. Apmācības risinājums būs modulārs un viegli izvietojams lokāli kā darbvirsmas versija vai izmantojams kā mākoņa pakalpojums.

Image
Exonicus
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Ar šajā projektā piedāvāto risinājumu mēs veicināsim standartizētas pieejas izstrādi virtuālās realitātes apmācības simulatoriem gan militārai, gan civilai aizsardzībai Eiropas Savienībā. Savukārt sadarbībā ar NATO modelēšanas un simulācijas grupu (NMSG) un NATO Cilvēka faktoru un Medicīnas paneli mēs plānojam veicināt kopīgu standartu un ietvaru noteikšanu virtuālajā realitātē balstītai apmācībai arī citās militārajās jomās,” saka J. Kondrāts.

“Uzskatām, ka ierosinātā risinājuma būtiskākais ieguvums ir rentabls veids, kā praktiski apmācīt mediķu komandas, mācībās piedaloties attālināti no dažādām vietām, nopietnu incidentu situācijās ar daudziem ievainotajiem, tādējādi veicinot daudznacionālu medicīnisko gatavību un aizsardzības savietojamību ES un NATO mērogā,” rezumē uzņēmuma “Exonicus” līdzdibinātājs.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2016. gada 30. novembrī Eiropas Komisija apņēmās veicināt dalībvalstu sadarbības centienus attīstīt efektīvu aizsardzības industriju, līdz ar to – arī aizsardzības spējas visā Eiropas Savienībā. Tam piešķirts arī finansējums, uz ko var pretendēt dalībvalstu, tai skaitā arī Latvijas, uzņēmumi. Līdz šim atbalsts dalībvalstīm tiek sniegts caur Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmu (EDIDP). Šīs programmas ietvaros 2019. – 2020. gadā ES dalībvalstu uzņēmumiem pieejamais finansējums grantu veidā sasniedza 500 miljonus eiro. Taču plānots, ka no 2021. gada šī programma pārtaps par Eiropas Aizsardzības fondu (European Defence Fund – EDF) mērķis ir sekmēt ES dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Potenciālais produkta lietotājs ārpus ASV – NATO

Kā norāda J. Kondrāts, NATO Militārās medicīnas ekselences centrs (NATO MILMED) ir “Exonicus” produkta galvenais potenciālais lietotājs ārpus ASV. Šī organizācija ir atbildīga par militāro mediķu apmācību organizēšanu starp NATO dalībvalstīm.

Piemēram, starpvalstu mācībās “Vigorous Warrior” pērn piedalījās vairāk nekā 2500 militārie mediķu un atbalsta personāls no 26 NATO dalībvalstīm, bet šogad Covid-19 dēļ mācības ir atceltas. Šobrīd uzņēmumam “Exonicus” ar centru notiek sarunas, taču ir grūti izstāstīt un parādīt produktu, netiekoties klātienē. Tāpēc virtuālajam traumu simulatoram ir liels potenciāls tieši attālināto mācību jomā, jo virtuālās realitātes simulācijas ļauj medicīnas studentiem strādāt komandā kopā ar medicīnas instruktoriem attālināti – no mājām, darba vai jebkuras citas vietas.

Image
Exonicus
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Turklāt tas atbilst arī zaļās domāšanas principiem – virtuālo scenāriju radīšana un izspēlēšana neprasa fizisku materiālu iegādi, lietošanu un izmešanu atkritumos, kas kaitē videi. It īpaši “zaļa” šī jaunā tehnoloģija būs, īstenojot un ieviešot 5G telekomunikāciju tīklu. Šobrīd norit aktīvs darbs ar “LMT” un Latvijas valsts radio un televīzijas centru, lai izpētītu 5G iespējas, padarot virtuālo realitāti videi un lietotājam vēl draudzīgāku un mobilāku.

Tajā pašā laikā interesi par “Exonicus” traumas simulatoru izrādījuši arī citi potenciālie sadarbības partneri no Lielbritānijas, Beļģijas, Dānijas un daudzām citām valstīm. Kopumā par “Trauma Simulator” virtuālo risinājumu interese esot vismaz 100 dažādām organizācijām no visas pasaules. Viņš gan atzīst – lai arī daudz iespējams izdarīt attālināti, jaunu sadarbības partneru piesaisti mazliet bremzē Covid-19, jo, īpaši tiekoties pirmo reizi, klātienes iepazīstināšana ar produktu ir ļoti svarīga. Uzņēmuma pārstāvis gan norāda, ka šobrīd lielākais fokuss ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm tiek likts uz potenciālo sadarbību ar NATO dalībvalstīm un, protams, paralēli notiek aktīvs darbs arī ASV.

Dalies ar šo ziņu