Jauna grāmata par Latvijas vēsturi - A. Strangas monogrāfija “Latvija: neatkarības pēdējais cēliens"

Otrais pasaules karš
Sargs.lv/LTV.lv
grāmata
Foto: Publicitātes

Kas notika Latvijā liktenīgajā laika posmā starp Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanu 1939. gada 23. augustā un mūsu valsts okupāciju 1940. gada 17. jūnijā? Šim laika posmam padziļināti pievērsies vēsturnieks, habilitētais vēstures doktors un Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Aivars Stranga, to aprakstot monogrāfijā “Latvija: neatkarības pēdējais cēliens. 1939. gada 23. augusts – 1940. gada 17. jūnijs.” Grāmatā apskatīta neilgā Latvijas neitralitāte, valstij uzspiestais savstarpējās palīdzības pakts ar PSRS, Latvijas un PSRS attiecības, kā arī attiecības ar Lietuvu un Igauniju, vienlaicīgi raksturojot arī valsts iekšpolitisko stāvokli, ieskaitot Latvijas Komunistiskās partijas darbību. Liela uzmanība veltīta okupācijas priekšvakaram un okupācijas gaitas raksturojumam. Grāmatas nobeigumā aplūkoti notikumi Latvijā pirmajās dienās pēc okupācijas laikā no 1940. gada 18. līdz 21. jūnijam.

Pavisam nesen dienas gaismu ieraudzījusī grāmata – profesora A. Strangas darbs ir oriģināls pētījums, kura konstruēšanā ir pielietotas akadēmiska darba veidošanas metodes, izmantojot Latvijas valsts arhīvos atrodamo informāciju, kas ir konfrontēta ar 30. gadu presi, atmiņām, trimdas vēsturnieku[1], britu[2], poļu[3], atjaunotajā Latvijā[4], Lietuvā[5], Igaunijā[6], kā arī pēdējos 30 gados Krievijā[7] radītājiem darbiem un publicētajiem arhīvu[8] materiāliem. Profesors ir uzskaitījis Latvijas stratēģiskās un taktiskās kļūdas 1939. – 1940.gadā, kā arī izcēlis PSRS īstenotās darbības metodes un pielietotos ietekmes instrumentus.

Kā intervijā “Latvijas Televīzijas” raidījumā norāda pats grāmatas autors, šajā laika posmā bijušas trīs Latvijai liktenīgas dienas. Pirmā ļaunā liktenīgā diena – 23. augusts, kurā “divi tirāni – Staļins un Hitlers – vienojās par Austrumeiropas likteni. Tālāk jau sekoja divas dienas, kas izrietēja no šīs dienas – 1939. gada 5. oktobris, kad mēs kapitulējām, uzskatot, ka tās tas ir labāk, un 17. jūnijs, kad krievi izlēma mūs okupēt”.

Autors arī saka, ka pēc būtības nav atklājis kaut ko pilnīgi jaunu, taču šajā 460 lappušu biezajā grāmatā viņš šos notikumus izklāsta loģiskā secībā, pievēršot uzmanību arī iekšpolitiskiem notikumiem mūsu valstī.

Viņš neslēpj – tolaik K. Ulmaņa vadībā Latvijā bija diktatūra, taču šaubās – diez, vai mūsu valsts liktenis būtu bijis citādāks, ja Latvija būtu bijusi demokrātiska valsts.

Image
Stranga
Profesors A. Stranga 2019. gadā, saņemot Triju Zvaigžņu ordeni par izcilo ilggadējo ieguldījumu Latvijas vēstures pētniecībā un vēstures augstākās izglītības un zinātnes attīstībā. Foto: Evija Trifanova/LETA
“Mēs nezinām, kā notiktu valsts bojāeja, visticamāk, tāpat nevarētu novērst šo ļauno notikumu, jo Padomju Savienība uzbruka arī demokrātiskām valstīm. Somija bija paraugdemokrārija, bet tai uzbruka, un tikai somu pārcilvēciskā cīņa nodrošināja, ka Somija izdzīvo,” pauž vēsturnieks, piebilstot, ka dažiem lasītājiem varbūt jaunums būs tas, cik lielu uzmanību tajā laikā Padomju Savienība pievērsa tā saucamajai brālīgo tautu atbrīvošanas tēmai, jo tai likās, ka Latvijā tiek apspiestas minoritātes un ka vietējie krievi ir gatavi sacelties.

Uz jautājumu, ko varam mācīties no šīs sāpīgās vēstures pieredzes, vēsturnieks atzīst, ka vienmēr vajadzētu teikt patiesību. Latvija bieži ļāvās iedomai par neitrālu valsti, jo “vadonis” par visu ir parūpējies, kas bija pašiedoma.

“Paldies Dievam, tagad vairs nedomājam, ka neitralitāte varētu nodrošināt mūsu izdzīvošanu, mēs esam NATO dalībvalsts, un tas nodrošina mūsu izdzīvošanu. [..] Vienmēr vajag saglabāt skaidru skatu uz dzīvi, nodrošināt preses brīvību, viedokļu dažādību, teikt patiesību. Pat, ja nāk kaut kas ļauns, bet labāk to zināt un iedzīvotājiem to izstāstīt,” saka vēsturnieks A. Stranga.

Analizē pieļautās taktiskās kļūdas

Grāmatas autors savā darbā arī norāda uz vairākām tolaik pieļautajām taktiskajām kļūdām, kuras aprakstītas grāmatas pirmajā un otrajā nodaļā.

Piemēram, Latvijas ārlietu ministra Vilhelma Muntera kļūdains vērtējums par to, ka 23. augusta līgums starp Vāciju un PSRS līdzsvaro drošības situāciju Baltijā, lielā mērā bija par pamatu Kārļa Ulmaņa ilūzijai par drošības sajūtu Latvijai. K.Ulmanis nemainīja ne valdību, ne ārlietu ministru, viņš publiski neuzstājas ar uzrunām par draudošajām briesmām, tā vietā dodot uzdevumu presei izplatīt nomierinošu informāciju ar lozungu „kara nebūs”.

Respektīvi –  K. Ulmanis nesignalizēja sabiedrībai par gaidāmajām briesmām, jo tām neticēja vai neapzinājās, tādējādi tika pieļauta stratēģiska kļūda. Tajā laikā Latvija arī nebija proaktīva, deklarēja nevienam ārpus Latvijas nevajadzīgu neitralitāti un nemeklēja sabiedrotos ne reģionālā, ne globālā līmenī. Tāpat tika pieļauta virkne taktisku kļūdu, piemēram, fakts, ka netika savlaicīgi iepirktas izejvielas un preču rezerves, netika pārorientēta rūpniecība, ar novēlošanos tika sākta munīcijas un sprāgstvielu papildus iegāde, netika īstenota vispārēja mobilizācija, netika reaģēts uz PSRS militārajam aktivitātēm Baltijas valstu gaisa telpā, teritoriālajos ūdeņos un karaspēka koncentrēšanu pierobežā, kur atradās vairāk nekā 437 000 karavīru un 3000 tanku, savstarpēja nekomunicēšana reģiona ārlietu, aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru starpā.

Tāpat tika propagandēta pārāk liela paļāvība uz K. Ulmani kā taktiķi, kurš vienpersoniski atradīs un nodrošinās labāko risinājumu Latvijai jeb nespēja pateikt „nē” K.Ulmanim. Tolaik tikai viens ministrs – iekšlietu ministrs Kornēlijs Veidnieks – iestājās pret bāzu līguma ar PSRS parakstīšanu 1939. gada oktobrī.

Līdz ar to autoritārā režīma apstākļos, kad nepastāvēja nedz politiskā, nedz preses brīvība, pieauga baumu, etnisko aizspriedumu un savstarpējās nepatikas faktoru nozīme sarežģītajā drošības situācijā, autoritāro līderu vadītās Baltijas valstis, atšķirība no demokrātiskās Somijas, nepretojās PSRS un zaudēja. Tika ierobežoti pilsoņu ceļojumi uz ārzemēm – būtībā netika ļauts tiem Latvijas pilsoņiem, kuriem bija tāda iespēja, atstāt Latviju un cīnīties par tās interesēm ārpus Latvijas, kā arī, atšķirībā no Polijas, Latvija domāja un darīja maz, lai nepieciešamības gadījumā tai būtu trimdas valdība.

PSRS metodes un instrumenti

Pirmkārt, līdzīgi kā mūsdienu Krievijas, arī staļiniskās PSRS agresīvās darbības pavadīja dezinformācija. Piemēram, autors A. Stranga norāda uz dezinformāciju, ko izplatīja PSRS militārais izlūkdienests par to, ka Latvijas armijas rezervisti esot izvairījušies no iesaukšanas 1939. gada septembrī, slēpjoties mežos.

Tā nebija – „kad valsts aicināja, pienākumi pret to tika veikti apzinīgi, par ko liecina 1914., 1915., 1916.gadā dzimušo rezervistu iesaukšanas labā gaita – tika iesaukti 56 kategoriju rezervisti, pavisam 12 500 vīru.” Tas aprakstīts grāmatas 2. nodaļā. Savukārt PSRS agresijas Polijai „pamatojums” bija brālīgo baltkrievu un ukraiņu apspiešana.

Otrkārt, vismaz kopš 1938. gada rudens pieauga padomju propagandas faktors Latvijā, primāri Latgalē. Piemēram, Abrenes apriņķī tika novērots, ka pierobežas krievu tautības lauku iedzīvotāji sākuši vairāk klausīties padomju radio, parasti pulcējoties pie kāda radio abonenta līdz desmit cilvēku sastāvā un jūsmojot par komunistiem un komunistu aģitāciju.

Latvijas Politiskās policijas reģionālās struktūrvienības vērsa uzmanību, ka krievu jaunieši, kuri apzinīgā vecumā nebija pieredzējuši padomju varu Latvijā 1919. gadā, atšķirībā no vecākās krievu paaudzes, bijuši diezgan sajūsmināti par varbūtēju krievu ienākšanu un padomju varas nodibināšanu Latvijā. Vienlaikus vairums Latvijas krievu tomēr bija lojāli Latvijai, par ko vēstīts grāmatas 6. nodaļā.

Treškārt, profesors parāda, ka padomju varai simpatizējošajiem spēkiem bija dots uzdevums vākt „materiālus” par to, kā Latvija it kā pārkāpj 5. oktobra bāzu līgumu ar mērķi meklēt ieganstus un attaisnojumus eventuālai PSRS agresijai pret Latviju. Šis darbības virziens tika pastiprināts Ziemas kara kontekstā.

Ceturtkārt, salīdzinājumā ar 20. gadsimta 20.gadiem, 30. gados padomju puse centienos nogādāt Latvijā pretvalstiskus organizatorus bija radošāka un izmantoja sarežģītākas shēmas, ko Latvijas drošības iestādēm bija grūtāk atmaskot. Ja 20. gados parasti viņi tika sūtīti kā nelegāļi pāri Padomju Krievijas un Latvijas robežai, tad desmit gadus vēlāk viņi jau tika nogādāti Latvijā ar pietiekoši labi viltotiem dokumentiem nevis pa tiešo no PSRS, bet caur vairākām Eiropas valstīm.

Piemēram, komunists Jānis Kalnbērziņš (Zaķis, Vecais) tika sūtīts uz Latviju ar misiju veikt tīrīšanas Latvijas Komunistiskajā partijā, sagatavojot viņam viltotu Igaunijas pilsoņa pasi uz Aleksandra Konta vārda, kā arī izstrādājot grūti atklājamu maršrutu Kijeva-Varšava-Daugavpils-Rīga.

Poļi viņu piefiksēja, bet neinformēja Latvijas pusi, kā dēļ viņš netraucēti nonāca Latvijā. Kā J. Kalnbērziņa palīgs pāris mēnešus vēlāk Latvijā ar viltotu Čehoslovākijas pilsoņa pasi uz Josifa Janečeka vārda tika nogādāts Žanis Spure, par to rakstīts grāmatas 6. nodaļā.

Piektkārt, Latvijas Komunistiskā partija (LKP) iestājās ne tikai par Latvijas neatkarības iznīcināšanu, bet arī propagandēja ideju par Latvijas sadalīšanu – Latgales atdalīšanu. Turklāt tā kā pati LKP nekādu varas sagrābšanu Latvijā īstenot nevarēja, tad faktiski tas nozīmēja atbalstu PSRS agresijai, Latvijas okupācijai un aneksijai.

Sestkārt, grāmatā rakstītais vēsta, ka padomju izlūkdienestus interesēja attiecības Latvijas elitē, īpaši K. Ulmaņa attiecības ar kara ministru ģenerāli J. Balodi (6.nodaļa). Tāpat darbā arī salīdzināta tā brīža situācija Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā un Maskavas attieksme un rīcība pret šīm valstīm.

Profesors A. Stranga arī parādījis, kā Maskava ir izmantojusi savstarpējās pretrunas un neuzticību, kā arī, pārkāpjot bāzu līgumu, izmantojusi, piemēram, savas bāzes Igaunijā uzbrukumam Somijai – padomju lidmašīnas, paceļoties no lidlaukiem Igaunijā, bombardēja Somijas pilsētas, bet pēc Ziemas kara apmainīja PSRS vēstniekus Somijā un Latvijā vietām – Zotovs tika pārcelts uz Somiju, bet Derevjanskis – uz Latviju. Maskava arī spēra nākamos soļus ietekmes stiprināšanai Latvijā – 14. martā, vien pāris dienas pēc 12. martā noslēgtā PSRS un Somijas miera līguma, Latvija kārtējo reizi piekāpās un atļāva PSRS atvērt konsulātu Liepājā.

Vienlaikus vēstures profesors savā jaunākajā grāmatā ir uzskaitījis, kā Igaunija un Latvija ir palīdzējusi Somijai – ar brīvprātīgajiem kaujiniekiem un dešifrēto radiogrammu nodošanu.

Viņš secina, ka kļūdaini bija Latvijas vērtējumi gan iekšējās sanāksmēs, gan presē. Atšķirība no Somijas, kas izvēlējās karot, Baltijas valstis bijušas tālredzīgākas un īstenojušas pareizu politiku. Pretējā viedokļa paudēji, piemēram, robežsargu komandieris ģenerālis Ludvigs Bolšteins, kurš norādīja, ka „somi ar savu pretošanos panākuši lielu morālu ieguvumu, kas viņiem agri vai vēlu dos zināmas priekšrocības”, netika sadzirdēti.

Par Baltijas valstu okupācijas “priekšspēli” profesors norāda, ka tā tika sākta nepilnu mēnesi pirms pašas okupācijas – 1940. gada maija divdesmitajos datumos. Tas notika, nosūtot operatīvās grupas nelegālam izlūkošanas darbam, inspicējot padomju bāzes, proti, pārbaudot to gatavību, radot nepieciešamo ieganstu – nepamatotas apsūdzības Lietuvai par incidentu – sarkanarmiešu nolaupīšanu un spīdzināšanu ar mērķi izspiest militāros noslēpumus, kā arī nepamatotas apsūdzības par Baltijas valstu militārās sadarbības aktivizēšanu, kuras realitātē nebija.

Jau tobrīd Lietuvas politiskās aprindas nešaubījās, ka PSRS gatavo kaut ko nelabu, tāpat Latvijai tika pieprasītas vīzas 300 „padomju strādnieku” ielaišanai, kamēr Latvijas kara ministra Krišjāņa Berķa vizīte Maskavā tika pagarināta – viņš tika izklaidēts, faktiski, aizkavēts, piemēram, ar neskaitāmu izstāžu apmeklējumiem.

Laikā starp 1940. gada 3. un 8. jūniju Baltijā izvietotais padomju karaspēks tika tieši pakļauts PSRS aizsardzības komisāram, praktiskie PSRS agresijas pret Baltijas valstīm plāni Kremlī Staļina vadībā ar vairākiem politbiroja locekļiem un PSRS bruņoto spēku vecākajiem virsniekiem tika apspriesti naktī no 5. uz 6. jūniju, tika sākta karaspēka koncentrēšana Baltijas valstu robežu tuvumā, izsludināta kaujas gatavība padomju garnizonos Baltijā. Kopā Baltijas valstu pierobežā ar izvietotajām padomju bāzēm Lietuvā, Latvijā un Igaunijā bija koncentrēti vairāk nekā 540 000 karavīru, gandrīz 4000 tanku, nedaudz vairāk par 2500 lidmašīnām.

7. jūnijā tika saņemta pavēle sagatavot Baltijas valstīs izvietoto padomju aviāciju iespējamajai kara darbībai, bet aerodromus – desantnieku uzņemšanai. Jūnija pirmajā dekādē padomju puse rīkojās, izejot no apsvēruma, ka Baltijas valstis varētu militāri pretoties PSRS agresijai – gatavoja kaujas uzdevumus iznīcināt baltiešu robežsardzes kordonus, ieņemt baltiešu kara kuģus, savukārt PSRS Iekšlietu tautas komisariāts gatavojās izvest un ieslodzīt Baltijas valstu karavīrus nometnēs Padomju Savienībā. Kopumā bija paredzēts nometnēs ieslodzīt 56 000 līdz 70 000 karagūstekņu.

Komisariāts arī rēķinājās, ka kaujās pret Sarkano armiju varētu krist vai gūt ievainojumus 9000 līdz 20 000 baltiešu karavīru pēc tam, kad Sarkanā armija kaujās ieņemtu Rēzekni, kur bija plānots izveidot Latvijas pagaidu revolucionāro valdību, jau savlaicīgi apzinot šīs potenciālās padomju valdības locekļus.

Sovetizācija tika panākta kā stratēģija, īstenojot vairāku soļu taktiku, kas aprakstīts grāmatas 8., 9.nodaļā un nobeigumā.

Trīs novitātes Latvijas vēstures zinātnē

Profesors savā grāmatā parāda, ka īpaši izceļamas trīs līdz šim neapskatītas novitātes Latvijas vēsturē.

Pirmkārt, vislabāk informēti par PSRS-Vācijas tuvināšanos bija amerikāņi, kuriem jau 1938. gadā bija izdevies savervēt divus vērtīgus avotus Vācijas vēstniecībā Maskavā. Par 23. augusta līguma slepeno protokolu amerikāņi informēja arī Latvijas pusi un ne tikai, tādējādi A. Stranga apgāž zinātniskajā literatūrā izteikto viedokli, ka amerikāņi ar iegūtu informāciju nav dalījušies – nē, amerikāņi dalījās, bet viņiem neticēja.

Otrkārt, profesors pirmo reizi Latvijas vēstures zinātnē aplūko ikdienas dzīvi padomju militāro bāzu tuvumā, ko raksturoja militāri incidenti, smagās tehnikas nodarītie materiālie zaudējumi, morāles normu neievērošana, izvarošanas gadījumi no padomju militārpersonu puses, kā arī citi noziegumi un nejēdzības, tajā skaitā antisanitāra rīcība, par ko padomju puse neatvainojās, nesodīja vainīgos un nekompensēja. Identiska rīcība šobrīd ir saskatāma arī krievu okupantu īstenotajā karā Ukrainā, kas parāda – paaudzes ir mainījušās, taču viņu ieradumi gan ne.

Profesors arī aktualizējis padomju bāzu kontingenta skaita jautājumu Latvijā, pamatoti norādot, ka papildus līgumā noteiktajiem 25 000 jāpieskaita Jūras kara flotes personāls uz kuģiem un uz sauszemes, uz kuriem bāzu līgums neattiecās. Pēc Latvijas puses datiem runa ir par nedaudz vairāk nekā 7000. Padomju pilsoņiem Latvijā jāpieskaita arī padomju karavīru ģimenes locekļi un padomju militāro objektu celtniecībā iesaistītie.

Treškārt, profesors ir uzskaitījis vairākus Latvijas armijas virsniekus, kuri iespēju robežās mēģinājuši gatavoties iespējamajai militārajai konfrontācijai ar PSRS. Piemēram, armijas štāba priekšnieks ģenerālis Hugo Rozenšteins veicinājis ar roku rakstītu pamācību par slēpšanos mežos un partizāņu gaitām Latgales garnizonu virsnieku vidū. Vienlaikus nopietnai bruņotai pretestībai, tajā skaitā partizānu karam, Latvijas armija tomēr netika gatavota.

Atsauces:

[1] Andersons E. Latvijas vesture. 1920 – 1940. Ārpolitika. II – Stokholma, 1984.; Andersons E. Latvijas bruņotie spēki un to priekšvēsture. – Toronto, 1983.; Dunsdorfs E. Kārļa Ulmaņa dzīve. Ceļinieks. Politiķis. Diktators. Moceklis. – Stokholma, 1978.

[1] Service R. Stalin. A Biography. – London, 2005.; Roberts G. The Soviet Union and The Origins Of The Second World War. Russo – German Relations and The Road to War, 1933 – 1941. – London, 1995.

[1] Lossowski P. Dyplomacja drugiej Rzeczypospolitej. Z dziejow polskiej služby zagranicznej. – Warszawa, 1992.

[1] Gore I., Stranga A. Latvija: Neatkaŗības mijkrēslis. Okupācija. 1939. gada septembris – 1940. gada jūlijs. – Rīga, 1992.; Strods H. Latvijas okupācijas pirmais posms (1939. gada 23. augusts – 1940. gada sākums) //  Latvijas Vēsturnieku Komisijas Raksti. 10. sējums – Rīga, 2004.; Feldmanis I. Latvija Otrajā pasaules karā (1939 – 1945): jauns konceptuāls skatījums. – Rīga, 2015.

[1] SSSR I Litovskaja Respublika (mart 1939 – avgust 1940 gg.). – Vilnius, 2006.; Šarūnas Liekis. 1939. The Year That Changed Everything In Lithuania’s History. –New York, 2010.

[1] Ilmjarv M. Silent Submission. Formation of Foreign  Policy of Estonia, Latvia and Lithuania. Period from mid – 1920 s to annexation in 1940. – Stockholm University Department of History, 2004.

[1] Meļtuhov M. Upuščennij šans Staļina. Shvatka za Evropu 1939. – 1941. gg. – Moskva, 2008.; Meļtuhov M. Pribaltijskij placdarm (1939 – 1940). Vozvraščenije Sovetskogo Sojuza na berega Baltijskogo morja. – Moskva, 2014.; Zubkova J. Pribaltika I Kremļ. 1940 – 1953. – Moskva, 2008.

[1] Polpredi soobšajut. Sbornik dokumentov ob otnošenijah SSSR s Latvijei, Litvoj i Estonijej avgust 1939.g – avgust 1940.g. – Moskva, 1990.; Dokumenti vņešņej politiki. 1939 god. Kņiga vtoraja. 1 sentabrja – 31 dekabrja. – Moskva, 1992.; Kārlis Ulmanis trimdā un cietumā. Dokumenti un materiāli / Sast. I. Ronis, A. Žvinklis. – Rīga, 1994.; Ģenerāļa Jāņa Baloža pēdējie mūža gadi Latvijaā. 1956 – 1965. Laikabiedru atmiņas un liecības / Sast. Andris Caune. – Rīga, 2014.

Dalies ar šo ziņu