Vecākais zemessargs Filips Rajevskis: Zemessardze ir kas tāds, kas jābauda lēnām

NBS
Sargs.lv
Filips Rajevskis
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs

Zemessardzes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona vecākais zemessargs Filips Rajevskis, kurš civilajā dzīvē daudziem vairāk pazīstams kā politologs un sabiedrisko attiecību eksperts, Zemessardzei pievienojās 2014. gadā. Toreiz viņš, tāpat kā daudzi citi latvieši, saprata, ka tikai sistēmiska pretošanās var dot labu rezultātu un, ja mēs paši neveidosim savas valsts aizsardzību, tad – kurš gan cits? Intervijā “Sargs.lv” Filips atzīst – dienests Zemessardzē iemācījis attiekties pret visām situācijām mierīgi, pat tad, ja kājas slapjas un jāguļ mežā. “Blakus faktori bieži ir maznozīmīgi, jākoncentrējas uz svarīgāko,” viņš saka.

Ložmetējs un komunikācija

Pēc specialitātes ložmetējnieks vecākais zemessargs F. Rajevskis pēdējos divarpus gadus Zemessardzē pievērsies vēl citu pienākumu izpildei. Līdzīgi kā civilajā dzīvē, arī savā bataljonā viņš tagad ir arī civilmilitārās sadarbības (CIMIC) speciālists. Pats saka, ka šie pienākumi ir viņa civilās dzīves pārnese uz Zemessardzi, jo to atslēgas vārdi ir – komunikācija un attiecības. Tā ir regulāra saziņa ar sabiedrību, informējot iedzīvotājus, zemju īpašniekus par notiekošo bataljonā, tāpat arī saskaņošanas process pirms gaidāmajām militārajām mācībām.

“Jo es ilgāk esmu Zemessardzē, jo lielāka apjausma par visu veidojas. Pats galvenais – esmu atradis te savu vietu. Esmu sapratis gan savu lomu, gan to, ko no manis sagaida NBS,” viņš saka, piebilstot, ka Zemessardzē ikvienas jomas speciālists varēs rast pielietojumu savām zināšanām, jo specialitāšu esot ļoti daudz.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona arhīvs

Viņš uzsver, ka pats ir Izraēlas pieejas piekritējs, jo visaptverošas aizsardzības sistēmas ietvaros katram ir jāprot un jāspēj aizsargāt valsti. Nevar būt tā, ka kāds tiek atgrūsts, jo kaut ko nespēj, katram ir sava vieta un pienākumi.

Zemessardzes attīstība - acīmredzama

Zemessardzes aprīkojumu un ekipējumu toreiz un tagad nebūtu korekti salīdzināt. Kā saka F. Rajevskis – kaut pats neesot mednieks, tā laika ekipējums, viņaprāt, bijis vairāk piemērots vasaras medībām vai vieglai pastaigai pa mežu. “Ar šī brīža ekipējumu savās mājās mēs faktiski esam gatavi karot jebkuros laikapstākļos,” viņš pārliecināts.

Arī zemessargu apmācību programma un līmenis ir ļoti audzis, zemessargiem tiek piedāvāti dažādi kursi, un, meklējot savu īsto vietu, var pabeigt vairākas specializētās mācības.

“Kad mācījos ložmetējniekos, instruktori bija ar reālu kaujas pieredzi, nevis ložmetēja darbināšanu mācījušies tikai no grāmatām. Zemessardzē man patīk sistēmiskums, iespēja nepārtraukti celt kvalifikāciju, kā arī dalība militārajās mācības. Lielajās NBS mācībās es vairāk kā CIMIC speciālists darbojos, un tas man deva jau nākamo dimensiju – iespēju ieiet reālā pilsētvidē, nevis visu laiku mācīties tikai poligonā,” saka F. Rajevskis.

Viņš atzīst, ka pats nav liela komforta cienītājs, līdz ar to lauka mācībās bijis diezgan viegli, kamēr citiem pirmais šoks bijis nakšņot mežā, kad lietus līst kā no spaiņa.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona arhīvs

Zemessardze – Latvijas sabiedrības spogulis

Lielākā pievienotā vērtība Zemessardzē ir tās dalībnieku dažādība. Zemessardze apvieno cilvēkus no dažādām profesijām un ar atšķirīgām pieredzēm. Bet visiem ir vismaz viena galvenā vienojošā pazīme – viņi visi ir valsts patrioti.  F. Rajevskis atzīst, ka viņam ļoti interesanti bijis iziet arī no sava “burbuļa”, tiekoties ar cilvēkiem, ar kuriem citādāk viņu ceļi varbūt nemaz nebūtu krustojušies.

Viņaprāt, Zemessardze vislabāk atspoguļo to, kāda ir Latvijas sabiedrība.

“Ja man kāds mēģina iestāstīt, ka esam muļķu tauta, tad es saku: “Nē!” Tā var pateikt tikai kāds, kurš nepazīst cilvēkus. Šobrīd ir divas pasaules – viena, kad ieslēdzu TV un soctīklus, bet otra – kad aizeju uz Zemessardzes mācībām. Tiešu tur saprotu, ka viss nav tik slikti, kā dzird apkārt – ir kolektīvais saprāts, ir dzīves dziņa un loģika. Sabiedrība ir disciplinēta, cilvēki ir saprātīgi. Visi tur esam brīvprātīgi, bet subordinācija tiek strikti ievērota, pašorganizēšanās līmenis augsts,” novērojis vecākais zemessargs, pabilstot, ka tieši to vajadzētu iemācīties arī Latvijas sabiedrībā kopumā, lai paši sevi varētu racionāli pārvaldīt.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona arhīvs

Zemessardzes tēls - pozitīvs

Nacionālie bruņotie spēki Latvijā ir ļoti populāri, cilvēki tiem uzticas, un Zemessardze ir NBS sastāvdaļa. Īpaši pēdējo gadu laikā karavīri un zemessargi bijuši klāt daudzos svarīgos notikumos, snieguši atbalstu sabiedrībai, valsts un pašvaldību institūcijām. Daudzi zemessargus iepazina caur atbalsta pasākumiem – arī pats Filips piedalījies gan nakts dežūrās mājsēdes laikā, gan Rīgas 1. slimnīcā bijis atbalstā Covid pacientu aprūpē, veicot sanitāra pienākumus un diemžēl palīdzot arī mirušo pacientu pārvietošanā.

Viņš atklāj, ka audzis ārstu ģimenē, tādēļ no slimnīcām un tajās notiekošā nebaidās, arī tad, ja skats ir nepatīkams. Filips uzskata – katram jādara tas, ko konkrētajā brīdī var izdarīt, nevis jāgaida, kad nāks tas supersvarīgais uzdevums un tikai tad celties un iet

“Šī klātesamība it visos procesos iedzīvotājiem arī sniedz galveno priekšstatu par to, kas ir Zemessardze. Un lielākais brīnums ir tas, ka zemessargi to dara brīvprātīgi, par to nesaņemot atalgojumu,” viņš saka.
Image
Filips Rajevskis
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tā kā F. Rajevskis diendienā konsultē klientus par komunikācijas un sabiedrisko attiecību jautājumiem, palīdzot veidot uzņēmuma tēlu, “Sargs.lv” vēlas zināt, kāds šobrīd ir Zemessardzes tēls sabiedrības acīs.

Viņš atzīst, ka cilvēku personiskā pieredze ir vislabākais tēla veidotājs. To dēvē par rīcības komunikāciju, kad cilvēki tavu rīcību vērtē pēc sniegtā pakalpojuma, nevis pēc tā, ko tu par sevi stāsti medijos.

“Zemessardzē tas ir viens no pamatkonceptiem – ja cilvēkiem būs pozitīva pieredze sadarbībā ar bruņotajiem spēkiem, tostarp Zemessardzi, tad viņi to uztvers labvēlīgi, ja būs negatīva pieredze, tad pretēji,” saka eksperts.

Pašam bieži sanāk viesoties dažādās Zemessardzes vienībās visā Latvijā, jo paralēli Filips ir arī jauno civilmilitārās sadarbības speciālistu instruktors un piedalās apmācību procesā. Viņš novērojis, ka topošie speciālisti ir ļoti spēcīgas personības un tieši tas ir Zemessardzes galvenais spēks un vērtība.

Image
Filips Rajevskis
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes arhīvs
“Prātā nāk meitenes-zemessardzes no Latgales. Viņas bija kā naglas – nesaliecamas. Mans uzdevums bija viņas saliekt, bet neizdevās! Tad saproti, ka tas ir tas Zemessardzes spēks un viņu piemērs ir svarīgs Latgalē. Līdzīgi arī citos novados,” viņš stāsta.

Zemessardze sniedz unikālu pieredzi

Katrs zemessargs var izvēlēties sev piemērotāko valstij kalpošanas modeli, jo kāds varbūt izpilda tikai minimālās prasības un uz mācībām ierodas reizi mēnesī, savukārt kāds aktīvi izmanto visas sniegtās iespējas un apmācību kursus. Derīgi ir abi varianti, jo Zemessardzei vajadzīgs katrs zemessargs.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona arhīvs

Taču tikpat svarīgi, kā rekrutēt jaunus, ir dienestā noturēt jau esošos zemessargus. Un šeit F. Rajevskis min ASV gūto pozitīvo pieredzi, kur veterāni un visi, kas reiz dienējuši bruņotajos spēkos, ir īpaši vērtīgi. Tur pat esot situācija, ja uz amatu kandidē divi profesionāļi ar līdzīgām spējām, tad darbu, visticamāk, dabūs tas, kuram ir militārā pieredzi.

Šo kultūru F. Rajevskis gribētu ieviest arī Latvijā, jo fakts, ka esi dienējis, nozīmē, ka cilvēkam unikāla pieredze, spējas un tādas dzīves kvalitātes, kādas civilajā dzīvē neiegūt.

“Darba devējiem šo vajadzētu ņemt vērā, jo tie darbinieki, kuri ir Zemessardzē, ir ar konkrētām īpašībām un prasmēm, tāpēc noteikti jebkuram darbiniekam būs ieguvums. Tā ir liela pievienotā vērtība,” viņš norāda.
Image
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. nodrošinājuma bataljona arhīvs
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona arhīvs

Uz jautājumu, cik drīz Latvijas sabiedrība varētu sasniegt tādu līmeni, kā citās valstīs, kurās visaptveroša valsts aizsardzība ir norma un gatavības kultūra augsta, Filips Rajevskis atbild – lai arī pārmaiņas sabiedrībā ir ilgstošs process, pēdējo septiņu gadu laikā ir sperts liels solis progresa virzienā. Ja kādreiz varbūt tika apšaubīts Latvijas armijas lietderīgums, tad tagad tās spējas ir vienas no labākajām NATO valstu vidū.

“Virziens ir pareizs. Un uz Austrumu robežas šobrīd notiekošajam ir arī pozitīva nozīme, jo tas mūs mobilizē, liek pārdomāt lietas, kas iepriekš likās pašas par sevi saprotamas, daudziem varbūt atver acis. Arī notikumu eskalācija Ukrainā šobrīd ir svarīga dimensija, kas var palīdzēt rekrutēšanā vai vismaz radīt izpratni, ka, pirmkārt, mums pašiem jābūt gataviem sevi aizsargāt,” viņš saka.

Pēc septiņiem gadiem dienestā vecākais zemessargs F. Rajevskis atzīst, ka šādas pārdomas arī ir tās, kas motivē būt gatavam un vajadzības gadījumā ņemt ieroci un doties.

“Zemessardze ir kas tāds, kas jābauda lēnām. Mūsējie nekad nav bēguši, nav bijuši gļēvi, mēs skrāpējamies līdz pēdējam un vienmēr esam stājušies pretī grūtībām. Tā arī ir galvenā tēlu veidojošā sastāvdaļa,” rezumē Filips Rajevskis.

Dalies ar šo ziņu