Ar plašu svētku programmu tiks svinēta Latvijas armijas uzvara pār Bermonta karaspēku

Sabiedrība
Sargs.lv
11. novembris
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šis gads ir īpašs,  jo 11. un 18. novembris sakrīt ar Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadi. Tieši 11. novembrī, Lāčplēša dienā, apritēs simts gadi, kopš Latvijas armijas uzvaras pār Bermonta karaspēku.

Šogad svētku pasākumi sāksies jau 8. novembrī, plkst. 13.00, kad laukumā pie Latvijas Kara muzeja tiks iedegts Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskurs, kas degs līdz pat 11. novembrim. Īsi pēc tam turpat pie Kara muzeja atklās arī jaunu Bermontiādei veltītu pastmarku.

Savukārt no plkst. 10.00 līdz 17.00 laukumā pie Pulvertorņa ikviens interesents varēs aplūkot Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militāro tehniku un ekipējumu, kā arī uzzināt vairāk par dienestu Zemessardzē. Militārās tehnikas un ekipējuma izstāde būs aplūkojama arī 9. novembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 un 11. novembrī no plkst. 10.00 līdz 21.00.

Padomāts arī par svētku mazajiem apmeklētājiem, jo 8. novembrī no plkst. 11.00 līdz 14.00 un 11. novembrī no plkst. 11.00 līdz 13.00 Latvijas Kara muzejā būs pieejamas arī radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem.

11. novembris, Lāčplēša diena, jau tradicionāli sāksies plkst. 9.00 ar ekumēnisko dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā, bet plkst. 10.30 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

Plkst. 12.00, ar klusuma brīdi godinot kritušos Latvijas karavīrus, tiks nolikti ziedu vainagi arī pie Mūžīgās uguns Rīgas Brāļu kapos.

Savukārt no plkst. 13.00 līdz 18.00 pie kultūras pils “Ziemeļblāzma” notiks Nacionālo bruņoto spēku organizētas aktivitātes, un būs skatāma Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstāde.

Plkst. 15.30 notiks atceres pasākums Sudrabkalniņā, Anniņmuižā, piemiņas vietā 1919. gada novembra kaujās kritušajiem Rīgas 6. kājnieku pulka karavīriem.

Bet plkst. 17.00 Dailes teātrī būs koncertuzveduma “Div’ dūjiņas” pirmatskaņojums, kurā piedalīsies Zemessardzes orķestris kopā ar Zemessardzes kori “Stars”. Koncertuzvedumā skanēs gan senas un jau zināmas karavīru dziesmas jaunā apdarē, gan arī iepriekš nedzirdētas komponista Ulda Marhileviča kompozīcijas.

11. novembra pasākumu kulminācija gaidāma vakarā 11. novembra krastmalā, kad plkst. 19.00 vīru kopa “Vilki” Daugavā palaidīs uguns plostu, tādejādi godinot kritušos karavīrus, kuru kapa vietas nav zināmas. Uguns plosta aizdedzināšana būs simboliska – ar no Rīgas Brāļu kapiem atnesto uguni, ko pārņems jaunsargi un tālāk nodos tautas gājiena dalībniekiem.

Jau ziņots, ka šogad 11. novembrī nebūs tradicionālās militārās parādes, bet tā būs apvienota ar tautas lāpu gājienu un sāksies plkst. 19.30 11. novembra krastmalā. Lāpu gājiena dalībnieki ies pāri Akmens tiltam uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, simboliski atkārtojot ceļu, kas bija jāveic latviešu karavīriem cīņā pret Bermonta armiju pirms 100 gadiem.

Plānots, ka gājienā piedalīsies ap 500 Nacionālo bruņoto spēku karavīru, kā arī zemessargi un jaunsargi. Ikviens iedzīvotājs tiek aicināts pievienoties gājienam, līdzi ņemot lāpu vai sveci.

 Tautas lāpu gājienu varēs vērot arī tiešraidē “Latvijas Televīzijas” 1. kanālā un LTV interneta vietnē.

Savukārt laikā no plkst. 20.00 līdz 20.05 reliģiskās konfesijas Latvijā ir piekritušas iezvanīt Latvijas baznīcu zvanus, tādejādi ieskandinot pirms simts gadiem gūto vēsturisko Latvijas armijas uzvaru.

Kad lāpu gājiena dalībnieki būs sasnieguši Latvijas Nacionālo bibliotēku, tur no plkst. 20.30 līdz 23.00 varēs baudīt svētku koncertu, kurā piedalīsies vīru kopa “Vilki”, grupas “Pērkons” un “Refleksija”. Pasākuma dalībniekiem būs pieejama silta tēja. Atvērts būs arī Nacionālās bibliotēkas 1. stāvs.

Aicinām apmeklēt Lāčplēša dienas un Bermontiādes simtgades pasākumus!
Sabiedrība

Jau tradicionāli atceres pasākumi un lāpu gājieni 11. novembrī plānoti arī citos Latvijas reģionos. Aizsardzības ministrija un bruņotie spēki aicina ikvienu iedzīvotāju tajos piedalīties un godināt kritušo karavīru piemiņu.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 1919. gada 9. novembrī un, lai arī cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks no Rīgas tika padzīts. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – “Par Latviju”. Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī sabiedroto valstu karavīriem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza cita veida ieguldījumu, tādejādi sekmējot Latvijas valsts dibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919. gada 11. novembrī gūto izšķirošo uzvaru pār Bermonta karaspēku.

Novembra programma

Dalies ar šo ziņu