Trijiem Aizsardzības inovāciju pētījumu programmas projektiem sadalīti 1,28 miljoni eiro

Nozares politika
LETA
industrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Trijiem Aizsardzības inovāciju pētījumu programmas projektiem sadalīti 1, 28 miljoni eiro, informē Latvijas Zinātnes padomes (LZP) vecākā konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Gundega Balode. Aizsardzības ministrijas īstenotajai valsts pētījumu programmai "Aizsardzības inovāciju pētījumu programma" šā gada 1. novembrī tika izsludināts atklāts projektu pieteikumu konkurss, kurā tika iesniegti 12 projektu pieteikumi.

LZP pārstāve norāda, ka vienu projekta pieteikumu noraidīja, jo tas neatbilda administratīvās atbilstības kritērijiem, savukārt pārējiem 11 iesniegtajiem projektu pieteikumiem LZP nodrošināja ārvalstu zinātnisko ekspertīzi, katram projekta pieteikumam piesaistot divus neatkarīgus ārvalstu zinātniskos ekspertus atbilstoši "Apvārsnis Eiropa" vērtēšanas pieejai un principiem. Visi ārvalstu neatkarīgie zinātniskie eksperti darbu pabeidza 2 .decembrī.

Pēc Balodes teiktā, ārvalstu zinātniskie eksperti augsti vērtēja iesniegtos projektu pieteikumus, to iesniedzējus un kopējo Latvijas zinātnisko un inovāciju kapacitāti. Vienlaikus ārvalstu eksperti vērsa uzmanību uz nepieciešamību palielināt projektos izstrādāto tehnoloģiju testēšanas aktivitātes, kā arī sniedza citas rekomendācijas atbilstoši projekta tematikai. Vairāk informācijas par programmas zinātnisko ekspertīzi LZP publicēs pārskatā 2022. gada sākumā.

Visus projektu pieteikumus atbilstoši nozares specifiskajiem kritērijiem izvērtēja arī Aizsardzības ministrijas un Nacionālo Bruņoto spēku pārstāvji. Pamatojoties uz valsts pētījumu programmu projektu īstenošanas kārtību, konkursa nolikumu, zinātniskās ekspertīzes un nozares kritēriju izvērtēšanas rezultātiem, programmas īstenošanas un uzraudzības komisija 9. decembrī pieņēma lēmumu par trīs projektu pieteikumu finansēšanu, kā arī astoņu projektu pieteikumu noraidīšanu.

465 000 eiro finansējumu saņems Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) iesniegtais projekts "Uzlabota elektromagnētiskā aizsardzība un kiberdrošība lauka apstākļos izmantojot inovatīvas ekranēšanas, uzraudzības datu iznīcināšanas tehnoloģijas". Projektu vadīs Sergejs Gaidukovs un tā sadarbības partneri ir Elektronikas un datorzinātņu institūts, kā arī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts.

369 000 eiro finansējumu saņems RTU iesniegtais projekts "Kombinēts viegls un augstas temperatūras izturīgs hibrīda kompozīts kombinētai dronu aizsardzībai no tiešās enerģijas ieročiem (DEW-Combat)", ko vadīs Andrejs Šiškins.

Savukārt 449 445 eiro piešķirti RTU projektam "Ar grafēna un silīcija aerogelu uzlabotas vieglas ballistiskās aizsargvestes prototips ar iestrādātu vairākzonu spiedienjutīgu slāni triecienu atklāšanai", ko vadīs Silvija Kukle.

Finansēto projektu īstenošana notiks līdz 2023. gada decembrim. Projektu īstenotājiem būs jāiesniedz arī projektu vidusposma un noslēguma zinātniskie pārskati, kurus izskatīs ārvalstu zinātniskie eksperti, sniedzot vērtējumu par projektu īstenošanu atbilstoši plānotajam, kā arī izvērtējot to zinātnisko sniegumu.

Projektu īstenošanu uzraudzīs arī LZP un programmas īstenošanas un uzraudzības komisija, tai skaitā sekojot līdzi projektu ieguldījumam aizsardzības nozarei nepieciešamu tehnoloģiju izstrādē. Projekta rezultāti, ja tiem netiks noteikta ierobežota pieejamība, pēc to publicēšanas būs pieejami gan projektu īstenotāju, gan LZP tīmekļvietnē.

Balode atgādina, ka programmas virsmērķis ir jaunu zināšanu, prasmju un risinājumu attīstība valsts aizsardzības nozarei prioritārās pētniecības un tehnoloģiju jomās. Programmas mērķis - sekmēt tehnoloģiju pārnesi, kā arī inovatīvu lietišķi izmantojamu risinājumu un produktu attīstību atbilstoši valsts aizsardzības nozares, kā arī NATO politikas plānošanas dokumentos noteiktajām aizsardzības tehnoloģiju prioritātēm.

Programmas uzdevums ir jauna vai uzlabota produkta, prototipa vai tehnoloģiskā risinājuma izveide kādā no jomām, proti, kiberdrošība, elektroniskā karadarbība un fotoniskās ierīces drošiem sakariem un kibertelpas kontroles ekonomiskākiem risinājumiem, robotika, multifunkcionālā sensorika, bezpilota sistēmas un saistītie autonomijas risinājumi, karavīru aprīkojuma sistēmas, tai skaitā individuālais ekipējums un tekstila tehnoloģijas, valkājamā elektronika.

Programmas kopējais valsts budžeta finansējums ir 1 500 000 eiro. Programmu finansē no Aizsardzības ministrijas budžeta bāzē valsts budžeta apakšprogrammai "Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana" piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Dalies ar šo ziņu