Izraēlas bruņotie spēki iegādājušies mazgabarīta uzbrukuma dronus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/C4isrnet.com/Rafael.co.il
FireFly
Foto: Foto:rafael.co.ilrafael.co.il

Izraēlas Aizsardzības ministrija iepirkusi viegla svara ar sprāgstvielām bruņotos mazgabarīta dronus “FireFly”, kas radīta kājiniekiem un speciālo uzdevumu vienību atbalstam.

Uzņēmuma “Rafael Advanced Defense Systems” radītais produkts “FireFly” var lidot blīvi apbūvētās zonās un uzbrukt tiešā redzes lokā neesošiem pretiniekiem, kuri ir paslēpušies pilsētas vidē.

Uzņēmuma “Rafael Advanced Defense Systems” Taktiskās precizitātes ieroču direkcijas Biznesa attīstības direktors Gals Papiers norādījis  ka pašreizējam “FireFly” modelim ir meklētājs, kaujas galviņa un datu sasaiste ar elektro-optiskajām ierīcēm, kas ir līdzīgas uzņēmuma ražotajai prettanku raķešu “Spike” saimei. Galvenā atšķirība  - tas ir aprīkots ar diviem rotoriem, kas šādam lādiņam ļauj palikt stabilam vējainā laikā.

“FireFly”, kas pirmo reizi tika demonstrēts 2018. gadā, Papiers paredz ka šī sistēma ar laiku kļūs par “kājnieku labāko draugu”, ļaujot gan izlūkot apkārtni, gan arī uzbrukt.

“FireFly” drona kaujas galviņa ir salīdzinoši maza. Tā sver tikai 400 gramus, bet uzņēmums apgalvo, ka tā ir pietiekami efektīva, lai to savos uzdevumos varētu izmantot sauszemes un speciālo uzdevumu vienības.

“Parasti šādās operācijās mērķi ir nemiernieki, ložmetēju pozīcijas vai snaiperi.” Papiers skaidro, ka salīdzinot “FireFly”, kuru kaujinieks var pārnēsāt savā mugursomā, bezpilota gaisa kuģi kuru celtspēja ir vismaz 20 kilogrami, jāpalaiž ar katapultu.

“FireFly” lidojumā operatoram nodrošina līdz pat pusotru kilometru lielu darbības rādiusu tiešas redzamības apstākļos un 500 metru rādiusu apgrūtinātas redzamības apstākļos. Drons var atgriezties pie lietotāja ar taustiņa nospiešanu. Tas var darboties dienā un naktī, radot salīdzinoši zemu trokšņa līmeni.

Vajadzības gadījumā drona kaujas galviņu iespējams samainīt ar vēl vienu akumulatoru un izmantot tikai izlūkošanai. Šādi lidojuma ilgums tiek dubultots. Savukārt, ja drons ir aprīkots ar kaujas galviņu, to var aktivizēt ar vienu taustiņa spiedienu drona operatora vadības panelī. Ja tas tiek darīts, kaujas galviņa triecas mērķī ar ātrumu līdz pat 70 kilometriem stundā.

“Rafael” paredz, ka nākotnē “FireFly” tiks palaisti tā saucamajos “dronu spietos”.

Izraēlas  veiktais “FireFly” sistēmas iepirkums un tās izvēršana kājnieku vienībās ir daļa no valsts vairāku gadu attīstības plāna “Momentum”, kas paredz bruņoto spēku restrukturizāciju. Plāns paredz arī sauszemes spēku digitalizācijas palielināšanu un vienību aktīvāku pieeju bezpilota gaisa lidaparātu tehnoloģijām.

Dalies ar šo ziņu