Kāpēc Pomerānijā krita tūkstošiem latviešu: Kara muzejā pēta baisu epizodi no 15. divīzijas gaitām

Otrais pasaules karš
Aivars Madris/Sargs.lv/Latvijas Kara muzejs
Latviešu leģiona 15. divīzijas karavīri pēc ierašanās Dancigas ostā. 1944. gada augusta beigas.
Foto: Latviešu leģiona 15. divīzijas karavīri pēc ierašanās Dancigas ostā. 1944. gada augusta beigas. Fotogrāfs – Leopolds Sīpoliņš/Latvijas Kara muzeja krājums

28. novembra vakarā Latvijas Kara muzejā norisinājās pasākums “15. divīzijai pa pēdām”, kura gaitā pašmāju vēsturnieki kopā ar britu žurnālistu un rakstnieku Vincentu Hantu iepazīstināja sanākušos interesentus ar mazāk pētītām epizodēm no Latviešu leģiona 15. divīzijas vēstures, pievēršot uzmanību divīzijas asiņainajām cīņām ar padomju karaspēku Pomerānijas vēsturiskajā reģionā, kurās visdrīzāk krita pat vairāki tūkstoši latviešu cīnītāju.

Pasākumu ievadīja muzeja direktores vietnieka Jura Ciganova vadīta diskusija par Latviešu leģiona 15. divīzijas kaujām Pomerānijā (vēsturisks reģions Baltijas jūras dienvidos, kas tolaik ietilpa Vācijas un Polijas teritorijās) 1945. gada sākumā, pirms tās Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins prezentēja šī gada jūnijā notikušās Pomerānijas ekspedīcijas rezultātus.

Jānis Tomaševskis savu stāstījumu iesāka ar atkāpi par 15. divīzijas vēsturi, atgādinot, ka šīs divīzijas sastāvā esošie latviešu leģionāri līdz 1944. gada vasarai karoja Krievijas teritorijā, jūlijā pēc smagiem zaudējumiem atkāpās uz Latvijas teritoriju, pēc kā tika pārcelti uz Vāciju ar mērķi veikt šīs divīzijas spēku pārformēšanu, lai sagatavotu to kaujām 1945. gada pavasarī (realitātē Sarkanā armija sāka ofensīvu jau gada sākumā). 1945. gada janvārī 15. divīzijas sastāvā ietilpa gandrīz 13 000 karavīru.

Image
Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis
Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis. Foto: Valters Lācis

Pēc sīvām kaujām Polijas teritorijā, atkāpjoties no Sarkanās armijas ofensīvas, 1945. gada aprīļa sākumā 15. divīzijā bija pierakstīti 8250 karavīri. Vēsturnieks piebilda, ka, lai arī provizoriski rēķinot, trīs mēnešu laikā divīzija bija zaudējusi vairāk nekā 3200 karavīru, patiesos zaudējumus vēl nepieciešams noteikt, ņemot vērā arī šajā laikā periodā piepulcētos papildspēkus.

Lielākos zaudējumus 15. divīzija cieta atkāpjoties pēc kaujām pie Nakeles, Jastrovas (Jastrowie), Landekas (Ledyczek), Kaminas (Kamien Krajenskie). Tās bija četras dienas, kas 15. divīzijas leģionāriem kļuva par “Golgātas ceļu” jeb “ceļu uz slaktiņu”, kā to savā grāmatā “Road to Slaugther: The Latvian 15th SS Division in Pomerania, January-March 1945” (Ceļš uz slaktiņu: 15. latviešu SS divīzija Pomerānijā, 1945. gada janvāris-marts) nodēvējis britu žurnālists Vincents Hants. 17 kilometrus garajā ceļa posmā starp Jastrovu un Landeku Sarkanās armijas izliktajos slazdos krita un tika ievainoti tūkstošiem karavīru, kļūstot par vieglu mērķi padomju ložmetējniekiem un artilēristiem.

Kā vēsta vēstures liecības, 1945. gada 2. februāra vakarā divīzijas vienības sadrūzmējās uz lielceļa pie Flederbornas un cieta smagus zaudējumus no ienaidnieka artilērijas uguns, bet nākamajā dienā uzsāka atkāpšanos uz Vallahzē (šodien – Hvaļime) ciematu. Pie Vallahzē divīzijas vienību kolonna uz ceļa atkal radīja sastrēgumu, kas pārvērtās pilnīgā panikā, kolonnas kreisajā pusē parādoties diviem tankiem no Sarkanās armijas 189. gvardes tanku pulka. Sarkanās armijas arhīvi vēsta, ka tikai šie tanki vien iznīcinājuši ap 200 latviešu karavīru un 150 transportlīdzekļu.

Image
Izpētes brauciena maršruts
Izpētes brauciena maršruts, kura ietvaros tika apskatītas ar divīzijas 1945. gada janvāra-februāra kaujām saistītas vietas, ēkas, kapsētas, pieminekļi u. c. Foto: Latvijas Kara muzejs

Pagājušajā vasarā Latvijas Kara muzeja organizētās ekspedīcijas mērķi bija izbraukt 15. divīzijas kaujas gaitu ceļus, fiksēt tos fotogrāfijās, meklēt iespējamās latviešu karavīru apbedījumu vietas un apzināt šo vēsturisko kaujas vietu izmantošanas iespējas militārajā zinātnē, tostarp arī mūsu laiku karavīru un virsnieku apmācībā. Pētnieki uzsvēra, ka liels šķērslis Otrā pasaules kara notikumu izpētē joprojām ir salīdzinoši sarežģītā arhīva materiālu pieejamība, kas tiek digitalizēti pārāk lēni. “Diemžēl pat Krievija šajā ziņā mums ir aizsteigusies tālu priekšā,” norādīja Valdis Kuzmins.

Sava priekšlasījuma laikā Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks uzsvēra, ka būtisks ekspedīcijas uzdevums bija meklēt atbildes uz jautājumiem: “Kāpēc gāja bojā tieši šāds cilvēku skaits? Kurš pieņēma lēmumus, kuru rezultātā gāja bojā tik liels skaits karavīru? Ko varēja darīt citādāk?” Viņš komentēja vēsturisko situāciju pie Vallahzē ciemata, demonstrējot attēlus, kuros labi redzams, kā Sarkanās armijas vienībām 15. divīzijas atkāpšanās ceļš kļuva par tā dēvēto “ložmetējnieka slapjo sapni” – ložmetēji varēja izvietoties uzkalnā pie ciemata, no kura bija ideāli pārredzams latviešu vienību pārvietošanās ceļš. “Tas arī bija ceļš uz kautuvi, kur gāja bojā daudzi latviešu karavīri,” piebilda Kuzmins.

Pētnieks norādīja, ka ne vēsturiskie dokumenti, ne karavīru liecības nesniedz pilnībā skaidru skatījumu par tālaika notikumiem, tāpēc mūsdienu vēsturniekiem ir būtiski šīs kauju vietas redzēt dzīvē. “No atmiņām zinām, ka karavīri atkāpās arī cauri mežam, apejot šo ciematu. Taču ievainotos nevarēja izvest caur mežu. Attiecīgi mūsu karavīriem bija jāveic trieciens kalna virzienā, lai atbrīvotu ceļu savējiem uz atgriešanos mājās,” rezumēja Valdis Kuzmins. Viņa skatījumā lielos 15. divīzijas zaudējumus noteica frontē valdošais visaptverošais haoss un katastrofāls resursu trūkums, kā arī konkrēti toreizējā 15. divīzijas komandiera – vācu virsnieka Ādolfa Aksa – nekompetentie lēmumi kaujas laukā.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins. Foto: Valters Lācis

Ar 15. divīzijas gaitām Pomerānijā saistīta vēl kāda traģiska un joprojām pilnībā neizpētīta vēstures epizode. 1945. gada janvāra beigās majora Jūlija Ķīlīša komandētais 34. grenadieru pulka 1. bataljons saņēma gūstā 32 Sarkanās armijas pusē karojošus poļu karavīrus, kurus vēlāk atrada sadegušus šķūnī ar sasietām rokām. Padomju periodā poļu sabiedrības un vēsturnieku skatījumā par šo noziegumu atbildīgi bija tieši latviešu leģionāri.

Tomēr, kā norādīja Jānis Tomaševskis, bijušā Latvijas pilsoņa un holokaustā izdzīvojušā liepājnieka Edvarda Andersa un amerikāņu vēsturnieka Jirgena Frica veiktais pētījums pārliecinoši apgalvo, ka šo noziegumu nav veikuši latviešu leģionāri, bet gan holandiešu 48. SS pulka vai kādas citas vācu SS vienības karavīri. Tāpēc būtiska bija arī mūsu vēsturnieku tikšanās ar poļu Otrā pasaules kara pētnieku Lukašu Nadoļski, lai pārrunātu šo neskaidro vēstures epizodi. Zināms solis poļu sabiedriskās domas maiņas virzienā ir plānotā majora J. Ķīlīša dienasgrāmatas tulkošana poļu valodā un izdošana Polijā.

15. divīzijas kopējie zaudējumi 1945. gada janvāra - marta kaujās precīzi nav zināmi, taču mērāmi vairākos simtos kritušo un bez vēsts pazudušo. Atkāpšanās kauju dēļ kritušos nevarēja pienācīgi apglabāt, bieži to darīja steigā un tam nepiemērotās vietās. Pēc kara vācu pusē karojošo karavīru kapsētas nolīdzināja un kritušo piemiņa apbedījuma vietās nebija iespējama.

Image
arkanās armijas karavīru kapsēta Slezinas (Slesin) ciemā
Sarkanās armijas karavīru kapsēta Slezinas (Slesin) ciemā, kurā esot apglabāti arī aptuveni 45 apkārtnē kritušie 15. divīzijas karavīri. Uzraksts uz pieminekļa: “Šeit apglabāto 211 Sarkanās armijas karavīru piemiņai, kas krita kaujās pret vāciešiem Slezinā un tās apkārtnē 1945. gadā”. Foto: Latvijas Kara muzejs

Tikai pēc Padomju Savienības sabrukuma sākās apbedījuma vietu apzināšana un kritušo karavīru pārapbedīšana. Atrastās vācu armijas karavīru (tostarp, latviešu) mirstīgās atliekas 2000. gadu sākumā tika pārapbedītas Glinas (Glinna) vācu karavīru kapsētā Vācijas pierobežā, kur kopumā apglabāti ap 30 000 kareivju. Taču, kā noskaidrojās, daļa no latviešu karavīriem neilgi pēc kaujām tika apbedīti kopā ar Sarkanās armijas karavīriem turienes brāļu kapos.

Tāpēc mūsu vēsturniekiem līdzi ekspedīcijā devās arī biedrības “Daugavas Vanagi” priekšsēdētājs Aivars Sinka, kurš uzņēmies rūpes par mūsu kritušo karavīru mirstīgo atlieku atgādāšanu mājās. Spriežot pēc vietējo iedzīvotāju sniegtajām liecībām, Pomerānijas kaujās nogalināto latviešu leģionāru mirstīgās atliekas vēl pat pāris gadus esot gulējušas turpat grāvmalās, un daudzus no šiem kritušajiem vietējie iedzīvotāji vienkārši sametuši upē. A. Sinka atklāja, ka sadarbībā ar Ārlietu ministriju plāno uzsākt procesu, lai mūsu kritušos puišus ekshumētu un atgādātu apbedīšanai Latvijā no ekspedīcijas laikā Polijā apzinātajām apbedījumu vietām.

Pasākums noslēdzās ar viesa – britu žurnālista Vincenta Hanta – stāstījumu par viņa grāmatas tapšanu. Kā atklāja V. Hants, kurš jau iepriekš rakstījis gan par kaujām “Kurzemes cietoksnī”, gan čekistu darbību Latvijas teritorijā, tad viņam bija nepieciešami seši gadi, lai uzrakstītu šo darbu. Žurnālistam bijusi unikāla izdevība tikties ar vairākiem Lielbritānijā uz dzīvi palikušajiem 15. divīzijas leģionāriem un uzklausīt viņu “pirmsnāves grēksūdzes”, jo lielākā daļa no viņiem šobrīd jau devušies mūžībā.

Image
Britu raidkorporācijas BBC žurnālista Vinsenta Hanta grāmata “Road to Slaugther: The Latvian 15th SS Division in Pomerania, January-March 1945” (“Ceļš uz slaktiņu: 15. latviešu SS divīzija Pomerānijā, 1945. gada janvāris-marts”. Foto: Valters Lācis

Viens no impulsiem šīs grāmatas tapšanā V. Hantam bijusi saruna ar kādu poļu vēsturnieku par jau pieminēto poļu karagūstekņu nāvēm – žurnālists sapratis, ka viņam jāatspoguļo latviešu leģionāru skatījums uz traģiskajiem notikumiem Pomerānijā, lai reabilitētu šos vīrus poļu sabiedrības acīs. Īpaši šīs grāmatas tapšanai pirmoreiz angļu valodā iztulkoti majora Jūlija Ķīlīša, pulkveža Viļa Januma, “Daugavas Vanagu” dibinātāja, un kapelāna Kazimira Ruča dienasgrāmatu fragmenti. Savā priekšlasījumā grāmatas autors neslēpa šoku par šausmām un izmisumu, ko tolaik piedzīvoja 15. divīzijas vīri – “pat mācītāji tika apbruņoti ar tanku dūrēm”.

“Protams, mūsu ekspedīcijā gūtās liecības ir izmantojamas NBS karavīru apmācībā, bet šī informācija sniedz mums arī plašāku ieskatu 15. divīzijas iekšējās norisēs, par to, kurš uzņēmās vadību un kurš no tās izvairījās, kādas bija karavīru savstarpējās attiecības – tas virza šo pētījumu ārpus klasiskās militārās vēstures tuvāk plašākai sociālās vēstures pētniecībai. Un diemžēl arī aktuālā karadarbība Ukrainā apliecina, ka šādi pētījumi nav noderīgi tikai šauram vēstures entuziastu lokam, bet ir nepieciešami daudz plašākai sabiedrībai” par Latvijas Kara muzeja ekspedīcijā gūtajām atziņām rezumēja NAA pētnieks Valdis Kuzmins.

Dalies ar šo ziņu