Izdzīvošanā vissvarīgākās pirmās 72 stundas

Sabiedrība
Sargs.lv
72 h
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Trīs diennaktis jeb 72 stundas ir vispārpieņemts standarts, ko zina gan rūdīti alpīnisti un ekstrēmā tūrisma piekritēji, gan izdzīvošanas skolas eksperti. Tās nosaka, ka vismaz tik ilgu laiku krīzes situācijā cilvēkam jāspēj tikt galā paša spēkiem, nodrošinot sevi ar pajumti, siltumu un pārtiku, kamēr ierodas operatīvie dienesti, aizsardzības nozares ziņu portālam "Sargs.lv" norāda Zemessardzes izdzīvošanas eksperts Mareks Dombrovskis.

Viņš atsaucās uz izdzīvošanas pamatprincipiem, kas nosaka, ka cilvēks vidēji  var izdzīvot līdz trīs minūtēm bez gaisa, līdz trīs stundām bez pajumtes un līdz trīs dienām bez ūdens. “Protams, cilvēki ir dažādi, daudzi no mums bez gaisa nevarētu izturēt pat vienu minūti. Paskaidrojot par trīs stundām bez pajumtes – iedomājieties, ka esat ārā, vējā, lietū un aukstumā. Pēc dažām stundām jūs jau būsiet pārsalis, zudīs spēki un, ja netiksiet siltumā, visticamāk iesiet bojā. Tāpēc pirmās trīs stundas ir viskritiskākās – vai spējat iegūt uguni, vai spējat pārtraukt ārējās vides iedarbību, vai ir iespēja padzerties.”

jaunsargs

Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Bez pārtikas cilvēks var izdzīvot vismaz līdz 30 dienām, bet tas atkarīgs no enerģijas patēriņa – vai cilvēks sēž un gaida palīdzību, vai dienā noiet vismaz desmit kilometrus. Līdz ar to var teikt, ka krīzes situācijā pirmās 72 stundas pārtika nav prioritāte. Protams, tā ir vajadzīga enerģijas uzņemšanai, taču daudz svarīgāk ir saglabāt ķermeņa siltumu un atrast dzeramo ūdeni.

“Tas tad arī jāņem vērā, liekot šo “krīzes somu” – nesākt ar baltmaizi un desu, bet gan ar šķiltavām, mazo gāzes degli, siltu, ūdens necaurlaidīgu segu. Protams, somā vajag ielikt arī kādu sauso pārtiku, piemēram, enerģijas batoniņus vai speciālās želejas, ko lieto sportisti, bet atkarībā no sezonas ēdienu var atrast arī dabā," norādīja M. Dombrovskis.

izdzīvošanaFoto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Daudz svarīgāks ir dzeramā ūdens jautājums. Ja pilsētā ir bojāts centrālais ūdensvads un ūdens pudelēs vai akās nav pieejams, jādomā,  kur to iegūt. Latvijā ir daudz upju, un šis ūdens faktiski ir lietojams uzturā, ja to uzvāra. Tāpēc svarīgi, ka ir šī gāzes vai spirta plītiņa un trauks ūdens uzvārīšanai. Principā ūdeni var dzert arī no peļķes, ja tas ir uzvārīts, bet tam būs piejaukums – smiltis vai mazi akmentiņi. Noderīgas var būt arī aptiekās nopērkamās tabletes ūdens attīrīšanai. Tās satur hloru, ko plaši izmanto kā dezinfekcijas līdzekli ūdenim, līdz ar to tiek iznīcināts vairums vīrusu un baktēriju.

Dalies ar šo ziņu