MI6 vadītājs: Vislielākos draudus drošībai rada Ķīna, Krievija un Irāna

Pasaulē
Sargs.lv/Daily Mail
bilde
Foto: Foto: AP/Scanpix

Ķīna, Krievija un Irāna rada vislielākos draudus Lielbritānijai mūsdienu mainīgajā un nestabilajā pasaulē. Tā paziņojis Lielbritānijas Slepenā izlūkošanas dienesta jeb MI6 vadītājs Ričards Mūrs (Richard Moore), uzstājoties Londonas Starptautiskajā stratēģisko studiju institūtā, kas notika pirmo reizi kopš viņa apstiprināšanas amatā.

Saskaņā ar R. Mūra teikto, Ķīnas izlūkdienests ir MI6 "pirmā lielā prioritāte”, ņemot vērā pašreizējo situāciju, kurā komunistiskās valsts vadība arvien vairāk palielina atbalstu "drosmīgai un izšķirīgai rīcībai” savu nākotnes interešu vārdā.

Savā uzrunā MI6 šefs nodēvēja Ķīnu par "autoritāru valsti, kuras pamatvērtības būtiski atšķiras no Apvienotās Karalistes vērtībām. Saskaņā ar R. Mūra teikto, Pekina organizē un vada "liela mēroga spiegošanas operācijas,” kas vērstas pret Lielbritāniju un tās sabiedrotajiem, lai ""izkropļotu sabiedrisko diskursu un politisko lēmumu pieņemšanu", kā arī aktīvi eksportē tehnoloģijas, kas nodrošina "tiešsaistes autoritāro iedzīvotāju kontroli" daudzviet pasaulē.

R.Mūrs arī uzsvēra, ka Lielbritānija turpina “saskarties ar akūtiem Krievijas radītajiem draudiem”. Viņš norādīja – Maskava ir organizējusi vairākus slepkavību mēģinājumus, piemēram, 2018. gadā Lielbritānijā saindēja bijušo spiegu Sergeju Skripaļu, kā arī īstenojusi kiberuzbrukumus un mēģinājusi iejaukties ārvalstīs notiekošajās vēlēšanās un citos demokrātijas procesos.

"Mums kopā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem ir aktīvi jāiestājas un jāattur šāda veida Krievijas darbības, kas ir pretrunā starptautiskajai uz likumiem balstītajai sistēmai," sacīja MI6 vadītājs.

Tāpat būtiskus draudus Lielbritānijas nacionālajai drošībai rada arī Irāna, kas savu mērķu sasniegšanai izmanto islāmistu grupējumu “Hezbollah”, kas, pēc R. Mūra teiktā, ir “valsts valstī”. Šo grupējumu Irāna izmanto politiskās nestabilitātes vairošanai kaimiņvalstīs.

Viņš arī norādīja – lai cīnītos ar šiem draudiem, Lielbritānijas izlūkiem tuvāko gadu laikā nāksies pārskatīt savu iesakņojušos slepenības pieeju, to mazinot, lai meklētu palīdzību augsto tehnoloģiju kompāniju piedāvātajos risinājumos. Tas spētu palīdzēt uzvarēt kiberdrošības “bruņošanās sadarbību”, kas šobrīd dažādām naidīgām valstīm un grupējumiem savu mērķu sasniegšanā spēj nodrošināt krietni lielāku pārsvaru nekā iepriekšējo gadu laikā.

MI6 vadītājs arī uzsvēra, ka mākslīgā intelekta postošās spējas, kā arī straujā tehnoloģiju attīstība nozīmē, ka izlūkdienestiem "jākļūst krietni atvērtākiem, lai varētu turpināt palikt slepeniem” mūsdienu nestabilajā pasaulē, kur nestabilitāti arvien vairāk palielina straujā tehnoloģiju attīstība.

“Saskaņā ar dažādiem izvērtējumiem, nākamo 10 gadu laikā gaidāms vēl straujāks tehnoloģiskās attīstības progress, nekā tas bija vērojams visā pagājušajā gadsimtā. Šīs tehnoloģiskās attīstības postošā ietekme līdzināsies tai, ko piedzīvojām Industriālās revolūcijas laikā,” atzina R. Mūrs.

“Mums kā sabiedrībai jāatzīst šis skaudrais fakts, kā arī tehnoloģiskā progresa iespējamā ietekme uz globālo ģeopolitiku,” viņš piebilda.

“Mūsu pretinieki jau iegulda naudu ambiciozos mākslīgā intelekta, kvantu skaitļošanas un sintētiskās bioloģijas projektos, jo zina, ka šo tehnoloģiju attīstība viņiem dos vajadzīgos ietekmes instrumentus," sacīja MI6 vadītājs.

Lai neatpaliktu cīņā par tehnoloģisko pārākumu, Lielbritānijas izlūkdienesti “tagad veido partnerattiecības ar tehnoloģiju uzņēmumiem, kuri varētu palīdzētu izstrādāt pasaules līmeņa tehnoloģijas, kas spētu atrisinātu mūsu lielākās uzdevumu izpildes problēmas," viņš norādīja.

Dalies ar šo ziņu