Sarkanbaltsarkanā lentīte – neatņemama valsts svētku tradīcija

Sabiedrība
Sargs.lv
lentītes
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sarkanbaltsarkanās lentītes nēsāšana pie apģērba ir kļuvusi par neatņemamu valsts svētku atzīmēšanas sastāvdaļu. Valsts karoga krāsu lentīte simbolizē ne vien uzvaru pār Bermonta karaspēku un godina Lāčplēša dienu, bet arī norāda uz 11. novembri kā visu Latvijas karavīru godināšanas dienu. Arī šogad Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki ikvienu aicina valsts svētku laikā pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkano lentīti.

Lentīšu nēsāšanas tradīciju 2007. gadā aizsāka Latvijas Neatkarīgā Televīzija (LNT) “Patriotu nedēļas” ietvaros. 2008. gadā Aizsardzības ministrijas un Nacionālie bruņotie spēki, vienojoties ar LNT, lentīti sāka izmantot kā Lāčplēša dienas simbolu.

Lentīte nēsājama ar stūriem uz augšu, veidojot stilizētu burtu “V”, kas simbolizē uzvaru jeb “victory”. Sarkanbaltsarkanā lentīte pie apģērba arī veido stilizētu skaitli “11”, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad pirms 100 gadiem tika izcīnīta izšķirošā cīņa pār Bermonta karaspēku.  

Par godu Latvijas armijas simtgadei Aizsardzības ministrija šogad sarūpējusi 70 000 sarkanbaltsarkano lentīšu. Laika posmā no 2010. līdz 2018. gadam Aizsardzības ministrijas rosinātajā iniciatīvā pavisam salocīti jau vairāk nekā 600 000 sarkanbaltsarkano lentīšu.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – “Par Latviju”. Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī sabiedroto valstu karavīriem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Dalies ar šo ziņu