Lielbritānijas Bruņotie spēki misijā Mali izmanto no zemstobra granātmetējiem palaižamus dronus

Tehnika un ekipējums
Sargs/TheDrive
Austrālijas uzņēmuma "DefTex" izstrādātais mazizmēra drons
Foto: Foto: mage composite, DefendTex / US Army photo by Tia Sokimson/c4isrnet.com

Lielbritānijas Bruņotie spēki operācijā Mali izmanto no 40 mm zemstobra granātmetējiem palaižamus mini dronus, kas spēj veidot t.s. “dronu spietus” un var nest ne tikai novērošanas kameras, bet arī sprāgstvielas. Nav skaidrs, vai Mali manītie droni ir pilnībā integrēti bruņojumā, vai arī tiek veikta to testēšana kaujas operācijās, vēsta portāls “The Drive”.

Mini četru rotoru dronus “Drone40” izstrādājis Austrālijas uzņēmums “DefendTex”. Lielbritānijas Bruņotie spēki dronus, kas palaižami no 40 mm zemstobra granātmetējiem, izmantojuši Francijas vadītajā miera uzturēšanas misijā MINUSMA.

Pirmo reizi Austrālijas uzņēmums “DefendTex” “Drone40” prezentēja 2019. gadā, un pirmo reizi Lielbritānijas Bruņotie spēki tos izmantoja mācībās “MRX 2020” pērnā gada oktobrī.

“Drone40” ir palaižams no standarta 40mm zemstobra granātmetējiem, piemēram vācu “Heckler&Koch” AG36 ieročiem, kas atrodas Lielbritānijas, ASV un citu NATO valstu, tai skaitā Latvijas, bruņojumā. Tiesa, relatīvi garais drona korpuss ierobežo granātmetēju klāstu, kas izmantojami tā palaišanai, piemēram, pasaulē populārais ASV ražojuma M203 zemstobra granātmetējs savas pielādēšanas sistēmas īpatnību dēļ nav spējīgs ielādēt drona šāviņu.

Mali redzēta tikai “Drone40” novērošanas versija, un nav skaidrs, vai briti misijā izmanto arī cita veida dronus. Uzņēmuma “DefendTex” sniegtā informācija liecina, ka novērošanas droni ir vairākkārt izmantojami, turklāt lauka apstākļos ir iespējams mainīt drona funkciju un kravu, piemēram, novērošanas ekipējumu aizstājot ar sprāgstošām, dūmu, apdullināšanas un bruņusitējgalviņām. Dronus var aprīkot arī ar elektroniskajiem slāpētājiem vai arī lāzera mērķnorādes ierīcēm.

Īpaši jāuzsver “DefendTex” sniegtā informācija par dronu spējām darboties daļēji autonomi, veidojot t.s. “dronu spietus”, kas spēj nodrošināt vairāku lādiņu vienlaicīga trāpījuma spējas (Multiple Round Simultaneous Impact - MSRI). Šāda spēja ļauj vienam karavīram izšaut vairākus dronus, pēc tam tos programmējot tā, lai tie sasniegtu mērķi vienlaicīgi, piemēram, vienlaicīgi uzbrūkot gan viegli bruņotām automašīnām, gan vienībām to tiešā tuvumā. ņemot vērā, ka drona darbības rādiuss pārsniedz 12 jūdzes, un tā lidojuma ilgums variē no 30 līdz 60 minūtēm, apvienojumā ar novērošanas sistēmām, droniem var izpildīt t.s. gaidošās (loitering) munīcijas funkcijas. Lai gan drons datus var saņemt tikai tiešā līnijā, tie ir spējīgi kalpot arī kā informācijas retranslatori, tādējādi ļaujot tiem darboties, piemēram, kalnainā vai urbānā vidē.

Dalies ar šo ziņu