Zemessargs ar brūno bereti – dienests jaunizveidotajā 3. kājnieku bataljonā

NBS
Sargs.lv
3. kājnieku bataljons
Foto: Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljons Ādažu bāzē izveidots pirms nepilniem diviem gadiem, taču aktīva zemessargu rekrutēšana sākusies 2019. gada sākumā. Jūs nepārklausījāties – tiešām zemessargus, jo bataljona pamatsastāvu veido zemessargi, kuri savā brīvajā laikā izvēlējušies dienestu kopā ar profesionālā dienesta karavīriem. Par jaunā bataljona mērķiem un izaicinājumiem, kā arī iespēju tikt pie brūnās beretes portālam “Sargs.lv” stāsta 3. kājnieku bataljona komandieris majors Ēriks Keisters.

Jauns Sauszemes spēku bataljons

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljons izveidots ar mērķi, lai tiem Latvijas pilsoņiem, kuri izvēlējušies kļūt par zemessargiem, būtu vēl viena dienesta vieta ar jau specifiskām un savā ziņā augstākām prasībām un attiecīgi arī piedāvātajām iespējām. 3. kājnieku bataljons sniedz iespēju no pamatdarba brīvajā laikā dienēt Zemessardzē, bet, atsķirībā no Zemessardzes brigādēm, darīt to profesionālā dienesta karavīru vadībā Mehanizētajā kājnieku brigādē Ādažos.

Majors Ēriks Keisters par 3. kājnieku bataljona komandieri kļuva 2018. gada 13. septembrī. Pirmais un lielākais izaicinājums bijis apzināties, ka izveidotais  bataljons ir pavisam jauns formējums Nacionālajos bruņotajos spēkos, kas nav Zemessardzes struktūrvienība klasiskajā izpratnē, taču sastāv pārsvarā no zemessargiem.

"Šajā bataljonā dien gan profesionālā dienesta karavīri, kuri veido bataljona mugurkaulu, piemēram, nodaļas komandieri un vada seržanti, gan rezerves karavīri, kuri uz apmācību ierodas noteiktajā laikā, gan zemessargi, kuri veido šī bataljona pamatsastāvu.”
majors Ēriks Keisters
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona komandieris
majors Ēriks Keisters

Viņš atceras, ka pēc bataljona izveides pirmais posms pagājis, pētot normatīvos aktus un risinot dažādus administratīvos jautājumus, lai profesionālā dienesta bataljons varētu sākt rekrutēt zemessargus, jo iepriekš šāds modelis bruņotajos spēkos nav bijis.

Attiecībā uz Zemessardzi ir pierasts, ka tās bataljoni ir teritoriālas vienības un piesaistīti noteiktam reģionam, no kura tad galvenokārt arī tiek rekrutēti jaunie zemessargi. Savukārt Ādažos esošais bataljons nav piesaistīts konkrētai teritorijai, un ir daļa no Mehanizētās kājnieku brigādes.

3. kājnieku bataljons

Foto: 3. kājnieku bataljona arhīvs

“Tas nozīmē, ka zemessargiem tiek piemērotas citas, es pat teiktu, ka stingrākas prasības. Iestājoties 3. kājnieku bataljonā, viņi kļūst par daļu no Mehanizētās kājnieku brigādes un vajadzības gadījumā dosies uz jebkuru vietu Latvijā, kur tiks nosūtīta brigāde. Līdz ar to mums, profesionālā dienesta karavīriem, viņi ir specifiski jāapmāca. No mūsu puses šis process prasa lielāku sagatavošanās darbu, no zemessargu puses – vairāk piepūles, apgūstot Mehanizētajā kājnieku brigādē nepieciešamās iemaņas,” norāda majors Ē. Keisters.

Plecu pie pleca ar karavīriem

Tā kā dienests Zemessardzē ir brīvprātīgs, tad 3. kājnieku bataljona zemessargu ikdiena ir līdzīga kā ikvienā Zemessardzes bataljonā. Lielākā daļa zemessargu Ādažu bāzē uz mācībām ierodas brīvdienās, taču ir arī tādi, kuri nereti var izbrīvēt laiku arī darba dienās. “Šeit strādājam saskaņā ar Sauszemes spēku standartiem, zemessargiem jāprot sadarboties gan ar 1. un 2. mehanizēto kājnieku bataljonu, gan jāprot apieties ar to pašu aprīkojumu, tehniku un ieroču sistēmām, kuras ikdienā izmanto profesionālā dienesta karavīri. 

 3. kājnieku bataljons

3. kājnieku bataljona komandieris majors Ē. Keisters. Foto: bataljona arhīvs

Visi mūsu bataljona zemessargi tiek ekipēti līdzvērtīgi Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem, ieskaitot pat brūnās beretes. Tās viņi var iegūt, nokārtojot t.s. “berešu pārbaudījumu”, kas vienkāršotiem vārdiem ir 24 stundu pārgājiens ar dažādiem šķēršļiem un pārbaudījumiem, kura laikā tiek testētas karavīra zināšanas dažādās jomās – medicīnā, šaušanā, prasmē orientēties un citās.

Līdz ar to arī vizuāli šie zemessargi atšķiras no Zemessardzes vienībās dienošajiem biedriem. Tas attiecas arī uz frizūru, jo profesionālā dienesta karavīriem ieteicams īss matu griezums, kamēr Zemessardzes brigādēs uz šo mazliet mēdz pievērt acis,” stāsta majors Ē Keisters.

Viņš skaidro, ka 3. kājnieku bataljona profesionālā dienesta karavīri - instruktori pilda uzdevumus divos virzienos. Daļa no instruktoriem strādā ar rezerves un profesionālā dienesta karavīru apmācību – gan pamatapmācības kurss jaunkareivjiem, gan karjeras kursi, apmācot topošos jaunākos instruktorus. Savukārt to instruktoru, kuri apmāca zemessargus, aktīvā fāze vairāk ir brīvdienās, bet darba dienas paiet gatavojoties šīm nodarbībām.

3. kājnieku bataljons

3. kājnieku bataljona zemessargi. Foto: Mehanizētās kājnieku brigādes arhīvs

“Tas ir ļoti atbildīgs darbs, jo gribam parādīt, ka šo zemessargu apmācība ir tieši tādā pašā līmenī kā profesionālā dienesta karavīriem, kuri vienībās ir katru dienu, nevis tikai no pamatdarba brīvajā laikā,” stāsta bataljona komandieris.

Viņš piebilst, ka, protams, arī  Zemessardzes brigādēs apmācība šobrīd ir augstā līmenī, tāpat notiek daudz kopīgu mācību, tai skaitā arī ar Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem, tomēr jāatzīst – zemessargiem, kuri izvēlējušies dienestu 3. kājnieku bataljonā, ir jāprot vēl vairāk.

“Zemessargu apmācība un dienesta gaita notiek Ādažu bāzē, jo te ir visa treniņiem nepieciešamā infrastruktūra – gan poligons, gan bruņojumā esošie ieroči, gan instruktori. Ja mums pašiem to trūkst, piesaistām no cita bataljona, piemēram, snaiperus apmāca snaiperi no Kaujas atbalsta bataljona,” saka majors Ē. Keisters.

Gaida vēl 100 zemessargus

Šobrīd jauno bataljonu par savu dienesta vietu izvēlējušies ap 40 zemessargu. Komandieris norāda, ka tas nav slikts rādītājs, ņemot vērā, ka bataljons ticis veidots no nulles.  Lai varētu nokomplektēt pilnībā ekipētu 1. kājnieku rotu, ideālā variantā vajadzētu vēl vismaz 100 zemessargu.

“Mūsu bataljona zemessargu motivācija un pieredze ir ļoti dažāda. Ir tādi, kuri tikai nesen kļuvuši par zemessargiem un kā 1. dienesta vietu izvēlējušies 3. kājnieku bataljonu, ir tādi, kuri pie mums atnākuši no citām Zemessardzes vienībām. Tad ir vēl trešā grupa, kas gan ir mazākumā, – tie, kuri savulaik aizgājuši no dienesta Zemessardzē, bet, redzot jaunus izaicinājumus, atgriezušies,” zemessargus raksturo majors Ē. Keisters.

3. kājnieku bataljons

3. kājnieku bataljona zemessargi. Foto: bataljona arhīvs

Solveiga Vanaga, kura iepriekš strādājusi par vieglatlētikas tiesnesi, ir viena no sievietēm, kura izvelējusies dienestu 3. kājnieku bataljonā, un viņa nav vienīgā. Solveiga Zemessardzē iestājās pirms apmēram gada, jo izstādes “Skola 2019” laikā uzzinājusi par iespēju dienēt kopā ar karavīriem un sapratusi, ka grib savā dzīvē ko radikāli mainīt.

Kā stāsta viņas dienesta biedri, Solveiga ir viens no aktīvākajiem cilvēkiem un regulāri ierodas uz apmācībām. Mācību procesā viņai patīk viss, mežā un pārgājienos viņa mēdz uzmundrināt pārējos un grūtā brīdī mudina citus nepadoties.

“Mežā mēdz būt gan fiziski, gan morāli grūti, bet mums ir ļoti labi instruktori, kuri izdomā interesantus veidus, kā šīs apmācības organizēt. Līdz šim es, piemēram, nevarēju iedomāties, ka man patiks šaut, ka būs situācija - kad izšauj un vēl gribas. [..] Protams, ka tam visam apakšā ir patriotiskas sajūtas un tas, ka esmu gatava aizstāvēt savu valsti, ja rastos tāda nepieciešamība,” saka S. Vanaga.

3. kājnieku bataljons

3. kājnieku bataljona zemessargi mācībās. Foto: bataljona arhīvs

Savukārt zemessargu Krišjāni Bukavu sākt dienestu tieši 3. kājnieku bataljonā motivēja draugs, kurš ir profesionālā dienesta karavīrs un ikdienā uzturas Ādažu bāzē. Viņš stāsta, ka domas par pievienošanos Zemessardzei bijušas jau pirms tam, tāpēc šo iespēju nevarēja laist garām. Viņš lepojas, ka pagaidām viņa apmācību apmeklētības rādītājs sasniedz simts procentus, jo mācības patīk un interesē.

“Pagājušā gadā kopā ar visiem soļoju militārajā parade gan 11., gan 18. novembrī – mani pārņēma neaprakstāmas sajūtas un liels gods. Savukārt apmācību ziņā ir grūtāk nekā biju gaidījis, jo likās, ka Zemessardzē jau viss ir diezgan viegli. Bet visi tiekam galā, pateicoties lieliskiem instruktoriem, kuri spēj motivēt. Jau pirmajās mācībās mums bija iespēja izlidot ar helikopteru. Kā teica kāds karavīrs no cita bataljona – viņš piecu gadu laikā labi, ja divas reizes bijis tikai helikoptera tuvumā. Tas viss liecina, ka mans dienests ir aktīvs, dinamisks un interesants, un iespēju ir vairāk nekā citās Zemessardzes apakšvienībās,” stāsta K. Bukavs.

3. kājnieku bataljons

3. kājnieku bataljona zemessargi dod zvērestu. Foto: bataljona arhīvs

Majors Ē. Keisters stāsta, ka liela daļa zemessargu pievienojušies bataljonam, pateicoties publicitātes pasākumiem, jo Mehanizētās kājnieku brigādes un tās bataljonu karavīri regulāri brauc uz skolām un stāsta par dienesta iespējām. Tāpat kopīgi tiek veidoti arī t.s. displeji jeb tehnikas izstādes dažādās Latvijas pilsētās. Savukārt šajā nedēļas nogalē par 3. kājnieku bataljonu varēs uzzināt arī ikgadējā izstādē “Skola 2020”, kas vienuviet pulcē topošos studentus. Arī viņi no mācībām brīvajā laikā tiek aicināti kļūt par zemessargiem – labs rūdījums un kabatas nauda garantēta.  Daži informāciju ieguvuši vietnē “Facebook”, kur Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde aktīvi komunicē, tai skaitā arī par 3. kājnieku bataljona aktualitātēm. Taču bataljona komandieris atzīst, ka paiet zināms laiks, kamēr informācija par jaunizveidoto bataljonu nokļūst līdz mērķauditorijai. Piemēram, trīs no nesen rekrutētajiem zemessargiem par Zemessardzes dienesta iespēju 3. kājnieku bataljona sastāvā uzzinājuši tikai tagad un tūlīt pat izlēmuši pievienoties.

Bataljona devīze skan – “Drosme pārliecībā!” Majors Ē. Keisters norāda, ka drosmi viņi jau ir izrādījuši, ierodoties šeit, savukārt, pārliecību viņi iegūs interesantā un vērtīgā apmācību procesā bataljona profesionālā dienesta karavīru – instruktoru vadībā.

Majors Ē. Keisters aicina arī citus izvēlēties dienestu Zemessardzes Mehanizētās brigādes 3. kājnieku bataljonā Ādažos, jo tā ir ne tikai unikāla iespēja būt daļai no bataljona, kas vēl tikai veidojas, bet arī stiprināt Latvijas kopēju drošību un aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu