Lietuva sāk apspriest obligātā militārā dienesta prasības noteikšanu arī sievietēm

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Sieviete Lietuvas bruņoto spēku dienestā
Foto: Foto: V. Radžiūnas/LRT

Sabiedrībai un politiķiem pienācis laiks apspriest universālā obligātā militārā dienesta ieviešanu Lietuvā, paredzot obligāto militāro dienestu arī sievietēm. Tā paziņojis Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas nacionālās drošības padomnieks Dariuss Kuliešius.

Intervijā Lietuvas radiostacijai “Žinių Radijas” viņš paziņoja, ka par iespēju attiecināt obligāto karaklausību arī uz sievietēm šobrīd Lietuvas Aizsardzības ministrijā tiek veikts lietderības pētījums. Tomēr Lietuvas prezidents, kas vienlaikus ir arī augstākais Lietuvas bruņoto spēku komandieris šajā jautājumā vēl nav "nodefinējis savu pozīciju".

“Tas skar visu sabiedrību. Tādējāi par to vienots viedoklis ir jāpieņem visiem politiķiem,” intervijā “Žinu Radijas” sacīja D. Kuliešius.

Vaicāts par Lietuvas prezidenta nostāju šajā jautājumā, D. Kukiešius atbildēja izvairīgi, norādot, ka šī jautājuma izlemšanā ir jābūt plašai pieejai, izvērtējot visus iespējamos scenārijus. “Šodien es īsti nevaru paziņot noteiktu pozīciju,” viņš atzina.

Šobrīd Lietuvas aizsardzības ministrija uzsākusi lietderības pētījumu, kurā tiek izvērtētas abas iespēja – universālā obligātā karaklausība, kas paredz iesaukšanu gan vīriešiem, gan sievietēm, kā arī līdzšinējā prakse, kur obligātā kārtā dienestam bruņotajos spēkos tiek iesaukti tikai vīrieši.

Kā atzīmēja D. Kuliešius, pagaidām šis jautājums vēl nav skatīts Lietuvas prezidenta vadītajā Valsts drošības padomē.

Lietuvas Aizsardzības ministrija uzsākto lietderības pētījumu par obligātā karaklausības piemērotāko veidu plāno noslēgt jau šomēnes.

Lietuva daļēju obligāto karaklausību atjaunoja 2015. gadā, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Šobrīd ik gadu dienestam Lietuvas bruņotajos spēkos tiek iesaukti aptuveni 3800 vīrieši vecumā no 18 līdz 23 gadiem. Pieteikties dienestam var arī sievietes, taču viņas obligātajam militārajam dienestam pagaidām var pieteikties tikai brīvprātīgi.

Starp Baltijas valstīm obligātais militārais dienests ir vēl Igaunijā, savukārt Latvijā pastāv tikai profesionālais dienests.

Dalies ar šo ziņu