Eiropas kiberdrošības mēneša ietvaros publicēts pamācošs animēts video par uzvedību internetā

Sabiedrība
Sargs.lv
Kiberdrošība
Foto: Foto: Ekrānšāviņš no video

Oktobris visā Eiropā jau tradicionāli ir kiberdrošības mēnesis, un šī gada moto ir –  “Domā, pirms klikšķini!” Ik gadu Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra (ENISA) un Eiropas Komisija aicina cilvēkus aizdomāties par uzvedību internetā, īpaši fokusējoties uz bērnu un jauniešu auditoriju, kuri interneta vidē var būt sevišķi neaizsargāti. Šodien publicēts arī animēts video par izplatītākajām kļūdām globālajā tīmeklī un kā no tām izvairīties.

2020. gada oktobris ir jau astotais Eiropas kiberdrošības mēnesis , ko organizē Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra (ENISA) un Eiropas Komisija sadarbībā ar dalībvalstīm un vairāk nekā 300 partneriem visdažādākajās nozarēs. Kiberdrošības mēneša mērķis ir aktualizēt drošību tiešsaistē Eiropas Savienības iedzīvotāju vidū.

Šī gada kiberdrošības mēneša moto ir –  “Domā, pirms klikšķini!”, un kampaņa veidota, arī ņemot vērā Covid-19 pandēmijas izraisītos papildu riskus, aicinot interneta lietotājus “domāt pirms klikšķināšanas”. Īpaši nozīmīgi tas ir bērnu un jauniešu vidū, jo, izpaužot informāciju par sevi, savu ģimeni un mājas adresi, kā arī internetā ievienojot personiska rakstura fotogrāfijas, pakļauj sevi daudziem riskiem. Šo informāciju var izmantot dažādi ļaundari – gan zagļi, kuri ievāc informāciju par to, kad ģimenes dodas atvaļinājumā, un mājās neviena nav, gan citi nelabvēļi, kuri fotogrāfijas var izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem, piemēram, šantāžai.

Publicētajā video rullītī uzsvērts, ka bērni padomus par rīcību internetā var lūgt pieaugušajiem, pirmkārt, jau saviem vecākiem. Tāpat video aicina neatklāt savu īsto vārdu, telefona numuru, adresi, nepievienot diskriminējošus video un foto par sevi un ģimeni, ko pēcāk kāds varētu pavērst pret pašu lietotāju. Ieteicams sociālajos tīklos un diskusiju forumos sazināties tikai ar zināmiem cilvēkiem, nevis tādiem, kuri slēpj savu identitāti aiz fiktīva foto un vārda. Svarīgākais, ko der atcerēties – internetā nav dzēšanas taustiņa, viss, kas reiz publicēts, kaut kur paliek un saglabājas un var tikt atkal publicēts visnegaidītākajā brīdī.  Tāpat interneta lietotāji aicināti ar cienu izturēties pret citiem – gluži tāpat kā dzīvē – nerakstīt nepiedienīgus komentārus un ievērot pieklājības normas pēc principa “neraksti otram to, ko tu nekad neteiktu cilvēkam acīs”.

Dalies ar šo ziņu