Karavīri, kuri vienoti dienestā un dziesmā – orķestra grupa “Vairogs”

NBS
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Mūzika un karavīrs vienmēr ies roku rokā. Šādu stingru pārliecību pauž Jūras spēku orķestra grupas “Vairogs” vadītājs bocmanis Andris Ločmelis. To arī apliecina pašu mūziķu radītā mūzika, kas apvieno stingru patriotismu un Liepājas roka skaņas. Viņš “Sargs.lv” norāda – muzikālās apvienības būtiskākais mērķis ir radīt klausītājos piederības sajūtu dzimtenei. Turklāt šodien pirmatskaņojumu piedzīvo orķestra grupas jaunākais skaņdarbs “Brīvības vārdā”.

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra grupas “Vairogs” aizsākumi meklējami 2018. gadā ar uzdevumu orķestra karavīriem izveidot combo jeb nepilnu bigbenda sastāvu. Tā, tolaik sanākot kopā 13 karavīriem – mūziķiem, izveidojies Nacionālo bruņoto spēku Bigbenda ansamblis. Aptuveni pusgadu mūziķi kopā iestudējuši dažādas koncertu programmas, līdz nonākuši pie secinājuma – apvienības sastāvs ir par lielu, lai nodrošinātu militāras ceremonijas un svinīgas pieņemšanas ar ierobežotu telpu platību.

“Muzikālo apvienību jeb grupu “Vairogs” izveidojām 2019. gadā. Tajā darbojas septiņi Jūras spēku orķestra mūziķi, kā arī vēl trīs mūziķi ir rezervē, ja ir lielie koncerti, kā, piemēram, bija pērn Ventspilī koncertzālē “Latvija”. Darbojamies grupā pēc brīvprātības principa – pamatā mēs esam karavīri, tad Jūras Spēku orķestra mūziķi un tikai tad darbošanās grupā, kas mazliet izkrāso un dažādo orķestra ikdienu,” stāsta bocmanis A. Ločmelis.

Image
Foto no bocmaņa A. Ločmeļa personīgā arhīva
Foto: Foto no bocmaņa A. Ločmeļa personīgā arhīva
Foto no bocmaņa A. Ločmeļa personīgā arhīva

“Vairogs”, jo ar to iespējams atbalstīt orķestri

Muzikālās apvienības līderis stāsta, ka bijušas vairākas grupas nosaukuma versijas. Viena no tām – “Enkurs”, ņemot vērā, ka grupa ir kā apakšvienība Jūras spēku orķestrim. Tomēr, kā izrādās, tolaik Jūras spēku orķestris bijis Štāba bataljona apakšvienība, tāpēc izvēlēts neitrāls un universāls grupas nosaukums.

“Štāba bataljons mums noteikti neasociējas ar enkuru, kā arī mēs nezinājām, kad atgriezīsimies Jūras spēkos. Esot šīs struktūrvienības pakļautībā, “Vairogs” bija neitrālākais variants – to iespējams piedēvēt teju visam. Tāpat arī ar “Vairogu” var atbalstīt Jūras spēku orķestri, uzstājoties citādākā formātā. To visi grupas dalībnieki izlēmām kopīgi,” norāda bocmanis.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Grupas galvenais uzdevums – dažādot Jūras spēku orķestra skanējumu

Orķestra grupas pamats ir Jūras spēku orķestris, kas ir arī karavīru – mūziķu apakšvienība Jūras spēkos. Bocmanis A. Ločmelis skaidro – ja Jūras spēku orķestris asociējas jau ar konkrētu skanējumu un darbības iespējām, tad grupai muzikālās izpausmes iespējas jau ir plašākas. Līdz ar to arī muzikālās apvienības galvenais uzdevums ir dažādot orķestra skanējumu. Tāpat būtisks grupas “Vairogs” uzdevums ir nodrošināt muzikālo noformējumu militārās ceremonijās, svinīgās pieņemšanās, kā arī citos Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pasākumos.

Vienlaikus grupa sadarbojas arī ar skolām, iepazīstinot jauniešus ar Jūras spēkiem un  bruņotajiem spēkiem kopumā, mūziku savijot ar izglītojošiem faktiem par Latvijas armiju un tās darbību.

“Jauniešiem informācija par bruņotajiem spēkiem kļūst ar vien aktuālāka, ņemot vērā, ka pamazām skolās tiek ieviesta arī valsts aizsardzības mācība, kas 2024. gadā būs obligāts mācību priekšmets. Šis ir viens no veidiem, kā viņus iepazīstināt ar militāro jomu, kas viņiem palīdzēs tajā nedaudz vieglāk integrēties un to izprast. Tāpat ar savu darbību parādām, ka bruņotajos spēkos iespējams izpausties arī radoši,” skaidro bocmanis A. Ločmelis.

No citu mūziķu dziesmu izpildījuma savā aranžējumā…

Katra “Vairogs” koncerta programma tiek pielāgota auditorijai. Ja apvienība uzstājas karavīriem, tad grupa izvēlēsies jaudīgāku mūziku roka stilā. Savukārt, ja civiliedzīvotājiem, tad izvēlētas dažāda žanra dziesmas, lai sasniegtu iespējami lielāku auditorijas atbalstu . Pēc bocmaņa A. Ločmeļa vārdiem – jo lielāka muzikālā daudzveidība, jo vairāk klausītājus iespējams uzrunāt.

Orķestra grupas vadītājs norāda, ka grupas mērķis ir spēlēt dažādu mūziku – tas nozīmē, ka muzikālajai apvienībai nav stingru nosacījumu dziesmu izvēlē. Grupa izpilda visdažādāko Latvijā un pasaulē zināmu mūziķu repertuāru – sākot ar “Labvēlīgo tipu”, līdz tādiem izpildītājiem un grupām kā “Sting”, “Abba” un “Deep Purple”.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

 “Runājot par mūsu repertuāru – uzsākot savu darbību, spēlējām pazīstamas dziesmas savā izpildījumā un aranžējumā – t.s. koverus. To, protams, arī turpināsim darīt, bet – mēs to varam darīt līdz vienam brīdim. Ja gribam kļūt oriģinālāki, nevis izpildīt tikai zināmu mūziķu dziesmas, tad jāsāk radīt pašiem,” saka grupas vadītājs.

…līdz savas mūzikas radīšanai

“Pašu radītajās dziesmas pārsvarā ir roka stilā, kā jau Liepāja – roks un vējš. Pretstatus orķestrim, kurš atskaņo dienesta repertuāru un iepriekš iestudētas koncerta programmas, mēs ļaujamies mazliet iziet ārpus rāmja. Pielietojam elektronisko mūziku, basģitāras, elektriskās ģitāras, procesorus un citus brīnumus, lai mūziku dažādotu un paspilgtinātu,” stāsta bocmanis.  

Pirmo kompozīciju orķestra grupa “Vairogs” sacerējuši kopā. Bijis skaidrs – tai kā pirmajai ir jābūt spēcīgai. Tā, kopā saliekot spēlētās melodijas, radās dziesma “Mūs vieno Latvijas svētais vārds”. Simboliski – tās nosaukums ir tāds pats kā Jūras spēku devīze, turklāt tā ir veltījums Jūras spēkiem Kara flotes 100. gadadienā, kas tika svinēta 2019. gada 11. augustā.

Ja pirmais skaņdarbs bija jaudīgs un roka stilā, tad otru dziesmu grupa veidoja kā balādi, kas veltīta visiem karavīriem un viņu ģimenēm. Protams, ģitāras skaņas tajā tāpat var dzirdēt. Bocmanis stāsta, ka balāde skanējusi vien pāris grupas koncertos un oficiāli vēl nav ierakstīta, bet ar laiku tas noteikti tikšot izdarīts. Tās nosaukums - “Es pārnāku mājās”. Mūzikas autors ir bocmanis Toms Jansons, bet vārdus sacerējis seržants Artūrs Kupjanskis.

Savukārt šodien orķestra grupa nāk klājā ar savu jaunāko veikumu – skaņdarbu “Brīvības vārdā”. Tā vārdu un mūzikas autors ir grupas mūziķis seržants Deniss Seimuškins, kurš dziesmu radījis, iespaidojoties no Nacionālo bruņoto spēku mācībām pagājušā gada septembrī.

Mums bija mācības un, iespaidojoties no tām, Denisam radās ideja. Melodija viņam pēkšņi sāka skanēt – tā komponistiem bieži gadās. Viņš sacerēja akordus, vārdus un pie mums nāca jau ar teju gatavu dziesmu. Visi kopā to apaudzējām – iedevām tai melodiju, jaudu un spēku,” stāsta bocmanis A. Ločmelis.

Dziesma “Brīvības vārdā” ir kā uzmundrinājums karavīriem un zemessargiem, kuri aktīvi pilda mācību uzdevumus par spīti grūtībām un izaicinājumiem. Jaunais skaņdarbs radīts par godu Valsts svētkiem novembrī, kā arī ir veltījums Latvijas armijas pirmā kara orķestra 102. gadadienai. Bocmanis A. Ločmelis stāsta, ka katru grupas radīto dziesmu mūziķi vēlas arī kaut kam veltīt, tādējādi dziesmai iedodot dziļāku domu un padarot to vēl īpašāku.

Bocmanis A. Ločmelis arī norāda, ka pašreizējā pandēmijas situācija valstī un pasaulē nekādā veidā nav ietekmējusi dziesmas tapšanu. Drīzāk – tas vēl vairāk mudinājis radīt, lai iepriecinātu sevi un klausītājus.

“Ja apkārt ir drūmi, tad tieši ir jāceļas un jārada. Katrs pats mēs šo drūmumu veicinām. Savukārt, ja cilvēks būs pozitīvs un sev apkārt radīs pozitīvismu – arī tas ies plašumā. Tāpat ir arī mums – ir jādara un viss,” uzsver bocmanis A. Ločmelis.

Koncerts bez aplausiem

Tomēr pandēmijas dēļ bocmanim par ļoti īpašu kļuvusi pērn Valsts svētkiem veltītā koncerta filmēšana Nīcas kultūras namā, kur sakarā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem grupa spēlējusi tukšai zālei.

“Atceros, beidzām spēlēt un klusums. Tas vienmēr paliks atmiņā – ja esi uzstājies un nav aplausu. Tāpēc tos veltījām paši sev, lai uzmundrinātu viens otru,” atceras bocmanis.

Tomēr, neskatoties uz to, sajūtas uz skatuves bijušas lieliskas. Grupas līderis norāda – par to arī jāpateicas Nīcas pašvaldībai, kas deva iespēju uzstāties ar kvalitatīvu apgaismojumu un skaņu.

Svarīgi sniegt piederības sajūtu dzimtenei

Bocmanis stāsta – pēc pirmās dziesmas mūziķi sapratuši, ka visām viņu dziesmām jābūt patriotiskām, izglītojošām un audzinošām. Tas bijis pats būtiskākais nosacījums. Tādēļ viņu radītā mūzika ir cieši saistīta ar Latvijas vēsturi, karavīriem, viņu ģimenēm un piederīgajiem. Viņaprāt, mūzika ir viens no labākajiem veidiem, lai uzrunātu cilvēkus.

“Daudziem būtiska ir melodija, bet daudziem tieši vārdi. Mēs cenšamies apvienot abus ar cerību, ka klausītājs būs uztvēris mūsu misiju – celt patriotismu, mīlestību, atbildību pret sevi, ģimeni un valsti. Vēlamies radīt vienotības sajūtu – gan karavīros, gan civiliedzīvotājos. Latvieši vienmēr bijuši vienoti dziesmā, un tas dod spēku,” saka bocmanis A. Ločmelis.

Dienests un mūzika vienmēr ies roku rokā

Orķestra grupas “Vairogs” līderis uzsver, ka viņi vienmēr, pirmkārt, ir karavīri un tikai pēc tam orķestra mūziķi. Tomēr, neskatoties uz to, mūzika un dienests ir neatņemamas sastāvdaļas karavīra dzīvē, savukārt dziesma – vienmēr būs karavīru sirdīs.

“Dienests un mūzika iet roku rokā. Tur nav jautājumu, tā tiešām ir! Dienestā mēs iegūstam disciplīnu, atbildību un patriotismu pret savu valsti. Savukārt mūzikā visas šīs īpašības ir nepieciešamas, lai radītu kvalitatīvus un profesionālus priekšnesumus. Ja mums nebūtu šo īpašību, nedomāju, ka mēs varētu radīt kaut ko patiesi kvalitatīvu. Tāpēc tās ir neatņemamas sastāvdaļas,” norāda bocmanis.

Grupas kopīgā nākotnes iecere – izdot albumu

Orķestra grupas “Vairogs” vadītājs norāda, ka grupas būtiskākais mērķis ir pēc iespējas vairāk cilvēku iepazīstināt ar savu mūziku un līdz ar to arī ar Jūras spēkiem un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – arī ārpus Latvijas robežām. Tāpat muzikālā apvienība vēlas izdot dziesmas tādā daudzumā, lai grupa varētu izdot arī savu albumu. Savukārt paša bocmaņa A. Ločmeļa kvēlā vēlme – uzstāties latviešu karavīriem, kuri dienesta uzdevumus pilda starptautiskajās operācijās. “Par to esmu runājis ar grupas biedriem. Ne visi piekrīt manai idejai, bet es to ļoti vēlētos īstenot. Vienalga, kurā pasaules malā viņi būtu, bet vēlos parādīt savējiem, ka esam ar viņiem, atbalstīt viņus. Manuprāt, tā būtu ļoti liela vērtība sniegt viņiem šo sajūtu. Protams, arī pats vēlētos kaut uz dienu iejusties viņu ādā un apstākļos, kādos viņi tur dzīvo,” dalās bocmanis A. Ločmelis.

Dalies ar šo ziņu