Pērn Valsts drošības dienests rosinājis “melnajā sarakstā” iekļaut desmit ārvalstniekus

Latvijā
Sargs.lv/vdd/gov.lv
Latvijas un Krievijas robeža
Foto: Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Lai mazinātu izlūkošanas riskus un novērstu potenciālus apdraudējumus nacionālās drošības interesēm, Valsts drošības dienests (VDD) aizvadītajā gadā turpinājis apzināt personas, kuras valstī darbojas Latvijai nedraudzīgu ārvalstu interesēs. Konstatējot apdraudējumus, dienests pērn rosinājis desmit personu iekļaušanu t.s. melnajā sarakstā, lai liegtu iekļūšanu Latvijā, liecina dienesta pārskatā par 2020. gadu norādītā informācija.

Lai neapdraudētu sekmīgu pretizlūkošanas mērķu sasniegšanu un izmeklēšanu, institūcija nevar publiski informēt par konkrētām dienesta redzeslokā nonākušām personām vai to skaitu. VDD norāda – par šādām valstij nelojālām personām sabiedrību var informēt tikai tad, ka tās nodotas kriminālvajāšanai.

Savukārt gadījumos, kad VDD konstatējis valsts drošības apdraudējumus, kas saistīti ar kāda ārvalstnieka uzturēšanos Latvijā, dienests var izmantot savas tiesības rosināt iekšlietu ministru iekļaut šo ārvalstnieku to personu sarakstā, kurām iebraukšana Latvija ir liegta jeb t.s. melnajā sarakstā. Institūcija, izmantojot savas pilnvaras, pērn ministram rekomendējusi sarastā iekļaut desmit ārvalstniekus.

Drošības dienesta publiskajā pārskatā norādīts, ka trīs personas rosinātas iekļaut melnajā sarakstā saistībā ar konstatētiem tiešiem izlūkošanas riskiem. Proti VDD iegūtā informācija liecinājusi, ka ārvalstnieki sadarbojušies ar specdienestiem vai arī iespējamās sadarbības risks bijis pārāk augsts, lai pieļautu personas atrašanos Latvijā.

Četros gadījumos ārvalstnieku aktivitāšu izvērtējums liecinājis, ka, uzturoties Latvijā, tās varētu veikt darbības, kas ārvalstu interesēs destabilizētu situāciju mūsu valstī, apdraudot konstitucionālo iekārtu.

Savukārt trīs gadījumos fiksēta ārvalstnieku iespējama iesaiste starptautiskajā organizētajā noziedzībā, vienlaikus radot aizdomas par viņu radītiem izlūkošanas riskiem.

Valsts drošības dienests atzīmē – visas personas rosinātas melnajā sarakstā iekļaut uz nenoteiktu laiku.

Dalies ar šo ziņu