VDD: Ekstrēmistu radītais apdraudējums Latvijā joprojām zems

Sabiedrība
Sargs.lv
ekstrēmisti
Foto: Foto: Evija Trifanova/LETA

Atšķirībā no Rietumvalstīm, kur 2020. gadā ievērojami pieauga labējo ekstrēmistu radītais apdraudējums, Latvijā minēto ideoloģiju pārstāvji galvenokārt darbojās vienatnē vai mazās domubiedru grupās. Līdz ar to Latvijā labējo un kreiso ekstrēmistu radītais apdraudējums joprojām vērtējams kā zems, savā pārskatā par 2020. gadu secina Valsts drošības dienests (VDD).

Pārsvarā šo aktīvistu publiskās darbības tika īstenotas interneta vidē – tiešsaistes sociālajos tīklos “Facebook” un “Draugiem.lv”, kā arī dažādos blogos un forumos,

šajās platformās apmainoties ar līdzīgiem viedokļiem vai izplatot spriedzi un neiecietību starp dažādām etniskajām grupām veicinošus ierakstus. Tāpat dažādās interneta platformās  parādījās ieraksti ar mērķi diskreditēt Latvijas dalību NATO un ES.

Kā vērtē VDD, atsevišķu personu radikalizāciju  veicina šādu naidīga un nepatiesa satura nekritiska izplatīšana, kā arī sociālo tīklu platformu uzturētāju novēlotā reakcija uz to. Tas nozīmē, ka nepieciešamā “cenzūra”, kas vērsta pret nelikumīgām darbībām, nav efektīvi nostrādājusi.

Uz vardarbību vērsto labējo ekstrēmistu vidē VDD konstatējis saziņu ar Rietumvalstīs dzīvojošiem domubiedriem. Pārsvarā kontaktēšanās notikusi interneta vidē un dažādās attālinātai komunikācijai paredzētās lietotnēs.

Tomēr pastāv risks, ka nākotnē aizvien vairāk gados jaunu, labēji noskaņotu indivīdu mēģinās pievienoties lielajiem starptautiskajiem labējo ekstrēmistu tīkliem. Tas var veicināt šo personu radikalizāciju, teorētiski arī palielinot iespēju, ka viņi var iedvesmoties no ekstrēmistu veiktajiem uzbrukumiem un vardarbības izpausmēm citās valstīs. Tas, savukārt, var netieši pamudināt uz vardarbību vērstos labējos ekstrēmistus atkārtot līdzīgas darbības arī Latvijā.

Tikmēr kreiso ekstrēmistu grupējumi mūsu valstī nav plaši pārstāvēti, ņemot vērā Latvijas sabiedrības vēsturisko negatīvo pieredzi ar komunistisko iekārtu. Šo grupējumu organizētības līmenis un spēja piesaistīt sekotājus ir zema, norāda VDD.

Dalies ar šo ziņu