Nacionālie bruņotie spēki kopā ar sabiedrību svinēs simto gadadienu uzvarai pār Bermonta karaspēku

Latvijā
Sargs.lv
Svinīgā preses konferencē iepazīstina ar Lāčplēša dienas un Bermontiādes simtgades pasākumiem
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad Valsts svētku nedēļa tiks atklāta jau 8. novembrī – ar Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskura iedegšanu un Bermontiādei veltītās pastmarkas atklāšanu pie Latvijas Kara muzeja. To šodien preses konferencē par novembrī gaidāmajiem Latvijas armijas simtgades atceres pasākumiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs informēja, ka šis gads ir īpašs,  jo 11. un 18. novembris sakrīt ar Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadi. “Reti kura valsts ir ieguvusi savu neatkarību un brīvību bez armijas palīdzības. Nacionālie bruņotie spēki, toreiz – Latvijas armija, ir maksājusi ļoti augstu cenu par mūsu valsts neatkarību. Arī 100 gadus pēc šīm izšķirošajām kaujām pār Bermonta karaspēku mums ir jāatceras tās vērtības, par kurām karavīri toreiz iestājās un tas, ka šī uzvara lielā mērā ir gūta arī pateicoties Latvijas tautas atbalstam. Šajos 100 gados ir nomainījušās aptuveni četras paaudzes, tāpēc mums visiem vēlreiz atmiņā  jāatsauc tas, par ko mūsu varoņi cīnījās,” norādīja A. Pabriks.

Novērojumi liecina, ka novembra pasākumi ar katru gadu kļūst arvien apmeklētāki. “Šogad plānojam  svētku nedēļu atklāt jau 8. novembrī – plkst. 13.00 laukumā pie Latvijas Kara muzeja notiks Brīvības cīnītāju piemiņas ugunskura iedegšana, un ugunskurs degs līdz pat 11. novembrim. 8. novembrī ļoti gaidām vēl vienu pasākumu, kuram esam bijuši tāds kā mugurkauls, un tā ir filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde. Diez vai bez Nacionālo bruņoto spēku karavīru, zemessargu, jaunsargu, kā arī ļoti daudzo brīvprātīgo dalības šī filma būtu ieraudzījusi dienas gaismu,” informēja A. Pabriks.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norādīja – lai arī var likties, ka bruņotie spēki ir ļoti konservatīva struktūra, tie vienmēr cenšas būt arī atraktīvi un meklēt jaunus veidus sabiedrības iesaistīšanai. Tāds šogad būs arī 11. novembra īpašais lāpu gājiens, kas vedīs no Vecrīgas pāri Akmens tiltam līdz Latvijas Nacionālajai bibliotēkai.

“Šogad 11. novembrī nebūs tradicionālās parādes, bet būs lāpu gājiens, kurā piedalīsies Rīgas garnizona vienības, Iekšlietu ministrijas vienības un sabiedrība. Pasākums plānots divās daļās – sākumā parāde, ko pieņems Valsts prezidents, un tad visi kopā dosimies pāri Akmens tiltam,” sacīja ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Plānots, ka gājienā piedalīsies vairāk nekā 500 karavīru, tostarp arī zemessargi un jaunsargi. Tajā aicināts piedalīties ikviens iedzīvotājs, līdzi ņemot lāpu vai sveci.  “Lai arī tā ir pirmdiena, aicinu uz brīdi atlikt malā darbus un piedalīties šajā simboliskajā tautas gājienā pa to asiņaino ceļu, pa kuru pirms 100 gadiem mūsu karavīri gāja pretī Bermontam no Vecrīgas uz Pārdaugavu. Tajā uzbrukumā daudzi zaudēja dzīvību,” piemetināja A. Pabriks.

Lai kuplinātu pasākuma norisi un izceltu ne tikai vēsturiskos notikumus, bet arī akcentētu šībrīža sabiedrības un Nacionālo bruņoto spēku sadarbību, šogad militārās parādes – gājiena norise tiek veidota kopā ar vīru kopu “Vilki”.  Ikdienā viņi ar koncertlekcijām viesojas Latvijas skolās, stāstot par latviešu karavīriem no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. 

Vīru kopas “Vilki” pārstāvis Jānis Atis Krūmiņš informēja, ka 11. novembra pēcpusdienā Rīgas Brāļu kapos jau tradicionāli notiks Lāčplēša dienas pasākums “Brīvības cīnītāja gars cauri visiem laikiem”. Bet plkst. 19.00 no 11. novembra krastmalas Daugavā plānots laist uguns plostu – tādejādi godinot tos kritušos strēlniekus, kuru kapa vietas nav zināmas.

11.novembra pasākumā plānota arī vērienīga koncerta programma iepretim Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Tajā uzstāsies vīru kopa “Vilki”, grupas “Pērkons” un “Refleksija”. “Šogad šo pasākumu rīkojam ciešā sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, un tā ir laba zīme, ka armija un tauta ir vienkopus – tieši tā tas arī notika laikā, kad bija jāaizstāv mūsu zeme. Tādēļ ir labi turpināt šo tradīciju – svētkus svinēt kopā. Mūsu vīru kopa ar bruņotajiem spēkiem sadarbojusies jau iepriekš, dziedot kopīgos pasākumos, piemēram, Speciālo uzdevumu vienības karoga iesvētīšanas pasākumā,” teica “Vilku” dziedātājs  Jānis Atis Krūmiņš.

11. novembrī savu simbolisko dalību svētku pasākumos apstiprinājušas arī visas reliģiskās konfesijas Latvijā, piekrītot, ka lāpu gājiena laikā par godu šai vēsturiskajai uzvarai vienlaicīgi tiks iezvanīti visu Latvijas baznīcu zvani.

No 15. līdz 18. novembrim Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki piedalīsies gaismas festivālā “Staro Rīga”– ar gaismas projekciju palīdzību uz Pulvertorņa vizuāli izstāstot vairākus mūsu varoņu stāstus. 

11. novembra programma

Svinīgā preses konferencē iepazīstina ar Lāčplēša dienas un Bermontiādes simtgades pasākumiem
Latvijā

Dalies ar šo ziņu