A. Pabriks: Kaujas atbalsta rotas karavīri Stāmerienā dienestu varētu sākt jau šoruden

NBS
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Kaujas atbalsta rotas profesionālā dienesta karavīri dienestu Stāmerienā varētu sākt jau šoruden, šādu prognozi pēc Stāmerienas skolas apmeklējuma, kur paredzēts sākotnējais Kaujas atbalsta rotas izvietojums, portālam “Sargs.lv” pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Aizsardzības ministrs šodien kopā ar 2.Vidzemes brigādes komandieri pulkvedi Mareku Ozoliņu devās inspicēt Stāmerienas bāzes izveidi. Vizītes laikā Aizsardzības ministrijas vadība kopā ar 2. Vidzemes brigādes vadību tikās arī ar Gulbenes novada pašvaldības pārstāvjiem. Kā pēc tikšanās atzina ministrs, atšķirībā no citām vietām Latvijā, kur arīdzan aizsākti Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras attīstības projekti, Stāmerienā pozitīvi pārsteidzis gan pašvaldības, gan vietējo iedzīvotāju atbalsts plānotajai iecerei.

Image
Stāmeriena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jebkura jauna NBS objektu attīstība vietējai sabiedrībai raisa jautājumus. Sākotnēji mani informēja, ka arī Stāmerienā iedzīvotāji interesējušies, kas līdz ar profesionālā dienesta karavīru rotas izvietošanu mainīsies to dzīvē, tomēr visumā attieksme gan no vietējiem uzņēmējiem, gan sabiedrības, gan Gulbenes pašvaldības bija pretimnākoša un pozitīva,” vērtēja ministrs.
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

A.Pabriks atzina – profesionālā dienesta rotas ierašanās Stāmerienā dos arī ekonomisko stimulu gan Gulbenes novadam, gan vietējiem iedzīvotājiem. “Tur būs ne tikai dienesta iespējas, bet arī jaunas darba vietas civilajiem speciālistiem, kas saistītas ar vienības apkalpošanu. Tās saistītas gan ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, gan telpu un teritorijas uzturēšanu, gan citiem pakalpojumiem,” sacīja ministrs.

Image
Stāmeriena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš arī piebilda, ka profesionālās vienības ierašanās Stāmerienā aktivizēs arī Gulbenes Zemessargu vienību, kura iepriekš pozitīvi izcēlusies caur sadarbību ar NATO sabiedrotajiem, iesaistoties dažādos ar valsts aizsardzību saistītos projektos.

Vērtējot Stāmerienas bāzes gatavību uzņemt karavīrus, ministrs atzina, ka pašreiz norit iepirkumu konkurss, kur jāizvēlas bijušās Stāmerienas skolas renovācijas būvuzņēmums.

Image
Stāmeriena
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Es izstaigāju visas telpas, apskatīju apkures sistēmas, vietas, kur uzstādīsim konteinerus, kāds būs nodrošinājums un drošība. [..] Šīs telpas neprasa kapitālo remontu. Tādējādi gan man, gan Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes komandierim pulkvedim M. Ozoliņam ir piesardzīgs optimisms, ka līdz vasaras beigām mēs šīs telpas spēsim renovēt un sagatavot karavīru uzņemšanai,” piebilda ministrs.

Vienlaikus norit darbs arī pie vienības profesionālā dienesta karavīru rekrutēšanas. Kā ministru informējis pulkvedis M. Ozoliņš, šogad plānots nokomplektēt pusi no paredzētās rotas personālsastāva.

A.Pabriks gan uzsvēra – izvietojums Stāmerienā ir pagaidu mājvieta Kaujas atbalsta rotai. Paredzēts, ka tur tā mitināsies nākamos septiņus līdz 10 gadus, kamēr tiks pabeigta Kaujas atbalsta rotas jaunās bāzes izveide Galgauskā.

Portāls Sargs.lv jau rakstīja, ka šogad Zemessardzes 2.Vidzemes brigādē sākta artilērijas spēju attīstība artilērijas baterijas lielumā. Gada sākumā Zemessardzes 22.kājnieku bataljona teritorijā tika nogādātas Austrijā iegādātās pašgājējhaubices “M109A”. Lai nodrošinātu to apkalpes, sākta profesionālo karavīru rekrutēšana.

Tāpat Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes ietvaros paredzēts izveidot arī Kaujas atbalsta rotu Stāmerienā, kas būs nodrošināta gan ar pretgaisa raķetēm, gan “Spike” prettanku raķešu kompleksiem.

Dalies ar šo ziņu