Ķīnas karakuģis vērsis lāzerieroci pret ASV izlūklidmašīnu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defence-blog.com/scmp.com/www.upi.com
lāzerierocis
Foto: Foto: Petty Officer 2nd Class Juan Sua

Ķīnas karakuģis pagājušajā nedēļā ar lāzeru šāvis pa ASV jūras spēku patruļas lidmašīnu “P-8A Poseidon”, kura veikusi lidojumu starptautiskajā gaisa telpā.

Pēc ASV pārstāvju teiktā, incidents noticis virs starptautiskiem ūdeņiem, aptuveni 610 kilometrus uz rietumiem no Guamas.

“Lāzers bija neredzams neapbruņotai acij. Lāzeru reģistrēja sensori, kas atradās amerikāņu lidmašīnā. Šāda tipa lāzerieroči spēj nodarīt nopietnu kaitējumu lidmašīnas apkalpei un aparatūrai,” teikts paziņojumā.

ASV pārstāvji apgalvo, ka ar šādu rīcību Ķīna pārkāpusi multilaterālo kodeksu par neplānotām sadursmēm jūrā, kas iekļauj arī tādu lāzeru izmantošanu, kuri var nodarīt kaitējumu personālam vai aprīkojumam

Šī rīcība bija arī pretrunā ar memorandu, kas tika panākts starp ASV un Ķīnas aizsardzības ministrijām par uzvedības noteikumiem attiecībā uz drošību gaisā un jūrā, uzsver ASV Klusā okeāna flote.

Lāzera uzbrukumam pakļautā lidmašīna P-8A ir izvietota Kadenas gaisa spēku bāzē, Okinavā, Japānā, un ir daļa no vienības, kura veic jūras patruļas un izlūkošanas misijas ASV 7. flotes operāciju zonā, teikts paziņojumā.

Ķīnas flote šonedēļ pabeidza 41 dienu ilgstošas mācības Dienvidķīnas jūrā. Tikmēr ASV Gaisa spēki 12. februārī nosūtīja divas izlūkošanas lidmašīnas uz Taivānas jūras šaurumu, reaģējot uz Ķīnas Jūras spēku mācībām šajā reģionā.

Nanjangas Tehniskās universitātes pētnieks Kolins Kohs (Collin Koh), pētnieks, medijiem uzsvēris, ka šis incidents esot nopietna provokācija, piebilstot, ka Ķīnas puse ar lāzeriem iepriekš esot šāvusi pa ASV spēkiem citviet, tostarp Džibuti, kur abām valstīm ir militāras bāzes.

Dalies ar šo ziņu