Bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” mērķis – veicināt Latvijas sabiedrības noturību pret krīzēm

Sabiedrība
Sargs.lv
72 h
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jaunā informatīvā materiāla – bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības noturību pret dažāda veida krīzēm. Tā šorīt “Latvijas Radio” raidījumā “Labrīt” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Aizsardzības ministrija izveidoto bukletu par rīcību ārkārtas situācijās prezentēs šodien un turpmāk tas elektroniski būs pieejams portālā “Sargs.lv”.

Kā “Latvijas Radio” rīta raidījumā sacīja aizsardzības ministrs, dažāda veida un mēroga krīzes var mūs pārsteigt ik pa laikam, izjaucot ierasto dienaskārtību. Kā labs piemērs kalpo arī Covid-19 pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi, par kuriem vēl pirms pusgada, iespējams, nevarējām pat iedomāties.

Artis Pabriks norāda – līdz ar to Aizsardzības ministrija, ieviešot visaptverošas valsts aizsardzības sistēmu, rūpējas par valsts un Latvijas tautas drošību, tai skaitā arī, lai katrs valsts iedzīvotājs būtu kaut minimāli informēts par rīcību krīzes situācijās.

Ja cilvēks zina, kā jārīkojas, ja mājās ir vismaz daļa no izdzīvošanai nepieciešamajām lietām, tad sabiedrība jebkuru krīzi spēs pārvarēt bez lieka stresa un apjukuma.

Tajā pašā laikā ministrs uzsver, ka katra pilsoņa personīgā atbildība ir rūpēties, lai mājās būtu, piemēram, salikta ārkārtas gadījumu soma un vismaz nelielas pārtikas un ūdens rezerves.

“To valsts iestādes uzspiest nevar, taču Aizsardzības ministrijas uzdevums ir izskaidrot un aicināt cilvēkus būt apzinīgiem un rūpēties par savu drošību. Tāpat kā pašlaik pandēmijas laikā, braucot sabiedriskajā transportā, cilvēki tiek aicināti lietot mutes un deguna aizsegus, tā mēs aicinām turēt pie rokas vismaz 72 stundām nepieciešamās lietas, kuras var ļoti labi noderēt jebkurai mājsaimniecībai.”
Artis Pabriks
aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas, ko Aizsardzības ministrija sāka ieviest pagājušajā gadā. Kā stāsta A. Pabriks, šajā bukletā īsi un saprotami apkopota informācija par dažādām iespējamām krīzēm, par piemēru ņemot arī izņēmuma stāvokli hipotētiska bruņota konflikta gadījumā. Informatīvās brošūras tapšanā pētīta labākā pieredze no Skandināvijas valstīm, Šveices un Singapūras, kur visaptveroša valsts aizsardzības sistēma veiksmīgi darbojas jau gadiem. Liela daļa no šāda veida valstīm, kuras dzīvo asimetriskos draudos ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ, ir labi sagatavojušās, tai skaitā arī, izstrādājot informatīvus materiālus.

“Aicinu lasīt aizsardzības nozares ziņu portālu Sargs.lv, kur buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” turpmāk būs pieejams. Tāpat Aizsardzības ministrija sadarbojas arī ar virkni gan valsts iestāžu, gan privāto uzņēmumu, kuri varētu palīdzēt izplatīt informāciju par jauno bukletu,” saka ministrs.

Ministrs norādīja – iespējams, nākotnē buklets varētu tapt arī drukātā formātā, taču, redzot, kā digitālā sabiedrība attīstās, bukleta elektroniskā versija šobrīd ir ne tikai lētāks, bet arī ātrāks variants, kā sasniegt iedzīvotājus. Tajā pašā laikā jaunā paaudze tiek aicināta šo bukletu pie iespējas izdrukāt, lai varētu iedot izlasīt arī vecmāmiņai vai citiem tuviniekiem, kuri ikdienā nelieto elektroniskos pakalpojumus

Ministrs arī apstiprina, ka ar bukleta prezentēšanu visaptveroša valsts aizsardzības sistēmas ieviešana nebeidzas, taču šis informatīvais materiāls ir nozīmīgs solis, lai varētu virzīties tālāk un padarīt Latvijas sabiedrību noturīgāku pret dažādiem pārsteigumiem.

“Šī Covid-19 krīze lielā mērā mums parādījusi – ja Latvijas sabiedrība vēlas, tad kopā ar valsti un pivāto sektoru spēj šādas krīzes pārvarēt. Līdz ar to buklets “Kā rīkoties krīzes gadījumā” ir vēl viens solis, lai padarītu mūs noturīgākus pret jebkuru krīzi. Tāpēc aicinu to katram iedzīvotājam turēt pie rokas,” saka Artis Pabriks.

 

Dalies ar šo ziņu