Eksperti: Ziemeļkorejai izdevies palaist un kontrolēt savu pirmo spiegu satelītu, taču tā spējas pagaidām nezināmas

Pasaulē
Sargs.lv/Reuters
Ziemeļkorejas raķete ar izlūkošanas satelītu "Malligyong-1"
Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas pirmais spiegu satelīts ir "dzīvs", otrdien paziņoja kosmosa eksperti pēc tam, kad tika konstatētas izmaiņas tā orbītā, kas liecina, ka Phenjana veiksmīgi kontrolē kosmosa kuģi, lai gan tā spējas joprojām nav zināmas.

Pēc diviem neveiksmīgiem izmēģinājumiem Ziemeļkoreja novembrī veiksmīgi palaida orbītā satelītu "Malligyong-1". Phenjanas valsts plašsaziņas līdzekļi apgalvoja, ka tas ir nofotografējis dažādus militāros un politiskos objektus Dienvidkorejā, ASV un citviet, taču nav publiskojis nekādus attēlus. Neatkarīgie radio izsekošanas uzņēmumi nav konstatējuši satelīta signālus.

"Tagad mēs noteikti varam apgalvot, ka satelīts ir dzīvs," savā blogā rakstīja Delftas Tehnoloģiju universitātes satelītu eksperts Marko Langbroeks.

No 19. līdz 24. februārim satelīts veica manevrus, lai paaugstinātu perigeju jeb zemāko orbītas punktu no 488km līdz 497km, sacīja M. Langbroeks, atsaucoties uz ASV vadītā Apvienotā kosmosa operāciju centra datiem.

"Šis manevrs pierāda, ka "Malligyong-1" palaišana ir bijusi veikmsīga un ka Ziemeļkoreja kontrolē satelītu, kas iepriekš tika apstrīdēts," viņš sacīja.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka arī tā ir novērojusi, ka satelīts atrodas orbītā, taču norādīja, ka sīkākus komentārus par atsevišķām analīzēm nesniegs. Pirmdien aizsardzības ministrs Šins Vonsiks sacīja, ka satelīts neuzrāda nekādas pazīmes, kas liecinātu par uzdevumu veikšanu vai iesaistīšanos izlūkošanā.

"Mēs pašlaik nevaram būt pārliecināti, vai satelīts patiešām veiksmīgi uzņem attēlus, taču zināms, ka tas veic manevrus, tātad šajā ziņā tas ir funkcionāls," par Š. Vonsika komentāriem rakstīja M. Langbroeks. Manevrs bija pārsteigums, jo iepriekšējie Ziemeļkorejas satelīti nekad nav veikuši manevrus.

Tas nozīmē, ka, kamēr Ziemeļkoreja satelītā ir degviela, tā var pagarināt satelīta kalpošanas laiku, paceļot tā augstumu.

ASV, Krievija un Ķīna, pasaules lielākās kosmosa lielvalstis, pēdējos gados ir palaidušas satelītus, kas arvien vairāk spēj manevrēt un pārbaudīt citus orbīta objektus. Tādējādi kosmoss kļūst par kritiski svarīgu arēnu komunikācijām, tirdzniecībai un militārām darbībām.

Taču uzņēmumi un valstis bieži manevrē ar saviem satelītiem, lai uzlabotu objekta pozīciju orbītā. Dažādi citi iemesli manevrēšanai ir, piemēram, izvairīšanās no citiem satelītiem vai kosmosa atlūzām, vai - atkarībā no satelītu iespējām - manevrēšana virs interesējoša apgabala uz Zemes.

ASV Kosmosa pavēlniecība, kas seko līdzi visiem aktīvajiem objektiem orbītā un dažkārt novērtē to darbību, uzreiz nekomentēja Ziemeļkorejas satelīta notikumus. Ar kodolieročiem apbruņotā Ziemeļkoreja ir apsolījusi 2024. gadā palaist vēl trīs spiegu satelītus.

Dalies ar šo ziņu