Kazāks: Pasaulē virzība uz skaidrās naudas aizstāšanu ir apstājusies

Sabiedrība
Sargs.lv
nauda
Foto: Foto: Pixabay.com

Ja vēl nesen daļā Eiropas Savienības valstu bija diskusijas par iespēju pilnībā aizstāt skaidras naudas apriti ar elektroniskajiem paskaitījumiem, tad tagad šīs ieceres ir apstājušās, jo skaidrā nauda ir viens no valstu nacionālās drošības elementiem, tā intervijā portālam “Sargs.lv” atzina Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš stāstīja, ka daudzās Eiropas savienības valstīs attieksme pret skaidrās naudas izmantošanu norēķinos ir atšķirīga. Piemēram, Vācijā un Austrijā cilvēki norēķinos plaši izmanto skaidro naudu, kamēr Baltijas valstīs un Skandināvijā skaidrās naudas izmantošana maksājumos aizvien samazinās.

“Vēl nesen bija mērķis vispār iztikt bez skaidrās naudas, taču, kad tas tika rūpīgi izdiskutēts, daudzi saprata, ka bez tās nevar. Iemesli ir vairāki – daļa sabiedrības ir pieradusi darboties ar skaidru naudu. Tomēr ne mazāk svarīgs ir drošības jautājums – skaidra nauda jebkura veida krīzē būs skaidra nauda. Tā allaž ļaus pārvarēt krīzes un palīdzēs ekonomikai funkcionēt. Tāpēc virzība uz skaidras naudas aprites aizstāšanu ir apstājusies. [..] Latvijas Bankā arī šāda uzstādījuma nav. Latvijas Banka ir Baltijas reģionālais skaidrās naudas centrs. Mums nav mērķa tikt vaļā no skaidrās naudas. Pārskatāmā nākotnē tā noteikti nebūs.”
Kazāks
Latvijas Banka
prezidents Mārtiņš Kazāks

Vienlaikus Centrālās Bankas prezidents atzina – skaidrās naudas izmantošana ir dārgāka, tāpēc gan bankas, gan uzņēmēji pastāvīgi meklēs veidus, kā samazināt norēķinu izmaksas, tādēļ tendence, kad arvien vairāk norēķinu tiek veikti elektroniski, turpinās palielināties.

 “Virzība uz skaidrās naudas aizstāšanu ir apstājusies. Tomēr vēlme un gatavība izmantot tehnoloģijas ir apjomīga, tāpēc Eiropas Centrālajai bankai ir jāstrādā pie digitālās valūtas ieviešanas,” viņš sacīja, vienlaikus piebilstot, ka arī digitālā nauda sev nesīs līdzi lielus drošības izaicinājumus.

“Tā būs droša tiktāl, cik šo norēķinu sistēmu nevarēs uzlauzt, tomēr tehnoloģiju attīstība ir ļoti svarīga. Piemēram, jau tagad ar  “Deep Fake” var noviltot cilvēka runāšanu, tāpēc es ar bažām skatos uz Eiropas Centrālās bankas prezidenta paziņojumiem, kad viņš stāsta par saviem lēmumiem, kuri ietekmē visas pasaules finanšu tirgu. Ja kāds, piemēram,  nozog šo raidlaiku un minūti vai divas palaiž pašizgudrotu ziņu, tas finanšu tirgu var nosvārstīt tādā līmenī, ka kāds iegūs milzu peļņu, bet cits cietīs zaudējumus. Šādus riskus Eiropas Centrālajā bankā apzinās un mēģina mazināt. Līdz šim tas ir izdevies,” skaidroja Latvijas Bankas prezidents, piebilstot, ka nākotnē šīm drošības prasībām tiks pievērsta arvien lielāka uzmanība.

Dalies ar šo ziņu