Ādažos viesojas Daugavpils novada domes un pagastu pārvalžu vadība

Sabiedrība
Sargs.lv
Daugavpils
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Šonedēļ Daugavpils novada delegācija Ādažu bāzē  tikās ar Nacionālo bruņoto spēku vadību un iepazinās ar Ādažu bāzi, tai skaitā arī ar poligonu. Daugavpils novada domes vadība uzsver – Ādažos redzētais izskaidrojis daudzus jautājumus “Meža Mackeviču” poligona attīstības kontekstā.

Daugavpils novada domes un pagastu pārvalžu vadība 3. Reģionālā nodrošinājuma centra Infrastruktūras daļas priekšnieka majora Andra Misiņa vadībā apskatīja Ādažu bāzes teritoriju, tai skaitā jaunuzceltās kazarmas, kapelu, Ierindas laukumu, kā arī medicīnas centru. Viesi tika arī iepazīstināti gan ar Ādažu bāzes funkcijām, gan arī ar karavīru dienestu tajā.

“Domas par bāzi pēc apskatītā ir pavisam citādākas nekā sākumā, iebraucot tās teritorijā. Godīgi sakot, esam pārsteigti par to, kas šeit notiek – attiecībā uz mūsu cilvēkiem, kuri rūpējas par mūsu aizsardzību. Tas, ko viņi dara – perfekti, manā skatījumā,” stāsta Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins.

Viesi iepazinās arī ar Ādažu poligona teritoriju, apskatīja šautuvi, kā arī satika Daugavpils novada karavīrus un zemessargus, kuri tobrīd gatavojās militārajām mācībām, poligonā iekārtojot teltis, kas būs viņu mājvieta mācību laikā.

Tāpat majors A. Misiņš Daugavpils novada delegāciju informēja par bāzes ietekmi uz Ādažu novadu, tā infrastruktūru un iedzīvotājiem. “Bāze sniedz ievērojamu pozitīvu ietekmi uz novadu. Ādažu bāzē uzturas gan Nacionālo bruņoto spēku karavīri, gan arī NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri no deviņām valstīm. Viņi plaši izmanto Ādažu uzņēmumu piedāvātos pakalpojumus, piemēram, picērijas, veikalus un friziera pakalpojumus. Tātad ir jūtama šī ekonomiskā ietekme,” stāsta majors.

A. Kucins uzsver – “Meža Mackeviču” poligona izveides kontekstā sākotnēji nebija pieejams pietiekoši daudz informācijas. Savukārt pēc vizītes Ādažu bāzē daudzi jautājumi kļuvuši skaidrāki.

Ir kāds, kurš saka, ka ar Ādažu bāzi ir pietiekoši, tāpat arī ar militāro infrastruktūru Alūksnē un Skrundā, bet ir jāņem vērā šī noslogotība. Bijām pie teltīm, kur bija Latgales puiši no Lūznavas – kāpēc gan viņi nevarētu šīs teltis celt “Meža Mackevičos”? Tas būtu labs ieguvums gan viņiem pašiem, gan arī citiem cilvēkiem, kuri piesaistīti “Meža Mackeviču” poligonam. Es redzu tikai plusus. Tas, ko redzējām Ādažos, parāda pavisam citādākā gaismā visu sistēmu.
kucins
Daugavpils novada domes priekšsēdētājs
Arvīds Kucins

Līdzīgu viedokli pauž arī Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja Aina Pabērza, stāstot, ka nesen “Meža Mackevičos” notikusi viesu diena, kur arī pagasta iedzīvotājiem bijusi iespēja apskatīt gan poligonu, gan iepazīties ar to, kā notiek zemessargu pamatapmācība. Tas devis iedzīvotājiem iespēju saprast, par ko ir runa.

Viņa arī norāda – apskatot Ādažu bāzi, tagad ir iespēja salīdzināt infrastruktūru ar redzēto “Meža Mackevičos”. “Pie mums ir daudz citādāk nekā Ādažos. Redzējām, ka šeit infrastruktūra ir ļoti attīstīta, tāpat arī mīts par sliktu un novecojušu tehniku ir maldinošs. Tāpēc ir cerība, ka tas būs arī pie mums “Meža Mackevičos”,” sacīja A Pabērza.

Viņa gan vēlreiz akcentē, ka ļoti svarīga ir informācijas aprite un komunikācija, kā labu piemēru minot notikušo viesu dienu “Meža Mackevičos”. Viņa pauž – lai arī pati stāstījusi kolēģiem par redzēto iepriekšējās vizītēs “Meža Mackeviču” poligonā, kā arī militārās mācībās, zemessargu klātbūtne reģionā nav jaunums. Tāpat arī Vaboles vidusskolā ir aktīvi jaunsargi, bet ar to esot par maz. Viņa norāda, ka ļoti vērtīga bijusi iespēja iedzīvotājiem savām acīm redzēt vidi poligonā, kā arī mudināja pašiem bruņotajiem spēkiem vairāk atgādināt par saviem labajiem darbiem.

Ādažu bāzes apmeklējuma laikā majors A. Misiņš viesiem izrādīja arī ap bāzi esošo infrastruktūru, piemēram, dzīvojamās daudzdzīvokļu ēkas un bērnudārzu. Viņš pauda, ka bāze ar pašvaldību sadzīvo veiksmīgi, piebilstot – veiksmes atslēga ir komunikācija starp vietvaru, Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpat majors arī akcentēja, ka Ādažu bāzē dienesta vieta ir ne tikai karavīriem, bet arī tiek nodrošinātas darba vietas gan reģiona iedzīvotājiem, gan arī no tālāk esošām Latvijas pilsētām – Valmieras, Aizkraukles, Ogres, Salaspils, Saulkrastiem un Rīgas. Turklāt šo darbinieku nokļūšana uz darbu tiek organizēta ar autobusiem.

Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja A. Pabērza stāsta, ka ieguvusi vispatīkamākos iespaidus. Viņa uzsver – radusies pārliecība, ka Vaboles pagasta iedzīvotāju bažas par drošību, lielajiem trokšņiem vai vietējo ceļu infrastruktūras saglabāšanu un uzturēšanu ir nepamatotas. “Jo ātrāk tiks atrisināts “Meža Mackeviču” poligona infrastruktūras jautājums, jo ātrāk visi šajā lietā būsim ieguvēji,” saka. A. Pabērza, piebilstot, ka pats galvenais šajā visā ir drošības stiprināšana.

Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja pauž, ka pēc vizītes izpratusi to, ka katram Latvijā esošajam poligona ir sava funkcija.

Loģiski, Ādažos ir vislielākais poligons. Ceram, ka “Meža Mackeviči” arī sekos šai attīstībai. Vizītē tika stāstīts arī par darba iespējām poligonā civilajiem iedzīvotājiem. Tas arī ir galvenais, ko Vaboles pagasta iedzīvotāji sagaida. Tikai viņiem jāsaprot, ka tas nebūs rīt uz brokastu laiku. Jo ātrāk šis infrastruktūras jautājums tiks sakārtots, jo ātrāk arī tie labumi būs. Saprotams, būs arī lieli izaicinājumi, bet galvenokārt ceram uz to labāko.
Aina
Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja
Aina Pabērza

Priekšsēdētājs A. Kucins uzsver – bažas pilnīgi nekad neizkliedēsi, bet, bez šaubām, pagastu vadītāji pakāpeniski centīšoties iedzīvotājos kliedēt neziņu, stāstot par Ādažu bāzē redzēto un gūtajiem iespaidiem. Viņš gan akcentē, ka gala lēmums par “Meža Mackeviču” lokālplānojumu nebūs vienpersonisks.  “Bez šaubām, lēmums būs jāpieņem man un manam vietniekam Aivaram Raščevskim. Mēs, protams, domes deputātiem  un kolēģiem stāstīsim par Ādažos redzēto, kas sasniegts, arī par darba iespējām bāzē ne tikai militārpersonām, bet arī civilajiem. Viennozīmīgi, jebkura kustība dod rezultātu,” saka A. Kucins.

Noslēdzot Daugavpils novada pašpārvalžu vadītāju ekskursiju Ādažu bāzē, majors A. Misiņš ir pārliecināts, ka brīdī, kad Daugavpils novada pašvaldību iedzīvotāji redzēs, ka “Meža Mackeviču” poligona pienesums ir lielāks nekā tas bijis līdz šim, viņi būs noskaņoti labvēlīgāk. “Viens no lielākajiem ieguvumiem reģionā ir tieši ekonomiskais pienesums. Piemēram, militāro mācību laikā poligonā uzturas vairāk karavīru nekā ierasts. Liela daļa no viņiem vēlēsies baudīt tieši vietējo ēdienu, izmantot iespēju atpūsties, nopirkt suvenīrus un citas piemiņas lietas. Respektīvi – karavīrs mācību laikā tur dzīvo, un tas labvēlīgi ietekmē visa reģiona ekonomisko stāvokli un kopējo attīstību,” norāda majors A. Misiņš.

Dalies ar šo ziņu