ASV Armija oficiāli uzsākusi pāreju uz jaunajiem 6,8 milimetru kalibra strēlnieku ieročiem

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
Triecienšautene XM7
Foto: Sigsauer.com

ASV Armija nākamajā gadā savas vienības sāks apbruņot ar jauno “vidējā kalibra [“intermidiate caliber”] 6,8 milimetru triecienšautenēm un ložmetējiem, vēsta ASV Aizsardzības izdevums “Defense News”.

ASV Armijas vienības saņems Nākamās paaudzes kaujas vienības ieročus, [Next Generation Squad Weapon], kas šobrīd vēl tiek apzīmēti kā XM7 un XM250. Uz tiem būs uzstādāma arī jaunākās paaudzes tēmēšanas un uguns vadības sistēma XM157. Testēšanas fāzē ieročiem vēl ir pievienots apzīmējums “X”, taču, pieņemot tos bruņojumā un sākot izsniegt karavīriem, tas tiks noņemts.

Paredzēts, ka jaunās XM7 triecienšautenes aizstās leģendārās M4 karabīnes. Šos ieročus plānots izsniegt kājnieku vienībām, izlūkiem, kaujas inženieriem un speciālo operāciju spēkiem. Līdztekus jaunajām karabīnēm tiks izsniegti arī ložmetēji XM 250, kas aizstās vieglo ložmetēju M249, kas pazīstams ar akronīmu SAW.

Ieroču nomaiņa ASV Armijā notiks pamazām. Vienības, kas tiešā veidā nav iesaistītas kaujas darbībā, strēlnieku ieroču nomaiņas procesā turpinās izmantot līdzšinējos ieročus – gan karabīnes M4, gan ložmetējus M249.

Jauno ieroču galvenā atšķirība ir tā kalibrs, ja iepriekš triecienšautene M4 un ložmetējs M249 izmantoja 5,56 mm lodi, tad jaunajā ierocī kalibrs ir palielināts līdz 6,8 milimetriem. Šādu munīciju izmantos abi ieroči, gan triecienšautene XM7, gan ložmetējs XM250.

Šāda tipa “vidēja kalibra” munīciju un tai nepieciešamos ieročus ASV Armija sāka izstrādāt, lai labāk iznīcinātu pretinieku, ja tie savā kaujas ekipējumā aktīvi izmanto bruņuvestes. Jaunais ieroču kalibrs ļaus arī palielināt šaušanas precizitāti un strēlnieku ieroču letalitāti lielākos attālumos. Savukārt smagāks lādiņš nodrošina labāku caursišanas spēju nekā līdz šim NATO valstīs plaši izmantotā ložmetēja M240 [FNMAG] 7,62 x 51 milimetru patrona.

Jaunās 6,8 milimetru lodes palielinātā enerģija ļauj šāvējiem caursist tādus šķēršļus, kas līdz šim nebija pa spēkam plaši izmantotajām 5,56 milimetru lodēm.

Dalies ar šo ziņu