Pabriks: No jauna Latvijā tiks aktualizēts militārās medicīnas attīstības jautājums

NBS
Sargs.lv
militārā medicīna
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Covid pandēmija ļāvusi kritiskāk izvērtēt tās spējas, kuras aizsardzības resoram nākotnē jāattīsta. Viens to tuvākā laika plāniem – izvēršamā kara hospitāļa iegāde, lai nepieciešamības gadījumā to varētu izmantot savām un sabiedrības vajadzībām. Tāpat tiek domāts arī par militārās medicīnas jomas attīstību Latvijā, un šo jautājumu plānots apspriest ar veselības ministru un augstskolām, kurās tiek sagatavoti mediķi. Tā šorīt “LTV1” raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs norāda  – aizsardzības resora apņemšanās sniegt atbalstu veselības nozarei vakcinācijas loģistikas jautājumos joprojām ir spēkā. Lai arī ar veselības ministru Danielu Pavļutu pagaidām vēl nav panākta konkrēta vienošanās par armijas iesaisti vakcīnu loģistikā, sarunas plānots turpināt.

“Kad Latvijā būs pietiekami daudz vakcīnu un masveida vakcinācija varē sākties, armija ir gatava sniegt savu atbalstu gan vakcīnas loģistikas plānošanā, gan koordinācijā. Mums ir gan starptautisko, gan liela mēroga loģistikas operāciju pieredze, tāpēc tajā līmenī, kurā varam sniegt palīdzību, vienmēr būsim gatavi to darīt.”
Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Turklāt Nacionālie bruņotie spēki jau pagājušā gada pavasarī un arī šobrīd sniedz atbalstu gan citiem dienestiem, piemēram, Valsts policijai un robežsardzei, gan sabiedrībai kopumā, palīdzot sociālās aprūpes namiem daudzviet Latvijā.

Tāpat, lai atslogotu medicīnas nozari, aizsardzības sektors gatavs pats vakcinēt savus darbiniekus – gan civilos darbiniekus, gan karavīrus un zemessargus. “Mums ir starp desmit un divdesmit tūkstošiem cilvēku, kuri arī gaida vakcīnas. Kad tās būs, būsim gatavi to darīt paši. Droši vien mums būs jāpalīdz vakcinēt arī sabiedroto valstu karavīru, kuri pašlaik uzturas Latvijā,” saka ministrs.

Viņš atzīst, ka arī Latvijas armijā tāpat kā ikvienā lielā darba kolektīvā šobrīd ir Covid-19 pacientu, taču ne Nacionālo bruņoto, ne sabiedroto spēku kaujas spējas tas nav ietekmējis, tās joprojām ir augstā līmenī.

Jautāts, kā ministrs raugās uz atsevišķu sabiedrības locekļu disciplīnas pārkāpumiem un klaju Covid-19 ierobežojumu neievērošanu, viņš norāda – brīvība un anarhija nav viens un tas pats, tāpēc šādās situācijās vienmēr jāatrod līdzsvars starp cilvēku individuālo brīvību un kolektīvo atbildību.

Atšķirībā no 2020. gada pavasara, šobrīd Latvijas sabiedrība tomēr izrāda lielāku iekšēju disciplinētību. Tajā pašā laikā ministrs atzīst – ne visi valdības lēmumi sabiedrībai bijuši pilnība saprotami un zināmi, ar ko arī izskaidrojama asā reakcija sociālajos tīklos. Taču saistībā ar Covid-19 sabiedrības polarizācija un fragmentācija novērojama teju visās valstīs, kas tikai vēlreiz parāda, kādi jauni apdraudējumi modernā sabiedrībā eksistē, sevišķi krīzes apstākļos. Tāpēc ministrs vēlreiz aicina katru individuāli pārdomāt – vai izdarīts viss, lai pats nesaslimtu un neapdraudētu citus, jo katram policistu vai zemessargu klāt nenoliks, pašiem jāspēj tikt garā ar šo vīrusu.

Image
Zemessardze
Foto: Foto: srž. Gerda Grantiņa/Zemessardzes 1. Rīgas brigāde
Foto: srž. Gerda Grantiņa/Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Ministrs atzina, ka pandēmija ļāvusi kritiskāk izvērtēt tās spējas, kuras aizsardzības resoram būtu jāattīsta.

“Pirmkārt, ir dots rīkojums izplānot un tuvākajā laikā atrast veidu, kā iegādāties vienu kara hospitāli – lai nepieciešamības gadījumā to var uzkonstruēt un izmantot savām un sabiedrības vajadzībām. Otrkārt, nepieciešami cilvēkresursi. Līdz šim militārā medicīna Latvijā nav bijusi pietiekami attīstīta, un tas prasa daudzus gadus. Ceru uz sadarbību ar jauno veselības ministru un augstskolām, kurās tiek sagatavoti mediķi, lai tuvākajos gados viņu apmācības programmā varētu iekļaut arī militārās medicīnas kursu,” norāda aizsardzības ministrs.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts norādījis – pagaidām vēl nav panākta konkrēta vienošanās par armijas iesaisti vakcīnu loģistikā, taču sarunas turpināsies.

Jau ziņots, ka NBS rīcībā ir nepieciešamā ekspertīze un resursi, lai varētu sniegt palīdzību veselības ministrijai un pārņemtu vakcinācijas loģistikas plānošanu un izpildi, kā arī ar šiem jautājumiem saistīto koordināciju.

Dalies ar šo ziņu