E. Pulkinens: Tikai ar profesionālo armiju nav iespējams pilnvērtīgi aizsargāt savu dzimteni

Pasaulē
Sargs.lv/Latvijas Televīzija
Somijas karavīri
Foto: Somijas karavīri Foto: Reuters/Scanpix

Somijā jau vairākus gadu desmitus obligātais militārais dienests ir bijis vīriešu dzīves ierasta sastāvdaļa. Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Esa Pulkinens intervijā Latvijas Televīzijai atzina, ka obligātais militārais dienests ir bijis Somijas aizsardzības stūrakmens kopš tā kļuva par neatkarīgu valsti, jo tikai ar profesionālo armiju nav iespējams pilnvērtīgi aizsargāt savu dzimteni.

Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs skaidroja, ka par militārā dienesta efektivitāti varēja pārliecināties jau Otrā pasaules kara laikā.  Tāpat viņš atzina, ka tas ir devis lielu ieguldījumu cilvēku velmē aizstāvēt savu zemi. Svarīgi, ka arī ģimenes atbalsta dienesta nepieciešamību.

Obligātais militārais dienests Somijā ilgst no 6 līdz 12 mēnešiem. To uzsāk pirms studijām vai stāšanās darba attiecībās, lai vēlāk nerastos problēmas ar dienesta un darba savienošanu. Tāpat Somijā ir iespējams iestāties alternatīvajā dienestā, kas  ir 12 mēnešu ilgs. Šādu iespēju visbiežāk izmanto jaunieši, kuri ētisku vai citu iemeslu dēļ nevēlas iestāties militārajā dienestā. Esa Pulkinens gan norādīja, ka alternatīvais dienests nav iemantojis lielu popularitāti jauniešu vidū.

“Alternatīvais dienestu izvēlas neliels procents jauniešu. Tajā jaunieši apgūst iemaņas visaptverošai valsts aizsardzībai, kas fokusējas uz palīdzību iedzīvotājiem. Militārais dienests ir augstāka līmeņa aizsardzība,” atzina E. Pulkinens.

Iesaukšana obligātajā militārajā dienestā notiek divreiz gadā, kad tiek uzņemti aptuveni 11 000 jauniešu. Pirmajā mēnesī tiek izvērtēti jaunieši un viņu spējas pēc kurām tad arī nolemj par dienesta ilgumu.

Somijā obligātais dienests jau ir vairākus desmitus gadu, taču pirms dažiem gadiem notika balsošana par tā iespējamo atcelšanu. Esa Pulkinens skaidroja, ka Somija ir demokrātiska valsts, tāpēc tas ir tikai normāli, ka notiek šādi referendumi, lai noskaidrotu kopējo sabiedrības nostāju kādā jautājumā.

“Sabiedrība nobalsoja par dienesta saglabāšanu, taču arī šodien ir cilvēki, kuri ir pret to. Šobrīd diskusijas visvairāk ir par to, vai obligātais dienests nepieciešams arī sievietēm. Valdībā ir speciāli izveidota militārā dienesta komiteja, kas, izvērtējot pieejamo informāciju, ir lēmusi, ka dienests kā obligāts šobrīd saglabājas tikai vīriešiem,” skaidroja E. Pulkinens.

Somijā aicinājums pievienoties armijai notiek divos posmos, proti, no sākuma vidusskolā jaunieši saņem vispārēju informāciju par militārā dienesta iespējām. Šādi pasākumi notiek abiem dzimumiem, taču, pienākot attiecīgajam vecumam, kad jāizlemj tieši par militāro dienestu, tad tas ir obligāts tikai vīriešiem.

Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs intervijā Latvijas Televīzijai skaidroja, ka jautājums par obligātā dienesta pilnīgu atcelšanu nekad nav bijis dienaskārtībā, taču dažreiz no kādām partijām ir izskanējušas šādas frāzes.

“Mums Somijā kopējā nostāja ir tāda, ka tikai un vienīgi ar profesionālu armiju mēs nevarētu nodrošināt savu militāro aizsardzību,” atzina Somijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Esa Pulkinens.

Taujāts par nepieciešamību Latvijā ieviest militāro dienestu, E. Pulkinens skaidroja, ka dienests ir laba investīcija nākotnē, proti, armijā mācās un apgūst zināšanas, kas vēlāk var noderēt studijās, darbā un dzīvē.

Krievijas uzsāktais karš Ukrainā ir mainījies drošības situāciju visā Eiropā, un licis cilvēkiem aizdomāties, cik patiesībā drošība ir trausla, ja blakus atrodas tāds kaimiņš kā Krievija.

“Liela daļa somu Ukrainu salīdzina ar Somiju 1939. gadā, kad Staļina karaspēks iebruka mūsu valstī. Mēs vieni paši cīnījāmies pret daudz daudzskaitlīgāku pretinieku. Šodien šīs atmiņas patiešām ir ļoti dziļi somu sirdīs un prātos. Mūsu vēsturiskās pieredzes dēļ mēs saprotam ukraiņus un esam viņu pusē.

Dalies ar šo ziņu