NBS saņēmuši pirmos ROLE1 līmeņa neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipējuma komplektus

NBS
Sargs.lv
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) saņēmuši būtisku medicīnas spēju papildinājumu – pirmos ROLE1 jeb pirmā līmeņa neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipējuma komplektus. Vienā komplektā iekļautas ne tikai specializētas teltis, bet arī modernākās iekārtas, piemēram, infūzijas sūknis, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta un ģenerators. Ekipējama unikalitāte slēpjas tā mobilitātē, vieglumā, dalāmībā pēc nepieciešamības, kā arī ātrā uzstādīšanā. Par to pārliecinājās arī “Sargs.lv” komanda, novērojot, ka ekipējumā iekļauto telti iespējams uzstādīt vien aptuveni četru minūšu laikā. Savukārt ekipējumā iekļauto traumas komplektu, iespējams pārnēsāt arī mugursomā, tādējādi ļaujot medicīnisko palīdzību sniegt nekavējoties.

Latvijas bruņotajiem spēkiem šobrīd piegādāti pirmie neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipējuma komplekti, bet vēl vairākus komplektus plānots piegādāt līdz šī gada nogalei. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks skaidro, ka bruņotie spēki iegādājušies pārbaudītus un jau gatavus komplektus.

“Šajā ekipējuma komplektā iekļautas iekārtas gan no Zviedrijas un Vācijas, gan ASV, Izraēlas un citām valstīm. Tās visas ir savstarpēji savietojamas. Arī šīs valstis pašas izmanto šāda veida pirmā līmeņa medicīnas aprūpi savos bruņotajos spēkos. Līdz ar to Latvija iepērk to, kas ir kvalitatīvs un jau pārbaudīts kaujā”
Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Pirms sadarbības uzsākšanas bruņotie spēki veikuši apjomīgu izpētes un analīzes darbu. NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants Normunds Vaivads stāsta, ka darbs pie ROLE1 uzsākts aptuveni pirms trīs gadiem, bruņotajiem spēkiem veicot analīzi, kas balstīta militārās medicīnas darbinieku pieredzē dažādos starptautisko operāciju rajonos.

Image
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pētīta arī sabiedroto pieredze šāda ekipējuma izmantošanā. Tāpat vērā ņemta arī bruņoto spēku taktiskā doktrīna un militārā aktivitāte, tādējādi izstrādājot tieši Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vajadzīgā medicīnas ekipējuma tehniskās prasības.

“Uzstādījām tehniskās prasības, skatījāmies sabiedroto pieredzi, vai kāds šādu ekipējumu jau lieto. Vistuvākais bija speciālo uzdevumu vienību ekipējums, kas atbilda arī mūsu sauszemes komponentes taktiskajām darbībām – augsta mobilitāte, modularitāte. Kopumā šis projekts prasīja aptuveni trīs gadus, jo tas nav bijis vienkāršs. Veicot tirgus izpēti, runājot ar dažādiem industrijas pārstāvjiem, piegādātājiem un ražotājiem, izkristalizējās gan ekipējuma saraksts, gan kopējais komplekta dizains. Sākumā izvirzījām kvalitātes parametrus, tad skatījāmies realizācijas iespējas.”
militārā medicīna
NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts
pulkvežleitnants Normunds Vaivads

Viņš piebilst –  bruņotajos spēkos izstrādāts medicīnas rotas koncepts, kas paredz, ka katrā NBS brigādē ir sava medicīnas rota. Tāpat arī notikusi bruņoto spēku medicīnas atbalsta reorganizācija un attīstīšana, un jaunais ekipējums ir būtisks papildinošs attīstības elements. Pateicoties tam, medicīnas apakšvienības varēs izpildīt savus uzdevumus ar atbilstošu un modernu aprīkojumu.

Image
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mums ir mobils kabinets – pagaidu medicīnas palīdzības punkts, kas ir noorganizēts militārā vidē un izpilda militārās prasības pēc pārvietojamības, mobilitātes, pašpietiekamības, ieskaitot arī siltumu, ūdeni, elektrību. Papildus tam ir medicīniskā funkcija moduļu veidā, kur medicīnas aprīkojums sapakots konkrētā pārvietošanas komplektā, ir ātri izmantojams un pārvietojams. Visas medicīnas ierīces šajā ekipējumā ir augstas kvalitātes un strādā dažādos laika apstākļos,” norāda pulkvežleitnants N. Vaivads.

Arī aizsardzības ministrs A. Pabriks uzsver – bez šāda ekipējuma armijas nevar pastāvēt. “Šo mūsu karavīri jau sen bija pelnījuši. Neviens karavīrs nevar pilnībā nodoties savu pienākumu pildīšanai, ja nav pārliecināts, vai viņu var glābt, vai mediķi viņam var palīdzēt. To mēs arī nodrošinām, jo zinām, ka karadarbībā, paaugstinātos riska apstākļos jābūt arī pastiprinātai aprūpei. Bez šāda ekipējuma armijas nevar pastāvēt,” norāda ministrs.

Image
Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī A. Pabriks ir gandarīts, aplūkojot jauno ekipējumu, sakot – salīdzinot ar ROLE1 ekipējumu, kas dāvinājumā no Zviedrijas saņemts pirms 20 gadiem, šis patiesi esot moderns. Tas ir viegli uzstādāms, pārvadājams un aprīkots ar jaunākajām tehnoloģijām, ārstu aprīkojumu, un citām medicīnas personālam, un pacientam būtiskām iekārtām. “Kā solīts – medicīnas aprūpes attīstība NBS straujiem soļiem virzās uz priekšu,” teic A. Pabriks.  

Par to pārliecinās arī “Sargs.lv” komanda, pašiem aplūkojot jauno medicīnas ekipējumu. Komplektā iekļautā telts sadalīta divās daļās. Tās pirmajā zonā tiek izvērtēts pacienta veselības stāvoklis un konstatēts, kādu medicīnisko palīdzību nepieciešams sniegt. Savukārt telts otrajā zonā, ko iespējams arī atdalīt, nonāk pacienti, kuriem jau nepieciešams sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Šajā telts daļā arī atrodas visas palīdzības sniegšanai nepieciešamās iekārtas. Piemēram, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta un infūzijas šķidruma sildītājs ir no Izraēlas, infūzijas sūknis no Beļģijas, kā arī daudzas citas iekārtas, tostarp ģenerators, apsildes iekārtas ir no tādām valstīm kā Lielbritānija, Vācija un ASV.

Ekipējums ir ļoti viegls – tas kopumā sver aptuveni 750 kilogramu. Šī īpašība to padara par ļoti mobilu un viegli pārvadājamu. Tas ir arī viegli uzstādāms, piemēram, telti bez piepūles aptuveni četru minūšu laikā var uzsliet divi cilvēki un to pārvietot, kur nepieciešams.

Apvienotā štāba galvenais ārsts pulkvežleitnants N. Vaivads atzīst – 2001. gadā iegūtais ROLE1 ekipējums joprojām ir atbilstošs un lietojams, bet, skatoties nākotnē, armijai jābūt ātrākai, labākai un jāatbilst daudz modernākajām prasībām.

Image
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Jauniegūto ekipējumu pilnībā izvērst iespējams vien 20 minūšu laikā, ieskaitot ierīkotu un darbspējīgu apgaismojumu un siltumu. Savukārt iepriekšējā ekipējuma izvēršana aizņem vismaz stundu, jo tas uzceļams ar speciāliem dzelzs stieņiem. Tāpat jaunā dizaina standarts paredz, ka to neizvērš. To dara tikai tad, kad vienība saņem signālu, kur atrodas cietušie, tad dodas pie viņiem un izvērš infrastruktūru, ja nepieciešams. Vecā doktrīna paredzēja, ka vienība izvēršas un gaida, kad pacienti nonāks pie viņiem.
Image
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ROLE1 ekipējuma komplekts arī ir dalāms, tādējādi izmantojot tās iekārtas vai ekipējumu, kas nepieciešams konkrētajā situācijā. Piemēram, tajā iekļauto traumas komplektu, kas sver 30 kilogramus, var pārvadāt divi līdz trīs cilvēki, to ievietojot arī mugursomā. Tādējādi palīdzību iespējams sniegt nekavējoties, kas militārajā jomā ir būtiski, lai ar šo ekipējumu cilvēki var būt pirmajās frontes līnijās.

Vienā izvērstā ROLE1 komplektā diennaktī iespējams sniegt palīdzību 50 cilvēkiem, savukārt uz veselības izvērtēšanu vienlaicīgi iespējams uzņemt 15 cilvēkus. Tas gan nenozīmē, ka viņi visi vienlaicīgi tiek ārstēti – telts daļā, kurā tiek veikta neatliekamā medicīniskā palīdzība, septiņu cilvēku komanda vienlaicīgi var ārstēt vienu līdz divus cilvēkus. Pulkvežleitnants N. Vaivads piebilst – reālajā dzīve notiek dažādi, tomēr šie ir parametri, kas izrēķināti pēc cilvēku resursa un materiāltehnisko līdzekļu apjomiem un vispārējām spējām to visu paveikt.
Image
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Līdz ar jaunā ekipējuma iegūšanu sākta arī NBS vienību medicīnas personāla apmācība. Pulkvežleitnants stāsta, ka vispirms notiek personāla apmācība tehniski rīkoties ar ekipējumu – kā to izpakot, ieslēgt, pēc tam sapakot, kā katrs aparāts strādā. Pirmo apmācību katras medicīnas vienības pārstāvjiem veic militārās medicīnas industrijas pārstāvji, parādot, kā  ar katru komplektā iekļauto ierīci rīkoties. Pēc tam jau pats vienību medicīnas personāls tālāk apmācīs savu vienību karavīrus un personālu, kā jauno ekipējumu pielietot. Savukārt trešajā posmā medicīnas apakšvienības darbosies praktiski, dodoties līdzi taktiskā uzdevuma izpildē savai vienībai, uz vietas jau sniedzot reālu palīdzību.

Šis ROLE1 ekipējums ir tikai pirmā fāze, jo sadarbībā ar piegādātājiem plānots, ka bruņotajiem spēkiem nākamā gada sākumā plānots piegādāt arī sešus ROLE2 līmeņa ekipējuma komplektus, kas jau skaitās kā lauka hospitālis.

“Esence šajā līmenī ir ķirurģiskās palīdzības sniegšana jeb neatliekamā stabilizējošā ķirurģija. ROLE2 līdzīgi kā ROLE1 sagatavo pacientu, ja tas nepieciešams, evakuēšanai uz specializētu ārstēšanas punktu. Ja ir šī mobilā funkcija, tas nozīmē, ka ķirurgi ir mobili un var ierasties tur, kur nepieciešams,” skaidro pulkvežleitnants N. Vaivads. Viņš piebilst, ka arī ROLE2 komplektos iekļautas labākās iekārtas un aprīkojums no ASV un Eiropas ražotājiem, kas pielāgots speciāli Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām. 

Dalies ar šo ziņu