Izveido darba grupu visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanas uzraudzībai un koordinācijai

Nozares politika
LETA
visaptveroša aizsardzība
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valdība otrdien nolēma izveidot darba grupu visaptverošas valsts aizsardzības ieviešanas uzraudzībai un koordinācijai.

Aizsardzības ministrija otrdien valdību iepazīstināja ar informatīvo ziņojumu "Par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas progresu". Tajā teikts, ka, reaģējot uz aktuālo drošības situāciju gan reģionā, gan pasaulē, ministrija šogad ar visaptverošu valsts aizsardzību saistītās aktivitātēs plāno akcentēt gatavību karam - izspēlējot ar kara situāciju saistītus scenārijus un nepieciešamās rīcības dažādās mācībās, kas paredzētas gan Ministru kabineta līmenī, gan pašvaldībām, gan atsevišķām nozarēm. 

Paralēli ir papildināts buklets "Kā rīkoties krīzes gadījumā" ar informāciju par to, kā rīkoties artilērijas apšaudes vai aviācijas uzlidojuma laikā, kā arī ķīmiska vai kodolapdraudējuma gadījumā. Vienlaikus 2022.gadā publicēšanai tiek gatavota Pretošanās doktrīna.

Skaidrojot doktrīnas nozīmi, ministrijā pirmdien aģentūrai LETA teica, ka Latvijas likumdošana jau patlaban paredz, ka kara, militāra iebrukuma vai okupācijas gadījumā pretošanos īstenos ne tikai Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto valstu militārās vienības, bet arī Latvijas tauta. Gadījumos, kad daļa no Latvijas teritorijas nonāk nelikumīgu institūciju kontrolē, mērķis ir valsts suverenitātes atjaunošana.

Atbilstoši Nacionālās drošības likumam, kara, militāra iebrukuma vai okupācijas gadījumā Latvijas iedzīvotājiem ir pienākums pildīt Nacionālo bruņoto spēku dotos uzdevumus un nesadarboties ar nelikumīgām pārvaldes institūcijām.

Vienlaikus Latvijas iedzīvotājiem ir tiesības īstenot pilsonisko nepakļaušanos, pretdarboties nelikumīgām pārvaldes institūcijām, izrādīt bruņotu pretošanos agresora vienībām, kā arī sniegt atbalstu pilsoniskās nepakļaušanās un bruņotas pretošanās dalībniekiem neatkarīgi no tā, vai atbalsts tiek sniegts Nacionālo bruņoto spēku vienībām vai NATO un ES vienībām, kuras īsteno Latvijas militāro aizsardzību.

Pretošanās doktrīna ir NATO paspārnē tapis dokuments, kas formulē ar pretošanos saistītos pamatjēdzienus un izskaidro pretošanās plānošanu, veidus un norisi. Tās publiskošana ir daļa no aizsardzības nozares komunikācijas ar sabiedrību, lai pilsoņi zinātu, kā rīkoties kara, militāra iebrukuma vai okupācijas gadījumā, jo nav iespējams to individuāli izstāstīt katram.

Jau patlaban AM izstrādātajā 72 stundu bukletā "Kā rīkoties krīzes situācijā" ir iekļauta sadaļa par pretošanos.

Pretošanās doktrīnas publicēšana palīdzēs sabiedrībai labāk saprast, kas ir pretošanās operācijas, kādos apstākļos tās tiek īstenotas un kā sabiedrība var atbalstīt pretošanos kustību.

Dalies ar šo ziņu